Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulupula ratkesi yllättävästi Lauttasaaressa: Yritys rakensi koulun omaan toimitaloonsa

Torstaiaamuna piha oli vielä työmaana ja muuttolaatikoita purkamatta, mutta uudet valoisat tilat saivat kiitosta vanhemmilta ja lapsilta

Kaupunki
 
Lauttasaaressa koulu alkoi yrityksen toimitiloissa
Lauttasaaressa koulu alkoi yrityksen toimitiloissa
Hedengren-yhtiön taloon tehtiin koulutilat, jotta lauttasaarelaisille koululaisille ei tarvitsisi rakentaa lisää parakkeja. Toimittaja ja kuvaaja: Virve Rissanen, leikkaus Heidi Lämsä.

Lauttasaaren ala-asteen pihalla parveilee satoja pieniä koululaisia. Lapsia jännittää, vanhempia jännittää, opettajia jännittää. Myös teknisten tuotteiden monialayhtiö Hedengrenin toimitusjohtajaa jännittää, sillä 270 koululaista ohjataan pihalta hänen yhtiönsä toimitiloihin.

Lasten määrä Lauttasaaressa on kasvanut ennustettua nopeammin ja koulun tilat ovat loppuneet kesken. Pihalla on jo 10 luokkaa yhdessä parakissa, mutta se ei riitä. Samaan aikaan viereistä Hedengrenin taloa oltiin remontoimassa, ja koulun tilapulasta lukenut hallituksen puheenjohtaja sai idean: miksi emme rakentaisi tähän koulua?

Niinpä torstaiaamuna 12 opetusryhmää rymistelee vastarakennettuihin koulutiloihin. Hedengrenin toimitusjohtaja Marek Hintze on yhtä hymyä.

”Tuntuu, että tekee yhteiskunnalle hyvää samalla kun tämä on meille liiketoimintaa. Tästä tulee hyvälle tuulelle”, Hintze sanoo.

Koulun rakentaminen alkoi tammikuussa. Sisustusta suunnitteli oppilaista koottu ryhmä sisustussuunnittelijan kanssa.

”Aikataulupaine oli hurja. Käytimme kesän, illat ja viikonloput”, Hintze kertoo.

Ihan kaikki ei ole koulun alkaessa valmista. Käytävillä on muuttolaatikoita, kalusteita puuttuu ja pihalla metelöi kaivinkone. Rehtori Johanna Honkanen-Rihu selittää, että kaupunki aloitti pihan rakentamisen vasta kun sisäänkäynti oli tehty. Sitä ennen piti myös peittää vierestä kulkenut länsimetron työmaan huoltotunneli.

”Pihan luvattiin valmistuvan tämän kuun loppuun. Onneksi tässä on vain muutama viikko”, Honkanen-Rihu sanoo.

Turvallisuusriskiä aidattu työmaa koulun pihalla ei Hintzen mukaan aiheuta.

Heidi Piiroinen / HS
Osa ekaluokkalaisista Lauttasaaressa aloitti koulutaipaleensa torstaina Hedengren-yhtiön talossa.
Osa ekaluokkalaisista Lauttasaaressa aloitti koulutaipaleensa torstaina Hedengren-yhtiön talossa.

Opetuksen kannalta uudet tilat tuovat haasteita, mutta myös mahdollisuuksia. Kaksi opetusryhmää työskentelee samassa isossa tilassa, joten ryhmätyöt ja yhteisöllinen oppiminen korostuvat. Opettajista on rakennettu työpareja ja oppilaista voi muodostaa erilaisia ryhmiä.

”Myös sisustus tähtää yhteisöllisyyteen: lapset halusivat tänne valtavia uimarenkaita, joissa voi löhötä, ja pieniä koloja, joihin voi käpertyä”, Honkanen-Rihu kertoo.

Kun lauma oppilaita ja heidän vanhempiaan saapuu luokkiin, tilat saavat kiitosta valoisuudesta, avaruudesta ja kirkkaista väreistä. Hintze tervehtii ohikulkevia oppilaita.

”Moi, olen tuolla yläkerrassa töissä”, hän huikkaa ja saa oppilailta hyväksyviä katseita.

Erityishaaste toimitiloihin tehtävässä koulussa oli ruokailun järjestäminen, koska suurtalouskeittiötä ei ollut mahdollista rakentaa. Ratkaisu kuitenkin löydettiin: ruoka tulee kaupungin omistamalta Palmialta kuumana ruokailutiloihin, ja tiskit lähetetään hissillä Hedengrenin työpaikkaruokalaan.

”Pelkäsin, että ruokailusta tulee kynnyskysymys, mutta sekin järjestyi”, Hintze sanoo.

Eniten hän odottaa musiikintuntien alkamista – ja sitä, toimiiko musiikkiluokkaan rakennettu äänieristys.

Oppilaat ovat tiloista innoissaan. Jakkaramaisia keinuvia tuoleja kokeillaan ja käytävien punaisia riippukeinuja ihaillaan. Tärkeintä on kuitenkin opiskelu. Ensimmäisen luokan aloittava Venla Savijoki kertoo jännittävänsä koulun alkua vähän.

”Eniten odotan, milloin tulee läksyjä”, Savijoki toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat