Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Töölön kirjasto aukeaa pitkän remontin jälkeen – esillä vähemmän kirjoja, lainattavana jopa ukulele ja kantele

Uudistettu Töölön kirjasto tarjoaa puitteet niin työskentelylle kuin leikillekin.

Kaupunki
 
Liisa Niemi
Akseli Valmunen / HS
Aiempaa matalampien kirjahyllyjen ansiosta kirjastoon tulee enemmän luonnonvaloa.
Aiempaa matalampien kirjahyllyjen ansiosta kirjastoon tulee enemmän luonnonvaloa. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Taka-Töölö

”Tätä on odotettu”, Töölön kirjastonjohtaja Anne Ala-Honkola henkäisee avatessaan parvekkeen oven. Näkymä avautuu vehreään Topeliuksen puistoon.

Töölön kirjaston terassit ja parvekkeet ovat olleet 1980-luvulta asti niin huonossa kunnossa, ettei niitä ole voinut käyttää, Ala-Honkola kertoo.

Nyt kirjaston remontin myötä pitkät valkoiset parvekkeet on kunnostettu ja asiakkaat pääsevät viimein nauttimaan kirjaston palveluista ulkoilmassa aina säiden salliessa.

Kaksi vuotta sitten remonttiin menneen Töölön kirjaston peruskorjaus valmistui toukokuussa. Kirjaston avajaisia vietetään lauantaina 20. elokuuta.

”Ihanaa, kun päästään esittelemään, mitä on saatu aikaan”, Ala-Honkola sanoo. Avajaiset eivät kirjastonjohtajaa jännitä, sillä hän on hyvin ylpeä uudistetusta kirjastosta.

Kirjaston perusparannustyön kokonaiskustannukset ovat 7,2 miljoonaa euroa. Alun perin hinnaksi arvioitiin kuusi miljoonaa euroa, mutta esimerkiksi remontin vaatima salaojitus nosti kustannuksia.

Akseli Valmunen / HS
Johtaja Anne Ala-Honkola on ylpeä uudistetusta kirjastosta.
Johtaja Anne Ala-Honkola on ylpeä uudistetusta kirjastosta.

Arkkitehti Aarne Ervin suunnittelema kirjasto avautui joulukuussa 1970, eikä sitä ole aiemmin remontoitu yhtä perusteellisesti.

Vaikka kirjastoa ei ole suojeltu asemakaavalla, sitä kohdellaan kuin suojelukohdetta. Siksi nykypäivään tuodussa kirjastossa on säilytetty Ervin kädenjälki ja 1970-luvun tuntu. Esimerkiksi suurin osa alkuperäisistä istuimista on kunnostettu uudistettua kirjastoa varten.

Remontissa kunnostettiin kirjaston sisätilat, lisättiin koneellinen ilmanvaihto ja uudistettiin rakennuksen teknisiä järjestelmiä. Myös rakennuksen hissit uusittiin ja wc-tilojen määrää lisättiin.

Kirjaston esteettömyyttä on pyritty parantamaan rakentamalla ensimmäiseen ja neljänteen kerrokseen invavessat, kertoo arkkitehti Maren Nielsen.

Käytössä on edelleen vanhat hissikuilut, jotka ovat pienistä parannuksista huolimatta käytännössä samankokoiset, kuin aiemmin, Nielsen kertoo.

Isoimmilla moottoroiduilla pyörätuoleilla ei siis vieläkään pääse kirjaston ylempiin kerroksiin.

Suurimmat näkyvät muutokset on tehty kirjaston ensimmäiseen ja neljänteen kerrokseen.

Entinen musiikkiosasto on muutettu kirjaston käyttäjien olohuoneeksi. Terassiksi nimetty tila on tehty rentoa oleskelua varten. Siellä ei tarvitse pelätä hissuttelevia kirjastonhoitajia. Terassilta löytyy muun muassa sähkörummut, pelikonsoleita ja kaupunkilaisten toivoma ompelukone.

”Nykyään kirjastossa ei tarvitse olla hipihiljaa”, Ala-Honkola sanoo.

Nykykirjasto tarjoaa myös lainattavaksi muutakin kuin kirjallisuutta. Töölön kirjastosta voi hakea matkaansa esimerkiksi ukulelen tai kanteleen. Myöhemmin saataville tulevat myös kävelysauvat.

Ensimmäisen kerroksen lehtilukusalia on tehty avarammaksi korvaamalla väliseinä pilareilla. Nyt salia voi käyttää ilman, että muut kirjaston osat ovat auki.

Pieniä lapsia varten kirjastoon on tehty Satupiha, jossa on leikkinurkkaus ja kalustettu kerhohuone erilaisia tapahtumia varten.

Kirjastossa panostetaan lapsiin, koska väestöennusteiden mukaan pienten lasten määrä kasvaa Töölössä, Ala-Honkola kertoo.

Akseli Valmunen / HS
Oman tietokoneen voi yhdistää näyttöön langattomilla laitteilla.
Oman tietokoneen voi yhdistää näyttöön langattomilla laitteilla.

Kirjaston asiakkaiden toiveet ovat sanelleet pitkälti rakennukseen tehtyjä parannuksia.

Esimerkiksi suuri opintosali on saanut lisävalaistuista. Jokaiseen työpöytään on kiinnitetty valaisin ja pistokkeet työskentelyä varten. Myös pienempiä ryhmätyötiloja löytyy aiempaa enemmän.

Ala-Honkolan mukaan kaupungissa on tarvetta kansalaisten käyttöön tarkoitetuille tiloille. Kirjaston Mika Waltari -sali onkin muutettu jaettavaksi tilaksi, jota kuka tahansa voi vuokrata käyttöönsä.

Suurin osa Töölön kirjaston kokoelmasta on ollut varastoituna remontin ajan. Jatkossa kirjastossa on aiempaa vähemmän teoksia esillä.

Ideana on, että kirjat liikkuisivat enemmän, jotta kirjaston ei tarvitsisi toimia pelkkänä varastona. Jos jotain teosta ei löydy hyllystä, sen voi varata tai pyytää henkilökunnalta.

Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kirjastot toimivat yhteistyössä ja kirjat siirtyvät tarvittaessa kirjastosta toiseen.

Akseli Valmunen / HS
Töölön kirjaston kunnostetuilta parvekkeilta avautuu näkymä vehreään Topeliuksen puistoon.
Töölön kirjaston kunnostetuilta parvekkeilta avautuu näkymä vehreään Topeliuksen puistoon.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat