Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi epäilee nuorisoporukkaa pahoinpitelyistä ja ryöstöistä Helsingissä – sama porukka rikkoi leikkipuiston kaivinkoneella

Vain onnekas sattuma on estänyt todella vakavien seurausten syntymisen, kertoo poliisi.

Kaupunki
 
Meri Liukkonen

Helsingin poliisi on selvittänyt useita vakavia rikoksia, joista epäillään samaan porukkaan kuuluvia 14–21-vuotiaita nuoria.

Nuorten epäillään pahoinpidelleen useita vastaantulijoita täysin sattumanvaraisesti eri puolilla Helsinkiä heinäkuun puolivälin ja elokuun alkupäivien välisenä aikana.

Lähes kaikissa tapauksissa uhreilta on myös anastettu omaisuutta pahoinpitelyn yhteydessä, minkä vuoksi tapauksia tutkitaan rikosnimikkeellä ryöstö. Joissakin tapauksissa väkivalta on ollut niin voimakasta, että uhreille syntyneiden vammojen perusteella tekoja tutkitaan törkeinä ryöstöinä.

Poliisilla ei ole vielä tarkkaa tietoa kaikkien vammojen vakavuudesta, sillä lopullisia lääkärintodistuksia ei ole ehditty saada, kertoo rikoskomisario Mikko Halme Helsingin poliisista.

Hänen mukaansa uhreilla on kuitenkin muun muassa haavoja, naarmuja ja mahdollisesti myös lieviä murtumia. Ainakin osa heistä on toimitettu sairaalaan tarkistukseen ja hoitoon.

Halme sanoo, että vain onnekas sattuma on joissain tapauksissa estänyt todella vakavien seurausten syntymisen.

”Väkivalta on ollut osittain täysin päätöntä eikä ole yhtään ajateltu, minkälaisia seurauksia siitä mahdollisesti tulee. Tärkeintä on ollut saada pahoinpidellä ihmisiä”, Halme sanoo.

Hän kertookin tiedottavansa tutkinnallisesti keskeneräisestä asiasta siksi, että tekojen taustalla on poikkeuksellisesti pelkkä pahoinpitelemisen halu. Omaisuuden anastaminen on selvinnyt jonkinlaiseksi sivujuonteeksi.

Poliisi epäilee rikoksista noin kymmentä eri nuorta. Uhrien kertomusten mukaan paikalla on ollut kerrallaan kahdesta kymmeneen nuorta, ja heistä kahdesta mahdollisesti kuuteen on osallistunut varsinaisiin rikollisiin tekoihin. Porukassa on ollut myös tyttöjä.

Viikonlopun aikana kuulusteltiin seitsemää 15–18-vuotiasta. Poliisi esitti yhtä heistä, 18-vuotiasta miestä, vangittavaksi rikosten vakavuuden ja rikollisen toiminnan jatkamisen takia. Helsingin käräjäoikeus vangitsi miehen maanantaina. Muut nuoret ovat päässeet kuulustelujen jälkeen vapaaksi.

Poliisi ei voi vielä tiedottaa tarkemmin yksittäisistä teoista tai niiden tarkasta lukumäärästä, sillä kaikkia rikoksesta epäiltyjä ei ole vielä tavoitettu kuulusteluihin.

Syyksi pahoinpitelylle on riittänyt esimerkiksi se, että uhri on kertonut asuvansa kaupunginosassa, jonka asukkaita epäillyt tekijät ovat ilmoittaneet ”vihaavansa”.

Poliisi pitää erityisen huolestuttavana piirteenä sitä, että pahoinpitelijät eivät ole ymmärtäneet tekojensa vakavuutta ja seuraamuksia.

Samojen rikosten yhteydessä poliisi selvitti myös Kontulan Kelkkapuistossa kesäkuun lopussa tapahtuneen puiston istutusten ja rakennelmien hajottamisen.

Vuonna 2000 ja 2001 syntyneiden poikien epäillään varastaneen pienikokoisen telakaivurin Myllypurosta ja ajaneen sen puistoon. Puistossa pojat ovat ajaneet ympyrää ja rikkoneet kaivurilla kiinteän katoksen sekä kaataneet puita, valaisinpylväitä ja koripallotelineet. Lopuksi kaivurin ikkunat on rikottu.

Pelkästään puistolle aiheutuneet vahingot ovat kaupungin alustavan ilmoituksen perusteella 15 000 euroa. Poliisi tutkii asiaa moottorikulkuneuvon käyttövarkautena ja törkeänä vahingontekona. Katso HS:n alkuperäinen uutinen ja kuva tapahtuneesta tästä linkistä.

Kuorma-auton lava täyttyi ilkitöiden tuhoista
Kuorma-auton lava täyttyi ilkitöiden tuhoista
Helsingissä Kontulan Kelkkapuistossa tehtiin pienellä kaivinkoneella ilkivaltaa keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Stara siivosi huvimajan rippeitä kuorma-auton lavalle, kun HS vieraili puistossa perjantaina. Toimittaja Sofia Kuisma, kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat