Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaankosken vanhalla vesivoimalalla ei ole lupaa – padossakin pitäisi olla reikä

Ely-keskus löysi vain vanhan viilatehtaan vesivoimaluvan vuodelta 1893.

Kaupunki
 
Korkeimman hallinto-oikeuden päätös viilatehtaan ja ylempänä koskea sijaitsevan myllyn padoista vuodelta 1931.
Korkeimman hallinto-oikeuden päätös viilatehtaan ja ylempänä koskea sijaitsevan myllyn padoista vuodelta 1931.

Keskustelua herättänyt hanke vanhan vesivoimalan kunnostamisesta Vantaankoskessa sai taas kapulan rattaisiin. Uudenmaan ely-keskus etsi voimalan vanhaa lupaa tarkistaakseen, voiko voimalan ottaa käyttöön sen perusteella, ja lupaa ei löytynyt.

Ely-keskuksen ylitarkastaja Tomi Laukka kertoo, että arkistoista löytyi vain lupa vesivoiman käyttöön vanhalla viilatehtaalla. Paperi on vuodelta 1893. Vanha viilatehdas toimii nykyään ravintolana.

”Otamme varmaan sen kannan, että tässä olisi kyseessä uuden vesivoiman käyttöönotto, joka tarvitsee oman lupansa”, Laukka sanoo.

Elyltä arvioitiin aiemmin, että uudessa lupaprosessissa vierähtäisi noin vuosi. Sitä varten pitäisi esimerkiksi tehä selvitys mahdollisen voimalan vaikutuksista Natura-alueeseen sekä joen kaloihin.

Arkistoista löytyi vuonna 1931 tehty Korkeimman hallinto-oikeuden päätös, jossa vanhan myllyn pato todettiin luvattomaksi.

”Uittoyhtiö valitti tuolloin maaherralle, että pato haittaa tukinuittoa. Vuonna 1931 päätettiin, että patoon pitää tehdä aukko, mutta jostain syystä sitä ei ikinä tehty”, Tomi Laukka kertoo.

Uudessa luvituksessa pitäisi siis hakea lupa myös padolle.

Yrittäjä Eerin Rosenström omistaa ylempänä koskessa sijaitsevan vanhan myllyn, ja aikoi kunnostaa sen tuottamaan vesivoimaa. Hanketta on vastustanut ainakin Virtavesien hoitoyhdistys sekä Vantaan vihreät.

Vantaan Sanomat kertoo, että Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän eli HSY:n hallintojohtaja on tehnyt yksityishenkilönä kantelun myllykaupoista Vantaan kaupungin tarkastuslautakunnalle.

Kuvernöörin Walfrid Wahlbergille myöntämä lupa vesivoiman käyttöön viilatehtaalla vuodelta 1893.
Kuvernöörin Walfrid Wahlbergille myöntämä lupa vesivoiman käyttöön viilatehtaalla vuodelta 1893.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat