Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keski-Pohjanmaan kulttuurikoordinaattori kävi Helsingissä ja kohtasi tungosta, tylyyttä ja härskiyttä – ”En tykännyt yhtään”

”Huiveja ja pompuloita” pääkaupungista etsinyt Keski-Pohjanmaan liiton kulttuurikoordinaattori Sanna-Maija Kauppi kirjasi surkeat matkakokemuksensa kolumniin. Kirjoitus on herättänyt hämmennystä kotiseudulla Kokkolassa.

Kaupunki
 
Keski-Pohjanmaan liiton kulttuurikoordinaattori Sanna-Maija Kauppi toimii Keskipohjanmaa-lehden kolumnistina.
Keski-Pohjanmaan liiton kulttuurikoordinaattori Sanna-Maija Kauppi toimii Keskipohjanmaa-lehden kolumnistina.

”En tykännyt yhtään.” Näin tylyn tuomion sai Suomen pääkaupunki, kun Keski-Pohjanmaan liiton kulttuurikoordinaattori Sanna-Maija Kauppi summasi taannoiselta Helsingin-reissultaan kertyneitä kokemuksia.

Kauppi, joka myös vaikuttaa kokoomuksen riveissä Kokkolan kaupunginvaltuustossa, kertoi vierailustaan Helsinkiin Keskipohjanmaa-lehdessä elokuun alussa julkaistussa kolumnissa. Värikäs matkakertomus ei maalaile järin positiivista kuvaa Helsingistä tai helsinkiläisistä.

”Maalaistyttö stadissa” -otsikolla varustetussa kolumnissa Kauppi kertoo, kuinka hän yritti Suomi 100 -alueverkostopäivien jatkoksi tehdä ostoksia Helsingin keskustassa. Kiikarissa oli ”mitä ihanimpia huiveja ja pompuloita, joita ei Keski-Pohjanmaalta auta edes etsiä”.

Kauppi joutui kuitenkin pettymään, ja huivit ja hiusten kiinnittämiseen käytettävät pompulat löytyivät lopulta vasta kauppakeskuksesta koti-Kokkolasta.

Kolumnia on sittemmin puitu Keskipohjanmaan mielipidepalstalla. Kauppia muun muassa neuvotaan menemään Helsinkiin seuraavan kerran avoimin mielin tai vaihtoehtoisesti matkustamaan korkeintaan Kälviän Seo-huoltamolle.

HS tavoitti Kaupin tiistaina puhelimitse kotoaan Ruotsalon kylästä Kokkolasta. Hyväntuulinen kolumnisti kertoi saaneensa Helsinki-kirjoituksestaan enemmän palautetta kuin koskaan – enimmäkseen negatiivista.

”Pääosin järkytyttiin siitä, kuinka ahdasmielinen minä olen ja kuinka minulla ei ole minkäänlaisia kokemuksia oikeasta maailmasta”, Kauppi sanoo.

Hän on kuitenkin tyytyväinen, että kolumni herätti tunteita.

”Kolumnissahan on pilkettä silmäkulmassa. Minusta kuitenkin tuntui aidosti juuri siltä, mitä kirjoitin”, Kauppi vakuuttaa.

Ja miten se reissu pääkaupunkiin sitten oikein meni? Vain lyhyitä, satunnaisia vierailuja Helsinkiin aiemmin tehnyt Kauppi päätti suunnata ensitöikseen Kauppatorille.

”Ehkä minulla on vähän kliseinen kuva Helsingistä. Kun ajattelee Helsinkiä, niin sinne Kauppatorille se vetää ensimmäisenä”, Kauppi perustelee.

Ei löytynyt kuitenkaan huiveja eikä pompuloitakaan. Turistilaumoja oli sitäkin enemmän, ja Kauppi kertoo jääneensä mottiin niiden syövereihin.

Kaupin matka jatkui Kauppatorilta monen putiikin – tiettävästi Esplanadin puiston liepeiltä löytyvien muotiliikkeiden – kautta kohti Stockmannia. Ei huiveja eikä pompuloita.

Stockmannin edustalta löytyi jotain ihan muuta: maahan tuupertunut katusoittaja. Kauppi kirjoittaa kolumnissaan jääneensä tarkkailemaan tilannetta ja olleensa valmis puuttumaan siihen ”parissa minuutissa, jos kukaan muu ei sitä tee”. Rivien välistä on luettavissa olettamus, että Helsingissä ei ehkä puututtaisi yhtä herkästi tuntemattoman hätään kuin muualla Suomessa.

Jäit kuitenkin myös itse katsomaan ja odottamaan? Siitä huolimatta, että parikin minuuttia voi olla liikaa, jos hätä on todellinen.

”Kyllä, olen täysin samaa mieltä. En ole millään tavalla ylpeä siitä, että piti alkaa ensin viestitellä kotiin ja katsoa tilannetta.”

Kenenkään ei lopulta tarvinnut puuttua asiaan, sillä katusoittaja virkosi omatoimisesti. Kauppi lähti puolestaan jo kohti päärautatieasemaa ja lakeuksille kuljettavaa junaa.

”Maalaistyttö” ehti nähdä kummia vielä asemallakin.

”Hätkähdyttävin näky oli nuori rehevä nainen yllään liian pieni musta korsetti, pinkit röyhelörintaliivit, liian lyhyet shortsit ja maihinnousukengät. Koti-ikäväni kasvoi kilpaa junan lähdön viivästymisen kanssa”, Kauppi kertoo kolumnissaan.

Kauppi tietää, että verrattain niukassa kesävaatetuksessa kulkevia tyttöjä löytyy Keski-Pohjanmaaltakin, mutta härskiys on hänen kokemustensa mukaan aivan eri tasolla Helsingissä.

”Jos täällä Kokkolassa joku kävelisi siten, niin en tiedä puututtaisiinko siihen välittömästi”, Kauppi pohtii.

Kun Kauppi muistelee HS:lle tunnelmiaan reissun jälkeen, päästään hieman syvällisempään arvioon kuin kolumnin ”en tykännyt yhtään”. Sävy säilyy kuitenkin synkkänä, ellei jopa synkempänä.

”Olin pettynyt itseeni ja Helsinkiin. Miksi en saanut siitä irti muuta kuin epämiellyttäviä kokemuksia? Niin kliseisiä kokemuksia”, Kauppi pohdiskelee.

Oletko kuitenkin valmis antamaan Helsingille uuden mahdollisuuden?

”Sanotaan näin, että minulla tuli sellainen olo, että eipä tarvitse jatkossa antaa sitä omaa aikaa [Helsingille]. Otan kyllä mielelläni nopeimman paluujunan kohti Keski-Pohjanmaata.”

Kauppi haluaa ainakin seurakseen paikallisen oppaan, jos hän vielä yrittää sukeltaa Helsingin sykkeeseen. Ilmaisena vinkkinä mainittakoon jo tässä vaiheessa, että huiveja ja hiuspompuloita löytyy ydinkeskustasta varmuudella esimerkiksi Forumin ja Kampin kauppakeskuksista.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat