Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yllätyssynnytys tapahtuu useimmiten kotona – ”Hyvin harvoin synnytetään aseman vessassa tai Stockmannin aulassa”

Helsingin seudulla synnytettiin vuosina 2010–2014 noin 75 000 kertaa, joista 102:lla kerralla äiti ei ehtinyt sairaalaan saakka

Kaupunki
 
Helsingin rautatieaseman naisten wc toimi tiistaina synnytyspaikkana - tältä naistenvessassa näyttää
Helsingin rautatieaseman naisten wc toimi tiistaina synnytyspaikkana - tältä naistenvessassa näyttää
Nuori nainen synnytti tiistaina 9. elokuuta Helsingin päärautatieaseman naisten wc:ssä lapsen. Aseman järjestyksenvalvojat saapuivat paikalle juuri, kun lapsi oli syntynyt, jonka jälkeen nuori äiti ja vastasyntynyt lapsi kiidätettiin sairaalaan. ”Aseman lapsi” on VR:n turvallisuuspäällikkö Pekka Aholan tietojen mukaan poika. HSTV:n video näyttää, minkälaiset ovat aseman naisten wc:n tilat.

Suunnittelematon, muualla kuin sairaalassa tapahtuva synnyttäminen on hyvin harvinaista. Naistenklinikan osastonylilääkäri Mika Nuutila kertoo, että vielä paljon harvinaisempaa on synnyttää tahattomasti kodin ulkopuolella – kuten Helsingin päärautatieasemalla kävi tiistaina.

Vuonna 2014 Helsingin seudulla tapahtui Nuutilan mukaan 28 synnytystä, joissa äiti ei ehtinyt sairaalaan. Kaikkiaan synnytyksiä oli noin 15 000, joten ”suunnittelemattomien synnytysten” osuus on erittäin pieni.

Suurin osa yllättävistä synnytystilanteista sattuu kotona.

”Useimmiten kyseessä on uudelleensynnyttäjä, jolla synnytys alkaa niin nopeasti, että äiti ei kertakaikkiaan ehdi sairaalaan”, sanoo Nuutila, jolla on jo takanaan yli 25 vuoden lääkärin ura.

Synnytys ei kuitenkaan katso aikaa eikä paikkaa, joten vauvoja tulee aina silloin tällöin maailmaan myös julkisilla paikoilla tai yleisissä tiloissa.

”Hyvin harvoin synnytys kuitenkaan tapahtuu aseman vessassa, Stockmannin aulassa tai jossain tällaisessa paikassa.”

Vuosina 2010–2014 Helsingin seudulla tapahtui kaikkiaan 102 yllättäen sairaalan ulkopuolella hoidettua synnytystä. Tilastosta tekee erittäin positiivisen se, että Nuutilan mukaan kaikki äidit ja vauvat selvisivät synnytyksistä hyväkuntoisina.

”Yhtään lasta ei menetetty, eikä yksikään lapsi vammautunut.”

Kotioloissa synnytetään myös tarkoituksella. Suunniteltujen kotisynnytysten trendi on Nuutilan mukaan hienoisessa kasvusuunnassa. Tarkoista luvuista ei ole kuitenkaan tietoa juuri siitä syystä, että synnytys ei tapahdu kontrolloidusti sairaalassa.

”Kyse on kuitenkin arviolta muutamista kymmenistä synnytyksistä vuodessa”, Nuutila arvioi Helsingin seudun tilannetta.

Reilut sata vuotta sitten oli tavanomaista synnyttää esimerkiksi saunassa, joten sinällään kotisynnytyksessä ei ole mitään ihmeellistä.

”Synnytys on luonnollinen tapahtuma, ja onhan kotona synnytetty maailman sivu”, Nuutila toteaa.

”Olen kuitenkin sairaalasynnytyksen kannattaja. En voi mitenkään suositella kotisynnytyksiä, koska kyllähän synnytystapahtumaan liittyy aina riskejä.”

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä ei voida potilassalaisuuden vuoksi kommentoida millään tavalla tiistai-iltapäivänä Helsingin päärautatieaseman wc-tiloissa tapahtunutta synnytystä. Nuoren äidin ja vastasyntyneen lapsen voinnista ei siis ole tietoa.

VR:n turvallisuuspäällikkö Pekka Ahola kertoi aiemmin keskiviikkona, että hänen tietojensa mukaan ”aseman lapsi” on poika.

Trond H. Trosdahl / Lehtikuva
Synnytys voi edetä yllättävän vauhdikkaasti ja muualla kuin sairaalassa erityisesti silloin, jos nainen on synnyttänyt aiemminkin.
Synnytys voi edetä yllättävän vauhdikkaasti ja muualla kuin sairaalassa erityisesti silloin, jos nainen on synnyttänyt aiemminkin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat