Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin päärautatieaseman erittäin poikkeuksellinen minuutti: vessassa alkoi synnytys, toisaalla elvytys

VR:n turvallisuuspäällikön tietojen mukaan päärautatieaseman wc-tiloissa syntynyt vauva on poika

Kaupunki
 
Helsingin rautatieaseman naisten wc toimi tiistaina synnytyspaikkana - tältä naistenvessassa näyttää
Helsingin rautatieaseman naisten wc toimi tiistaina synnytyspaikkana - tältä naistenvessassa näyttää
Nuori nainen synnytti tiistaina 9. elokuuta Helsingin päärautatieaseman naisten wc:ssä lapsen. Aseman järjestyksenvalvojat saapuivat paikalle juuri, kun lapsi oli syntynyt, jonka jälkeen nuori äiti ja vastasyntynyt lapsi kiidätettiin sairaalaan. ”Aseman lapsi” on VR:n turvallisuuspäällikkö Pekka Aholan tietojen mukaan poika. HSTV:n video näyttää, minkälaiset ovat aseman naisten wc:n tilat.

Tiistai 9. elokuuta kello 15.23 jää mitä todennäköisimmin loppuiäksi mieleen työvuorossa olleille Helsingin päärautatieaseman järjestyksenvalvojille. Tuolloin paitsi synnytettiin wc-tiloissa, myös hoidettiin toisenlaista erikoistehtävää toisaalla asemarakennuksessa.

”Usko tai älä, niin samalla minuutilla tuli soitto tajuttomasta henkilöstä sisähallista eli sieltä, missä pankkiautomaatit ovat. Järjestyksenvalvojat menivät ensimmäisinä myös sinne, ja paikalle tuli toinen lääkäriyksikkö”, kertoo VR:n turvallisuuspäällikkö Pekka Ahola.

”Siinä on ollut järjestyksenvalvojilla pikkuisen hässäkkää. Etenkin vuoroesimiehellä, joka johtaa toimintaa.”

Vessaan hälytettyjen järjestyksenvalvojien ei Aholan mukaan tarvinnut ryhtyä kätilöiksi, sillä lapsi syntyi likimain samalla hetkellä, kun partio saapui paikalle. Synnyttäjää oli jo tätä ennen avustanut tiettävästi sivullinen nainen, ja paikalle saapui pian myös ambulanssimiehistö lääkäreineen.

Järjestyksenvalvojien tehtäväksi jäi alueen eristäminen ja lääkärin opastaminen paikalle.

Nuori äiti ja vastasyntynyt lapsi kiidätettiin tämän jälkeen luonnollisesti sairaalaan. ”Aseman lapsi” on Aholan tietojen mukaan poika.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä ei voida potilassalaisuuden vuoksi kommentoida tapausta millään tavalla. Tiedossa ei siis ole, kuinka äiti ja vauva voivat.

Myös synnytystilanteeseen liittymätön elvytyspotilas kuljetettiin jatkohoitoon sairaalaan.

Turvallisuuspäällikkö Aholalla ei ole tiedossa muita synnytyksiä päärautatieasemalla, muilla pääkaupunkiseudun juna-asemilla tai junissa. Tiistaina iltapäivällä hän oli paikan päällä asemarakennuksessa.

”Kuuntelin radioliikennettä, mutta en tietenkään lähtenyt sitä synnytystä katsomaan. Minulle riitti tieto siitä, että asia on hoidossa”, Ahola sanoo.

Ahola tietää, että monilla voi olla varsin negatiivinen käsitys ”aseman vartijoista”. Hänen mukaansa tiistain tapahtumat ovat kuitenkin oiva esimerkki siitä, miten monenlaisia tilanteita järjestyksenvalvojat kohtaavat päivittäin.

Tapaturmia ja sairauskohtauksia tapahtuu asemalla usein, minkä vuoksi kaikki järjestyksenvalvojat ovat Aholan mukaan ensiaputaitoisia ja he osaavat myös käyttää sydämen käynnistämiseen tarvittavaa defibrillaattoria.

Ahola muistelee, että ainakin vuonna 2014 järjestyksenvalvojat myös joutuivat tarttumaan defibrillaattoriin ja käynnistivät potilaan sydämen.

VR on Aholan mukaan ottanut riskiarvioissaan huomioon sen, että matkustuksesta aiheutuva rasitus voi nostaa erityisesti vanhuksilla sairauskohtauksen riskiä. Tästä syystä etenkin Suomen vilkkaimmalla asemalla eli Helsingin päärautatieasemalla pitää olla olemassa toimivat valmiudet ensiavun antamiseen.

”Luulisi, että synnytyksiäkin käynnistyisi enemmän junissa tai asemilla”, Ahola pohtii.

Mika Ranta / HS
Nuori nainen synnytti tiistaina iltapäivällä Helsingin päärautatieaseman wc-tiloissa.
Nuori nainen synnytti tiistaina iltapäivällä Helsingin päärautatieaseman wc-tiloissa.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat