Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mielentilatutkimus: Perheenäidin kadulla surmannut tuusulalaismies oli syyntakeeton

Uhrin omaiset pitävät mielentilatutkimuksen lopputulosta vääränä.

Kaupunki
 
Poliisi kertoi joulukuussa 2015 etsivänsä videolla näkyvää miestä
Poliisi kertoi joulukuussa 2015 etsivänsä videolla näkyvää miestä
Poliisi etsi joulukuussa 2015 videolla kävelevää miestä. Hänen epäiltiin liittyneenTuusulan Hyrylässä tehtyyn henkirikokseen. Myöhemmin mies vangittiin. Kuva: Poliisi.

Mielentilatutkimuksen mukaan 48-vuotiaan vantaalaisnaisen surmannut 34-vuotias tuusulalaismies oli henkirikoksen tehdessään mielisairauden vuoksi syyntakeeton. Uhrin omaiset pitävät mielentilatutkimuksen lopputulosta vääränä.

Hyrylän viime marraskuisen henkirikoksen oikeuskäsittely jatkui maanantaiaamuna mielentilatutkimuksen valmistuttua. Mies on myöntänyt tappaneensa itselleen tuntemattoman naisen viime marraskuussa.

Syyttäjien mielestä mies syyllistyi murhaan.

Veriteko tapahtui kadulla Tuusulan Hyrylässä sen jälkeen, kun nainen poistui ravintola Päämajasta kello 0.24. Hän oli saapunut sinne työhyvinvointipäivän jälkeen Helsingistä.

Nainen soitti puolisolleen kello 0.55 ja pyysi tätä hakemaan hänet autolla. Kesken puhelun naisen ääni katosi, eikä hän vastannut enää miehelleen.

Syyttäjien mukaan 34-vuotias mies hyökkäsi tuolloin naisen päälle.

Mikko Stig / Lehtikuva
Tuusulalaismies on myöntänyt tappaneensa vantaalaisen perheenäidin Tuusulan Hyrylässä viime marraskuussa.
Tuusulalaismies on myöntänyt tappaneensa vantaalaisen perheenäidin Tuusulan Hyrylässä viime marraskuussa.

Mielentilatutkimuksen lopputulos ei sido käräjäoikeutta tulevassa tuomiossaan. Käräjäoikeus ottaa kantaa miehen syyntakeisuuteen tuomiossa, jonka se antaa 29. elokuuta.

Jos oikeus katsoo miehen syyntakeettomaksi, hänet jätetään rangaistukseen tuomitsematta. Hän pysyy siinä tapauksessa tahdonvastaisessa hoidossa, kunnes hänen katsotaan parantuneen sairaudesta.

Mikäli oikeus pitää miestä syyntakeisena ja tuomitsee hänet murhasta, rangaistuksena on elinkautinen vankeustuomio.

Syyttäjät totesivat oikeussalissa, ettei heillä ole syytä kyseenalaistaa mielentilatutkimuksen lopputulosta.

Sen sijaan uhrin aviomies katsoo yhä, että 34-vuotias tuusulalaismies oli syyntakeinen teon tehdessään ja hänet pitää siksi tuomita murhasta elinkautiseen vankeuteen.

”Päämieheni on hyvin vaikea hyväksyä mielentilalausunnon lopputulosta”, lesken avustaja, asianajaja Johanna Ojala sanoi oikeussalissa.

Hänen mukaansa miehen syyntakeisuudesta kertoo muun muassa se, että hän aluksi kiisti teon kuulusteluissa ja vetosi muistamattomuuteen. Lisäksi miehen koko lapsuus ja nuoruus ovat olleet normaaleja eikä mitään oireita ole ilmennyt ennen viime syksyä, Ojala totesi.

Hän myös huomautti, ettei miehen sairautta ollut havainnut edes hänen läheisensä, joka on mielenterveystyön ammattilainen.

”Ymmärrän hyvin asianomistajien tilanteen tässä asiassa. Etenkin kun teko sisältää täydellisen sattumanvaraisuuden. Se ei poista sitä, että päämieheni on ollut vakavasti sairas, mikä on mielentilatutkimuksessa vahvistunut ja vahvistettu”, syytetyn asianajaja Jyrki Nurmi totesi oikeussalissa.

Puolustuksen mukaan syytetyn todellisuudentaju oli vääristynyt ja hänen kykynsä säädellä käyttäytymistään heikentynyt. Mies sairastui skitsofreniaan viime vuoden aikana. Tuolloin hänen epäluulonsa ympäristöä kohtaan kasvoi, hän vetäytyi omiin oloihinsa ja alkoi liikkua ulkona vain öisin.

”Merkittävin muutos tapahtui syksyllä 2015, jolloin päämieheni tilanne saavutti paranoidisuuden ja harhaisuuden”, Nurmi sanoi.

Mielentilatutkimuksen tekijät olivat yksimielisiä miehen syyntakeettomuudesta.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat