Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mies elää liiskaantuneiden hiirien, proteesien ja hiuskiekuroiden keskellä – Thomas Hambergilla on Helsingin erikoisin koti

Kaikkea erikoista ja brutaalia vastikään suljetussa Götan maailma -liikkeessään myynyt Thomas Hamberg aikoo tulevaisuudessa keskittyä verkkokauppaan ja sisustuskonsultointiin.

Kaupunki
 
Pääkalloja, kuolinkirjoja ja säilöttyjä outouksia – kuriositeettikauppias Thomas Hambergin koti esittelyssä
Pääkalloja, kuolinkirjoja ja säilöttyjä outouksia – kuriositeettikauppias Thomas Hambergin koti esittelyssä
Tarkk’ampujankadulla sijainneesta, erikoista ja brutaalia esineistöä myyneestä Götan maailma –liikkeestään tunnettu Thomas Hamberg aloittaa verkkokaupan. Oudot tavarat hän on nyt säilönyt kotiinsa Herttoniemeen.

Ihan joka kodista ei löydy viktoriaaniselta ajalta peräisin olevaa ruumiinavaussettiä.

Helsingin Herttoniemestä saattaa löytyä kaupungin erikoisin koti, tai ainakin yksi erikoisimmista. Koti kuuluu kuriositeettikauppias Thomas Hambergille, 33, joka tämän vuoden toukokuun loppuun saakka piti Ullanlinnan Tarkk’ampujankadulla erikoisen isotätivainaansa mukaan nimettyä Götan maailma -liikettä.

Liike oli tunnettu mitä kummallisimmista esineistään, kuten itsekseen muumioituneista, auton alle liiskantuneista hiiristä, pääkalloista, hassusti täytetyistä eläimistä, vanhoista hiuskiehkuroista ja ajan patinoimista synnytyslääkärinsalkuista. Siis sellaisista asioista, joita Hamberg itse piti kauniina ja kiinnostavina.

”Eniten myytiin apteekkiantiikkia, muumioituneita ja säilöttyjä eläimiä sekä niiden kalloja ja erikoista, brutaalia esineistöä. Lisäksi ihmisiä kiinnostivat viktoriaanisen ajan eli 1800-luvun alkupuolen ja 1900-luvun ensimmäisten vuosien täytetyt eläimet”, Hamberg kertoo.

Liikkeen tuotteet on suurelta osin nyt rahdattu Hambergin Herttoniemen kotiin, sillä hän ei missään nimessä aio lopettaa outojen asioiden kauppaa. Toiminta vain keskitetään verkkoon. Lisäksi suunnitelmissa on sisutuskonsultointi.

”Hiljaisina hetkinä liikkeessäni minua ahdisti, kun jouduin vain istumaan siellä. Samaan aikaan olisin voinut olla metsästämässä uutta esineistöä”, Hamberg kertoo.

Vuokrasummallakin olisi voinut ostaa jotain uutta ja jännittävää.

Hambergin mukaan tuoksuvan ja jazzin rytmeissä soljuneen, vuonna 2011 perustetun Götan maailma -liikkeen ongelma ja toisaalta toki viehätys oli siinä, että hän oli sisustanut sen niin houkuttelevasti. Ihmiset tulivat käymään kuin museoon, eivätkä useinkaan ostaneet mitään.

”Pelkästään ihmisten kummastelulla ei voi maksaa vuokraa.”

Hamberg uskoo, että kauppa vain kasvaa nettiin siirtymisen myötä.

”Suurin osa myymistäni tuotteista oli ennenkin toimeksiantoja – joku soitti minulle ja kysyi, että löytyykö amputaatiosahaa. Sitten etsin sellaisen.”

Myös täytetty korppi oli usein esitetty pyyntö.

Verkkokaupan puolella Hambergin etuna on, ettei hänen myymiään esineitä löydä joka puolelta.

”Esimerkiksi maailmalla on nyt suosittua sisustaa erikoisilla asioilla, kuten jalkaproteeseilla. Ei niitä mistä vain saa.”

Verkkosivusto tulee olemaan myös englanniksi, sillä monet Hambergin asiakkaista vuosien varrella ovat olleet ulkomaisia keräilijöitä.

Syksyllä avautuvan verkkokaupan tarkoitus on olla jalostuneempi versio vanhasta liikkeestä. Myytävät tuotteet rajoittuvat omituiseen antiikkiin ja kuriositeettiesineistöön. Esineet ovat verkkosivuston kuvissa esillä sommitelmissa.

”Eli ei niin, että kuvassa on yksi täytetty peippo ja sen hinta.”

Myytäviä tuotteita Hamberg etsii pääasiassa ulkomailta. Englanti, Ranska ja Yhdysvallat ovat hyviä apajia. Suomessa erikoisten asioiden kauppiaiden piirit ovat pienet.

”Tosin matkustan itse vähän. Enemmän teen toimeksiantoja.”

Rahat keräilytoimintaan Hamberg saa omien sanojensa mukaan myymällä ”itselle vähemmän kiinnostavia esineitä”. Sekä kuriositeettituotteita että tavallisempaa tavaraa.

Verkkokaupan ohella Hamberg toivoo voivansa keskittyä sisustuskonsultointiin, jota hän teki jo liikkeen aikana.

”Tarjoan palveluita, jos joku haluaa sisustaa yksityiskodin tai lavastaa vaikka musiikkivideon tai elokuvan.”

Kuvataiteilijan koulutuksen saaneen Hambergin kiinnostus kaikkea vanhaa kohtaan on kestänyt jo viitisentoista vuotta.

”Minua kiehtoo asioiden käyttötarkoitus. Nyt synnytyslääkärin salkulla somistetaan, mutta ennen se on ollut käyttöesine. Asioiden muuttuvat merkitykset ovat jännittäviä.”

Hän myös lukee mielellään lääke- ja luonnontieteen historiaa.

Tällä hetkellä 90 prosenttia Hambergin kodissa olevista esineistä on peräisin vanhasta liikkeestä. Osa on hyvin arvokkaita, etenkin kirkkoantiikkituotteet. Kaikki on tarkasti vakuutettu.

”Tämä on myös edustuskoti”, hän sanoo.

Jos pitäisi valita, mitkä esineistä ovat Hambergille kaikista rakkaimpia?

”Suosikkeihini kuuluu syfilispotilaan kasvoista otettu vahamalli”, hän sanoo heti.

Ja tietenkin se viktoriaanisen ajan ruumiinavaussetti.

Akseli Valmunen / HS
Uudessa verkkokaupassa myytävät tuotteet rajoittuvat omituiseen antiikkiin ja kuriositeettiesineistöön.
Uudessa verkkokaupassa myytävät tuotteet rajoittuvat omituiseen antiikkiin ja kuriositeettiesineistöön.
Akseli Valmunen / HS
Thomas Hambergin koti on sisustettu hänen liikkeestään tuoduilla esineillä. Vanhoissa tavaroissa häntä kiehtovat etenkin asioiden muuttuvat merkitykset.
Thomas Hambergin koti on sisustettu hänen liikkeestään tuoduilla esineillä. Vanhoissa tavaroissa häntä kiehtovat etenkin asioiden muuttuvat merkitykset.
Akseli Valmunen / HS
90 prosenttia Hambergin kodin esineistä on peräisin liikkeestä.
90 prosenttia Hambergin kodin esineistä on peräisin liikkeestä.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat