Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metro ei tullut, laajennus tuli – Iso Omena kasvaa nyt Suomen toiseksi suurimmaksi kauppakeskukseksi

Espoon Iso Omena jättää osan laajennuksestaan avaamatta länsimetron viivästymisen takia.

Kaupunki
 
Iso Omena on torstaina entistä isompi.
Iso Omena on torstaina entistä isompi.
Fakta

Iso Omena kasvaa 250 miljoonalla

 Iso Omena avaa laajennuksensa ensimmäisen osan torstaina kello 10.

 Laajennusta alettiin rakentaa kesäkuussa 2013. Se maksaa noin 250 miljoonaa euroa.

 Kauppakeskuksen M.E.E.T-ravintolamaailmaan tulee esimerkiksi Tampereelta tuttu kanansiipiravintola Siipiweikot. Ravintolamaailman nimi tulee sanoista meet, eat, enjoy together.

 Laajennuksen toinen vaihe aukeaa keväällä 2017.

 Toisessa vaiheessa Keskon ja S-ketjun ruokakauppojen viereen aukeaa Lidl.

 Ruokakauppojen yhteyteen tulee jäähdytettyjä säilytyslokeroita.

Matinkylä

Vuosi sitten tässä oli parkkihalli. Nyt on kymmeniä uusia liikepaikkoja, joissa käy kuhina. Käytävillä pyörii muovipäällysteisiä kalusteita, laudanpätkiä ja porakoneita. Vaatteita ripustetaan myytäviksi ja liukuportaita puunataan kiireellä, sillä kauppakeskus Ison Omenan laajennuksen ensimmäinen osa aukeaa yleisölle torstaina.

Kaikki ei mennyt aivan suunnitelmien mukaan. Espoon Matinkylässä sijaitsevan kauppakeskuksen laajennuksen piti aueta samaan aikaan kuin länsimetron Matinkylän asema, jolloin asiakasvirta olisi ohjautunut kätevästi suoraan metrosta pelipaikalle. Sitten tilanne muuttui – näillä näkymin länsimetron liikenne käynnistyy vuodenvaihteessa. Viivästyksen takia kauppakeskuksen bussiterminaalitason liikkeet aukeavat vasta samaan aikaan metron kanssa.

Rakentamisprojektista vastaava Risto Seppo kauppakeskuksen omistavasta Citycon-yhtiöstä kertoo, että vuokralaiset ovat olleet ymmärtäväisiä, eikä kukaan ole halunnut purkaa sopimustaan aikataulumuutoksen takia.

”Toki muutos arveluttaa yrittäjiä, mutta liikenneyhteydet tänne paranevat joka tapauksessa verrattuna remontin aikaisiin yhteyksiin”, Seppo sanoo.

Hän esittelee nopeasti rakentuvaa laajennusta, ja tarkistelee paikkoja ohikulkiessaan. Hän kokeilee seinässä olevan pistorasian kuorta, joka osoittautuu olevan hiukan pois paikoiltaan.

”Vähän täällä on vielä fiksattavaa, mutta kyllähän kahdessa päivässä ehtii”, Seppo toteaa.

Torstaina aukeavaan laajennukseen sisältyy noin 60 erilaista liikettä ja palvelua. Keväällä 2017 tulee vielä 40 liikettä lisää, ja silloin Iso Omena kasvaa Suomen toiseksi suurimmaksi ostoskeskukseksi. Suurin on Itis, ja valtavia kauppakeskuksia nousee pääkaupunkiseudulle lähivuosina monta muutakin. Pasila saa Triplan, Kalasatama Redin ja Kivistö oman kauppakeskuksensa.

Iso Omena on kokonaisuudessaan Cityconin kallein laajennushanke, mutta myös odotukset ovat korkealla. Kävijätavoite kasvaa 8 miljoonasta 14,5 miljoonaan vuodessa.

”Kävijäksi laskemme ihmisen, joka on astunut kauppakeskuksen ovesta sisään”, Seppo tarkentaa.

Pääkaupunkiseutulaisten kulutustottumukset on otettu laajennuksessa huomioon niin, että ravintolamaailma saa yhteensä yli 3 500 asiakaspaikkaa. Ison Omenan kaupallinen johtaja Sanna Yliniemi perustelee valintaa kysynnällä.

”Kun verkkokaupoissa asiointi kasvaa, niin kauppakeskuksista haetaan ravintoloita ja kahviloita. Lisäksi yrittäjät kyselevät meiltä ravintolatiloja paljon”, Yliniemi kertoo. Sama trendi pätee muissakin uusissa ostoskeskushankkeissa.

Yksi torstaina aukeavista istuskelupaikoista on ChocoLab, Ciao!-kahviloiden kanssa samaan konserniin kuuluva kahvila, joka keskittyy erikoiskahveihin, jäätelöihin ja suklaatuotteisiin. Iso Omena on uuden ChocoLab-konseptin ensimmäinen liikepaikka. Yhtiön toimitusjohtaja Kari Jones pyörii uuden kahvilansa liepeillä ja odottaa, että rakennustarvikkeet siirretään hänen tulevan sisäterassinsa tieltä.

Jones oli ajatellut suuren osan asiakkaista tulevan metron aamuliikenteestä, joten metron viivästyminen vaikuttaa esimerkiksi kahvilan aukioloaikoihin.

”Länsimetron viivästyminen tekee ensimmäisestä puolesta vuodesta erilaisen, mutta turha sitä on sen enempää harmitella.”

Kolmannessa kerroksessa WST-kierrätysvaatekauppaa pitävät Laura ja Sara Nyyssölä eivät myöskään sorru valittamaan.

”Metron valmistumisaikataululle ei voi mitään. Joitain kampanjoita on jouduttu siirtämään, ja nyt vaan pitää löytää markkinointitapoja, jotta tänne löydetään”, Laura Nyyssölä sanoo.

Gina Tricot -vaateliikkeen näyteikkunassa visualisti Amanda Vaziri kampaa mallinuken hiuksia. Vaatteet ovat jo rekeissä odottamassa shoppailijoita.

”Ihanaa, että kauppakeskus kasvaa. Asun itse viiden minuutin päässä, joten metron viivästyminen ei haittaa. Matinkylä kasvaa alueena nyt muutenkin”, Vaziri toteaa.

Myös Citycon luottaa alueen kasvuun. Vain kolmasosan Ison Omenan uusista kävijöistä on ajateltu tulevan metroliikenteestä. Kaksi kolmasosaa tulee Cityconin laskelmien mukaan Matinkylän uusista asukkaista sekä kauppakeskuksen kasvavan vetovoiman houkuttelemina.

Laajennusosan naisten vessassa häärää vielä rakennusmies. Hänen työliivinsä heijastinnauha saa liikkeentunnistimella toimivat vesihanat aukeamaan vähän väliä. Ainakin kaikki hanat näyttävät toimivan.

Kalusteita kuoritaan muoveistaan ja opastinkylttejä asennetaan. Vielä ehtii.

Torstaina kello 10 kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä tulee leikkaamaan nauhan, jolla avataan kauppakeskuksen laajennus. Se on merkittävä hetki, mutta vain esimakua Matinkylän mullistuksesta kuhisevaksi kasvukeskukseksi.

Kimmo Räisänen
Risto Seppo ja Sanna Yliniemi bussiterminaalissa, joka avataan samaan aikaan länsimetron kanssa.
Risto Seppo ja Sanna Yliniemi bussiterminaalissa, joka avataan samaan aikaan länsimetron kanssa.
Kimmo Räisänen
Kari Jones avaa Ison Omenan laajennukseen ChocoLab-kahvilan, joka odottaa asiakasvirtaa ainakin tulevan länsimetron aamuliikenteestä.
Kari Jones avaa Ison Omenan laajennukseen ChocoLab-kahvilan, joka odottaa asiakasvirtaa ainakin tulevan länsimetron aamuliikenteestä.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat