Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhä useampi eläkeläisratsastaja innostuu kilpailemisesta – 70-vuotias Anders Sucksdorff haluaisi ”lähteä suoraan satulasta”

Yli 50-vuotiaat ratsastajat saapuvat viikonloppuna Helsinkiin kisaamaan mestaruuksista. Anders Sucksdorff ei voisi kuvitella elämää ilman ratsastusta.

Kaupunki
 
Kilpailuun valmistautuva Anders Sucksdorff, 70: ”Toivon, että kuolen hevosen selässä”
Kilpailuun valmistautuva Anders Sucksdorff, 70: ”Toivon, että kuolen hevosen selässä”
Reserviratsastajat ja ratsastusseurat järjestävät veteraanien mestaruuskilpailut koulu- ja esteratsastuksessa eri puolilla Suomea joka vuosi.
Fakta

Reserviratsastajat kisaavat Helsingissä

 Reserviratsastajat järjestävät yhteistyössä ratsastusseurojen kanssa veteraanien mestaruuskilpailut koulu- ja esteratsastuksessa eri puolilla Suomea joka vuosi.

 Tänä vuonna kilpailut järjestetään Helsingin Tuomarinkylässä. Kilpailuissa on lähes 80 lähtöä, ratsukoista yli 30 osallistuu mestaruuskilpailuun.

 Mestaruuskilpailuihin saavat osallistua kaikki 50 vuotta täyttäneet ratsastajat ilman tasovaatimusta joko ratsastuskoulun hevosella, omalla tai lainahevosella.

”Ei sitten mitään hilavitkuttimia eikä strasseja jalustimiin. Tämä on urheilua, ei mikään kauneuskilpailu”, Anders Sucksdorff muistuttaa vielä lainahevosensa omistajia.

70-vuotias Sucksdorff on juuri päättänyt viimeistelevän ratsastuksen Fux TS -ruunalla. Ratsukko osallistuu tänään Tuomarinkylässä järjestettäviin valtakunnallisiin veteraaniratsastajien mestaruuskilpailuihin. Laji on kouluratsastus, vaikka Sucksdorff yleensä hyppää esteitä.

”Esteratsastus on parempi laji vanhemmalle vartalolle, sillä se ei ole fyysisesti niin rankkaa.”

Hänen oma hevosensa on loukkaantunut, joten sekä kilpalaji että hevonen vaihtuivat tämän vuoden mestaruuskilpailuihin.

Reserviratsastajien ja vaihtuvan ratsastusseuran vuosittaiset veteraanien mestaruuskilpailut saapuvat tänä vuonna Helsinkiin. Yli 30 vähintään 50-vuotiasta ratsastajaa mittelee mitaleista helpossa kouluratsastusohjelmassa ja 70 senttimetrin esteissä.

Ratsastajien määrä on lisääntynyt kilpailussa tasaisesti. Sama on tapahtunut ratsastusharrastuksen puolella. Yli 60-vuotiaiden jäsenten määrä on kasvanut Ratsastajainliitossa kahdessa vuodessa lähes viidenneksen. Liiton yli 60-vuotiaille ratsastajille tekemässä tutkimuksessa selvisi, että viidesosa heistä on kiinnostunut kilpailemisesta.

”Se oli yllätys. Vanhemmat ratsastajat halusivat fyysisesti raskaita tunteja, eivät omia rauhallisia ryhmiään”, sanoo liiton seurapalvelupäällikkö Nina Kaipio.

Emilia Kangasluoma / HS
Anders Sucksdorff yritti työvuosinaan olla runsaan vuoden ratsastamatta, mutta vaimo pakotti hänet takaisin tallille.
Anders Sucksdorff yritti työvuosinaan olla runsaan vuoden ratsastamatta, mutta vaimo pakotti hänet takaisin tallille.

Erityisen tärkeää iäkkäille harrastajille oli tallien tarjoama sosiaalisuus. He arvostivat sitä, että voivat harrastaa yhdessä nuorten kanssa ja pysyä näin nykymenosta kärryillä.

Anders Sucksdorffin elämän tärkeät asiat ovat lapsenlapset ja oma hevonen. Ja juuri siinä järjestyksessä – vaimo ja omat lapset tulevat perässä, Sucksdorff sanoo pilke silmäkulmassa.

Kilpailuvietti on kova, joten hän on osallistunut veteraanimestaruuksiin 50-vuotiaasta lähtien. Kultamitaleita kaapissa on jo viisi. Kilpailuissa ei ole tasovaatimuksia, joten ratsastuskouluoppilaat kilpailevat yhdessä puoliammattilaisten, kuten Suckcdorffin, kanssa.

Hän on ratsastanut Suomen maajoukkueessa, valmentaa ja on toiminut myös kansainvälisenä koulutuomarina. Tuomarointi tosin loppui, sillä sen ikäraja on 70 vuotta.

”Mikä on ihan järjetöntä, sillä nyt tiedän lajista enemmän kuin koskaan!”

Mutta eikö ole epäreilua kalastella mitali ratsastuskouluoppilaiden nenän edestä?

”Fux on aika vaikea tapaus, joten en usko, että tänä vuonna voitan kisat”, Sucksdorff arvioi.

Ratsastajainliiton tutkimuksessa selvisi, etteivät onnettomuudet ole yli 60-vuotiailla ratsastajilla sen yleisempiä kuin muillakaan ratsastajilla. He eivät myöskään pelkää ratsastusta.

”Vanhemmat ratsastajat osaavat vältellä riskejä”, Nina Kaipio arvelee.

Onnettomuusriskiä vähentää ikäratsastajien rautainen kunto. Heistä joka kolmas harrastaa liikuntaa vähintään neljä kertaa viikossa. Harva työikäinen pääsee samoihin lukuihin. Myös Sucksdorff sanoo olevansa ikäänsä nähden huippukunnossa, sillä hän pyrkii ratsastamaan joka päivä.

Suurin osa ratsastajista asuu Etelä-Suomessa, joten Ratsastajainliitto suunnittelee parhaillaan uusia palveluita iäkkäille harrastajille yhdessä tallien kanssa.

”Eläkeläisratsastajien palveluissa on talleille kasvun mahdollisuus”, huomauttaa Kaipio.

Sucksdorff ei voisi kuvitella elämää ilman ratsastusta. Hän yritti työvuosinaan olla runsaan vuoden ratsastamatta, mutta vaimo pakotti takaisin tallille.

”Minusta meinasi kuulemma tulla hörhö. Ratsastus on tapani rentoutua. Mistään ei saa niin hyvää fiilistä, kun yhteydestä hevoseen.”

Jos ratsastus loppuisi, tuntuisi kuin yksi raaja leikattaisiin irti.

”Toivon saavani ratsastaa loppuun asti. Mielellään niin, että lähden suoraan satulasta.”

Emilia Kangasluoma / HS
Anders Sucksdorffin Fux-ratsu on vaikea ratsu, ja mitali on tiukassa. ”Haluan kilpailemalla todistaa itselleni, että vielä menee hyvin.”
Anders Sucksdorffin Fux-ratsu on vaikea ratsu, ja mitali on tiukassa. ”Haluan kilpailemalla todistaa itselleni, että vielä menee hyvin.”
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat