Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Länsimetron piti aloittaa tänään – HS kertaa metrohankkeen epäonnistumiset

Metron vuoroväli tihenee ja vaunujen määrä vähenee maanantaina.

Kaupunki
 
Länsimetron myöhästyminen suututtaa espoolaisia – ”Ei mennyt putkeen tämä projekti”
Länsimetron myöhästyminen suututtaa espoolaisia – ”Ei mennyt putkeen tämä projekti”
Länsimetron piti aloittaa liikennöinti maanantaina. HSTV kävi varhain aamulla kysymässä bussipysäkillä Espoon Matinkylässä, harmittaako kun länsimetro ei kuljekaan. Matkalaiset kritisoivat erityisesti kehnoa tiedotusta metrohankkeen myöhästymisestä. Toimittaja ja kuvaus: Mark Autio.

Tämä maanantai, 15. elokuuta, on päivä, jolloin länsimetron piti aueta.

1960-luvulta asti suunniteltua uutta raideyhteyttä mainostettiin vielä kesäkuun alussa näyttävällä kampanjalla. Miljardihankkeeseen oli upotettu tolkuton määrä rahaa ja työtunteja.

Ja sitten kupla puhkesi. Tämän hetkisten tietojen mukaan länsimetron kyytiin pääsee aikaisintaan tammikuussa.

Yhdellä saralla metrossa alkaa kuitenkin maanantaina uusi aikakausi. Metron vuoroväli tiivistetään neljästä minuutista 2,5 minuuttiin ja metrojunien vaunumäärä pudotetaan kuudesta neljään.

Aluksi muutos tietää metroon lisää tilaa, mutta tulevaisuudessa odottavat jo ongelmat.

HS kertaa pääkaupunkiseudun metroprojektien surullisenkuuluisat viimeiset vuodet.

Ensimmäiseksi otsikoihin nousivat länsimetron jatkuvasti kasvaneet kustannukset. Ne kun olivat jo vuonna 2014 tuplaantuneet ensimmäisistä suunnitelmista. Alunperin länsimetron piti maksaa 452 miljoonaa, sitten 530 miljoonaa, sitten 714 miljoonaa ja nyt sen arvioidaan kustantavan jo 1088 miljoonaa euroa.

Metrohankkeen vastuuhenkilöitä on syytelty ohjauksen ja valvonnan pettämisestä. Länsimetron rakennuttaja Länsimetro Oy on tilannut kustannusten noususta ulkopuolisen selvityksen.

Seuraavaksi julkisuudessa alettiin keskustella metron automatisoinnin epäonnistumisesta. Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL ilmoitti joulukuussa 2014 aikeistaan purkaa metron automatisointisopimukset järjestelmätoimittaja Siemensin kanssa.

Automatisointi olisi tuonut veronmaksajille huomattavia säästöjä, kun metron kuljettajien palkkakustannukset olisivat pudonneet.

HKL perusteli automatisointihankkeen lopettamista projektin lukuisilla viivästyksillä. Siemensin mukaan hankkeen päätös johtui HKL:n sisäisestä eripuraisuudesta ja taitamattomuudesta. Riidasta aletaan käydä oikeutta tämän vuoden lopulla.

Tähän astisista ongelmista suurin ilmeni kuitenkin vasta kesäkuun alussa, kun Länsimetro Oy ilmoitti, ettei metro tule valmistumaan avajaispäiväksi ilmoitettuun elokuun 15. päivään mennessä.

Ensin Länsimetro Oy tiedotti, että viivästyminen johtuu järjestelmätesteissä ilmaantuneista vaikeuksista. Viikkoa myöhemmin HS:n saamat tiedot kuitenkin vahvistivat, että todellisuudessa testauksia ei päästy edes tekemään, koska rakennustyöt eivät olleet vielä valmiita.

Länsimetron myöhästymisen vuoksi HSL joutui neuvottelemaan bussiliikennöitsijöiden kanssa uudet sopimukset jo kerran lakkautuspäätöksen saaneille suorille bussiyhteyksille Etelä-Espoosta Kamppiin.

Heinäkuussa kävi ilmi, että Länsimetro Oy:n urakoita toteuttaneet yritykset vaativat yhtiöltä oikeudessa yhteensä yli kymmentä miljoonaa euroa. Yksi korvauksia hakevista yrityksistä on A-insinöörit, jonka mukaan Länsimetro Oy:n toimintaa ovat leimanneet ”arvaamattomuus, suunnittelemattomuus, poukkoilu ja epäselvyydet.”

Länsimetro Oy on nostanut yrityksiä vastaan vastakanteita.

Nyt Länsimetro Oy:n palkkaamat urakoitsijat koittavat kiirehtiä töitään, että metro saataisiin avattua ensi tammikuussa. Valitettavasti haasteet eivät kuitenkaan lopu vielä tähänkään.

Automatisoinnin peruuntuminen saattaa aiheuttaa metroon tilaongelmia jo 2020-luvun alkupuoliskolla.

Ongelmat johtuvat Espooseen säästösyistä rakennetuista 45 metriä Helsingin metroasemia lyhyemmistä asemista.

Lyhyistä asemista johtuen metrojunien vaunumäärä joudutaan pudottamaan kuudesta neljään, jolloin yksittäiseen junaan mahtuu kolmannes vähemmän matkustajia kuin nykyisiin juniin. Tämä on huono yhtälö pääkaupunkiseudun jatkuvasti kasvavan asukasmäärän kanssa.

Automatisointi olisi tehnyt ongelmasta siedettävämmän, koska sen ansiosta junia olisi voitu ajaa jopa 1,5 minuutin vuoroväleillä. Ihmisvoimin vuoroväliä ei uskalleta tiputtaa alle 2,5 minuutin, johon siis siirrytään maanantaina.

Tältä näyttää länsimetron matka Ruoholahdesta Matinkylään
Tältä näyttää länsimetron matka Ruoholahdesta Matinkylään
Espoon metrolinjan rakennustyöt ovat edenneet siihen vaiheeseen, että raiteita pitkin pääsee kulkemaan metron nykyiseltä pääteasemalta Ruoholahdesta Matinkylään asti. HS:n kamera oli kyydissä vuoden 2015 marraskuussa, kun viimeinen kiskojenkuljetusvaunu kulki länteen, tunnelin päähän. Kuvaus: Janne Järvinen, grafiikka: Boris Stefanov, leikkaus: Arttu Luhtala

HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemen mukaan ongelmaan on kuitenkin tulossa ratkaisuja. Ensinnäkin metron automatisointia ei ole hyllytetty, vaan lykätty.

”Automatisointi tehdään jossain vaiheessa”, Rihtniemi sanoo.

Lisäksi tilaongelmia pyritään ratkomaan vaihtoehtoisia kulkumuotoja tarjoamalla. Automatisoidunkaan metron kapasiteetti ei nimittäin tule riittämään loputtomiin.

Rihtniemen mukaan esimerkiksi Raide-Jokerin ja Kruunusiltojen kaltaisten liikennehankkeiden uskotaan siirtävän metron käyttäjiä pikaraitiovaunuihin jo 2020-luvulla.

”Myös kaupunkibulevardeille on suunniteltu pikaraitioteitä”, Rihtniemi sanoo.

Vesa Moilanen / Lehtikuva
Metron vuoroväli tiivistetään neljästä minuutista 2,5 minuuttiin ja metrojunien vaunumäärä pudotetaan kuudesta neljään.
Metron vuoroväli tiivistetään neljästä minuutista 2,5 minuuttiin ja metrojunien vaunumäärä pudotetaan kuudesta neljään.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat