Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuutamouinnilla Helsinki näyttää erilaiselta

Helsingin entinen apulaiskaupunginjohtaja Paula Kokkonen pulahtaa mielellään pimeässä Töölönlahteen.

Kaupunki
 

Taka-Töölö

Jos ottaisi tästä panoraamavalokuvan, siinä näkyisivät ainakin Linnanmäen maailmanpyörä täysissä valoissa, Linnunlaulun huvilat, Finlandia-talo, Sanomatalo, Eduskuntatalo, Kansallismuseo ja Suurkirkko.

Töölönlahdella kelluvalta laiturilta Helsinki on kaunis katsella etenkin näin hämärällä. Meri on tyyni, ja valot tekevät siltoja veden pintaan. Syvän tummansinisellä taivaalla on pari pilveä, ja jos emme olisi kaupungin keskustan valojen ympäröimät, sieltä näkyisi varmasti jo muutama tähti.

Tämä on mainio paikka yölliselle uinnille. Sitä tänä iltana tulee harrastamaan eläkkeellä oleva Helsingin entinen apulaiskaupunginjohtaja ja kansanedustaja Paula Kokkonen.

Tuolta hän nyt kurvaa kaksipyöräisellään miehensä Pekka Pyökkimiehen kanssa.

Kokkonen on Töölönlahden vuosittaisen kuutamouintitapahtuman äiti.

”1990-luvulla olin ympäristölautakunnan puheenjohtajana. Sovimme, että hoidamme Töölönlahden virkistyskelpoiseksi. Toimenpiteissä kesti ja kesti. Minulta kysyttiin, koska täällä uidaan, joko vuonna 2000? Minä sanoin, että toivottavasti.”

Vuosi 2000 alkoi lähestyä. Mitään konkreettista puhdistuksen eteen ei ollut tehty.

Kokkonen päätti, että kävi miten kävi, he menisivät miehensä kanssa kuutamouinnille Töölönlahteen vuonna 1998.

Silloinen ulkoministeri Tarja Halonen laittoi tosin kapuloita rattaisiin.

”Hän sanoi, että pitäisi lähteä Itä-Timoriin valvomaan vaaleja. Sanoin, että sori vaan, mutta olen luvannut vetää kuutamouintihaasteen. Mutta jos hän menisi minun tilalleni kuutamouintiin, minä voisin mennä Itä-Timoriin. Lyötiin kättä päälle. Halonen osallistui kuutamouintitapahtumaan ja minä menin vaaleja valvomaan.”

Kokkonen pääsi ensimmäiselle Töölönlahden kuutamouinnille seuraavana vuonna.

Siitä lähtien hän on käynyt siellä.

Kun Kokkonen oli vielä töissä, he uivat usein Pyökkimiehen kanssa pimeällä käytännön syistä, kun päivät venähtivät usein pitkiksi. Kumpikaan ei voi sanoa varsinaisesti harrastavansa nimenomaan yöuintia, mutta molemmat pitävät siitä kovasti. Luonnon vesi on se juttu.

”Jos on lämmin elokuun ilta tai yö ja kuutamo, niin onhan siinä oma fiiliksensä. Jos on vielä tyyntä ja lämmintä”, Kokkonen sanoo.

Kuulostaa romanttiselta.

”Pekka, onko kuutamouinti romanttista?”

”Totta kai se on!”

Mutta on se yksinkin kivaa, Pyökkimies kertoo.

”Mökillä uin kilometrin pituisen järven yli ja takaisin yöllä. Missään ei ollut mitään, oli tyyni sää ja ihan hiljaista.”

Kokkonen laittaa uimavehkeet päälle ja pulahtaa mereen. Vesi on aika lämmintä, varmaan noin 20-asteista.

Jäämme Pyökkimiehen kanssa seisomaan rannalle.

”Tiesitkö, että Töölönlahti meinattiin aikoinaan täyttää? 1908 valtuustoaloite. Eliel Saarinen halusi tähän moottoritien”, Pyökkimies sanoo.

Pyökkimies katsoo Töölönlahdelle. Pieni tuulenvire keinuttaa vieressä olevien puiden lehtiä ja saa meren valosillat väreilemään.

”Onneksi sitä ei koskaan tapahtunut.”

Kuutamouinteja: Helsingin Töölönlahdella Kansallisoopperan Ulkoilmateatterilla 18.8. kello 20.30, Turun Kupittaan maauimalassa 19.8. kello 21 ja Helsingin uimastadionilla 16.9. kello 20.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat