Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öinen meteli puistossa päättyi poliisin voimakeinoihin Helsingin Vallilassa – osapuolilla eriävät käsitykset tapahtumien kulusta

Poliisi käytti kaasusumutinta ja etälamautinta välikohtauksessa Dallapénpuistossa Vallilassa. Anarkistien mukaan virkavallan voimakeinot olivat ylimitoitettuja.

Kaupunki
 
Meri Liukkonen
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Poliisin oikeudesta käyttää voimakeinoja säädetään poliisilaissa. Keskiviikkoillan voimankäyttötilanteesta on eriäviä mielipiteitä.
Poliisin oikeudesta käyttää voimakeinoja säädetään poliisilaissa. Keskiviikkoillan voimankäyttötilanteesta on eriäviä mielipiteitä. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Poliisi käytti keskiviikkoiltana voimakeinoja Dallapénpuistossa Helsingin Vallilassa. Puistossa oli illalla Musta Kallio -tapahtuman avajaisilta, jossa oli esiintymässä rap-artisti Julma H.

Tapahtumat ovat herättäneet torstaina runsaasti keskustelua muun muassa verkon keskustelupalstoilla, Facebookissa ja muualla sosiaalisessa mediassa. Keskustelijoilla tuntuu osin olevan hyvin erilainen näkemys tapahtumien kulusta kuin poliisilla.

Helsingin poliisin lähettämän tiedotteen mukaan hätäkeskus sai keskiviikkoiltana useita ilmoituksia kovasta metelistä Dallapénpuistossa.

Poliisipartio saapui paikalle puoli kahdentoista aikaan yöllä ja yritti puhumalla saada juhlijat hiljenemään puolen tunnin ajan. Kun keskustelu ei tehonnut, partio pyysi paikalle lisää poliiseja.

Tämän jälkeen osapuolien näkemykset tapahtumien kulusta eroavat suuresti toisistaan.

”Ensimmäisen partion johtaja otti herneet nenään siitä, että bileet lopetetaan vasta muutaman minuutin kuluttua. Soittavat toisen partion paikalle, jonka johtaja kaataa yhden henkilön maahan alkaa summittaisesti kaasuttamaan kaikkia lähellä olevia noin muutamaa kymmentä ihmistä. Lentää ehkä 3 tölkkiä kyttiä kohti ja soittotarvikkeet viedään pois”, kirjoittaa yksi keskustelija Takku.net-sivustolla.

Hänen mukaansa poliisi olisi tämän jälkeen ”hyökännyt kaasua saaneiden ihmisten kimppuun uudestaan repimällä, tönimällä, kaasuttamalla ja antamalla etälamauttimesta”.

”Asiaa on yritetty hoitaa puhumalla. Kun se ei ole onnistunut, poliisi on lähtenyt esiintymislavalle laittamaan äänentoistolaitteita kiinni. Tällöin poliisin on käyty käsiksi ja fyysisesti estetty”, ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisista sanoo.

Hän kertoo, että käsiksi käyminen tarkoittaa tässä tapauksessa muun muassa tarttumista, repimistä ja estämistä. Yksi paikalla olleista on Kujalan mukaan myös pyrkinyt voimalla vapauttamaan henkilöä, jonka poliisi on ottanut kiinni.

Partiot joutuivat hänen mukaansa vastarinnan takia käyttämään voimakeinoja, kuten OC-kaasua ja yhdessä tapauksessa etälamautinta. Värikuulia muistuttavia ammuksia ampuvaa etäasetta, projektiililaukaisinta, ei käytetty.

Kujalan mukaan paikalla kävi kaikkiaan viisi tai kuusi poliisipartiota. Puistossa oli puolestaan paikalla useita kymmeniä, ehkä satakin illanviettäjää. Poliisi tyhjensi puiston ja lopetti metelin.

Meluun liittyvät tehtävät ovat viranomaisille hyvin tavallisia, mutta hoituvat yleensä puhumalla.

Poliisi otti kiinni kolme ihmistä, jotka kaikki pääsivät torstaina aamulla pois. Kaksi heistä sai sakot niskoittelusta poliisia vastaan.

Sosiaalisessa mediassa on ihmetelty muun muassa sitä, miksi poliisi ei varoittanut paikalla olijoita ennen kaasun käyttöä.

”Itse istuin sen verran kauempana, etten edes huomannut poliisien läsnäoloa ennen kuin ihmiset lähtivät kasvojaan pidellen juoksemaan heitä karkuun. Savusta päätellen poliisi käytti kyynelkaasukranaatteja, minkä lisäksi moni sai pippurisumutetta kasvoilleen. Mitään poistumiskäskyä tai ennakkovaroitusta kaasun käytöstä poliisi ei antanut”, kirjoittaa eräs omien sanojensa mukaan paikalla ollut blogissaan.

”Poliisi ei ole hajottanut väkijoukkoa voimakeinoin, vaan lähtenyt lopettamaan soittoa,” Kujala puolestaan sanoo ja jatkaa:

”Kyse on voimankäytöstä silloin, kun poliisin päälle käydään ja poliisia vastustetaan. Silloin ei ole kauheasti aikaa varoitella, vaan täytyy toimia.”

Poliisin oikeudesta käyttää voimakeinoja säädetään poliisilaissa. Laissa todetaan, että poliisilla on virkatehtävää suorittaessaan oikeus käyttää tarpeellisia voimakeinoja. Laissa määritellään myös tarkemmin, millaisissa tilanteissa voimankäyttö on sallittua.

”Lähdemme siitä, että asiat hoidetaan neuvoin, kehotuksin ja käskyin”, Kujala sanoo.

Hänen mukaansa Dallapénpuiston tapahtumat on poliisin osalta loppuunkäsitelty.

”Kalliolaista anarkismia juhlistava” Musta Kallio -tapahtuma jatkuu vielä sunnuntaihin 14. elokuuta asti.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat