Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin rantojen muoviroskasta poliisitutkinta – lupamääräystä rikottiin

Uudenmaan ely-keskus valmistelee tutkintapyyntöä rantojen roskaamisesta.

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
Lauttasaaren rannassa näkyy kirjavia muoviletkuja, jotka ovat peräisin satamatyömaalta.
Lauttasaaren rannassa näkyy kirjavia muoviletkuja, jotka ovat peräisin satamatyömaalta. Kuva: Rio Gandara / HS

Länsisataman työmaalta Helsingin rannoille kulkeutuneista muoviroskista ollaan tekemässä tutkintapyyntöä. Uudenmaan ely-keskus valmistelee tutkintapyyntöä, koska maantäyttöluvan edellyttämää verhorakennetta ei käytetty.

Verhorakenne olisi estänyt muoviroskia kulkeutumasta ympäri rannikkoa. Se toimii samoin kuin öljypuomi. Länsisatamassa sitä ei käytetty laivaliikenteen takia.

Tutkintapyynnöstä kertoi ensimmäisenä Yle Uutiset.

Uudenmaan ely-keskuksen ylitarkastaja Tomi Laukka kertoo, että Helsingin satama toimitti perjantaina raportin, jossa myönnettiin ettei verhorakennetta käytetty.

”Lupamääräyksen noudattamatta jättäminen on rangaistava teko. Siksi tutkintapyyntö on tekeillä”, Laukka sanoo.

Länsisataman työmaalla käytettiin maantäyttöaineksena länsimetron työmaan louhetta, jonka joukossa oli paljon muoviroskaa. Esimerkiksi Lauttasaaresta ja Pihlajasaaresta kesällä löytynyt värikäs muoviryönä on impulssiletkua, jonka sisällä räjähdysaine kulkee louhintatyömailla. Kun räjähdys tapahtuu, muoviroska jää louheen sisään. Louhetta käytetään maantäytöissä, minkä takia sitä päätyy mereen.

Ely-keskuksen Tomi Laukan mukaan työmaalta olisi pitänyt hakea muutosta vesilupaan. Lupaa haetaan aluehallintovirastolta eli avilta.

Avin puolelta Länsisataman työmaan vesilupaa on valmistellut Merja Ahti. Hän ei halua lähteä spekuloimaan, olisiko lupaa maantäyttöön annettu, jos olisi tiedetty ettei verhorakenteita voi käyttää.

”Jos muutoksia lupiin halutaan, ne pitää neuvotella ely-keskuksen kanssa”, Ahti sanoo.

Satamatyömaan projektinjohtaja Ari Parviainen myöntää, että työmaan olisi pitänyt informoida viranomaisia paremmin.

”Verhorakennetta yritettiin käyttää vuonna 2013, mutta se jouduttiin poistamaan viikon jälkeen. Asia kirjattiin ylös rantojen roskaantumista käsittelevässä työryhmässä vuonna 2014, ja myös ely-keskus oli mukana jakelussa. Olin jäänyt siihen käsitykseen, että asia on kunnossa”, Parviainen sanoo.

Kaupungin massakoordinaattori kertoi HS:lle heinäkuussa, että työmaalla käytettiin siivouspartioita roskaantumisen estämiseksi. Roskaa vain oli liikaa ja valvonta petti.

Tulevissa Helsingin edustan maantäytöissä tilanne on toinen. Tomi Laukan mukaan Hernesaarenrannan täyttöjen lupa ei edes edellytä verhorakennetta. Hernesaarenrannassa käytetään Olympiastadionilta peräisin olevaa avolouhetta, jossa on vähemmän panoslankajäämiä kuin tunnelilouheessa.

”Hernesaaren luvassa edellytetään, että panoslangat tulee poistaa merestä ja roskat pitää siivota vesi- ja ranta-alueilta”, Laukka kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat