Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusien asuntojen piti lisätä palveluita, mutta rakentamiskiima voi myös tuhota niitä – näin näyttää käyvän nyt Roihuvuoressa

Täydennysrakentaminen tarkoittaa Roihuvuoressa ensi kuussa kuoliniskua kahdelle ravintolalle ja moskeijalle.

Kaupunki
 
Ville Männikkö
Coco Grill -ravintolan omistajapariskuntaa Luis Fariasta ja Aino Enne-Fariasta lähtö Roihuvuoresta harmittaa.
Coco Grill -ravintolan omistajapariskuntaa Luis Fariasta ja Aino Enne-Fariasta lähtö Roihuvuoresta harmittaa. Kuva: Ville Männikkö
Fakta

Lisää asuntoja tiivistämällä

  Helsingin tavoitteena on tiivistää asuntorakentamista tulevaisuudessa.

 Uuden yleiskaavaluonnoksessa arvioidaan, että Helsingissä asuu 2050-luvulla yli 800 000 asukasta.

  Helsinki on verrattain väljästi rakennettu.

  Aiempaa tiiviimmän asuntorakenteen toivotaan tuovan lisää kaupunkikulttuuria erityisesti palveluiden muodossa.

  Roihuvuoressa suunnittelua ohjaa asemakaava vuodelta 2007.

 Asemakaavassa määritellään yleiskaavaa tarkemmin minkälaista toimintaa milläkin tontilla on.

Helsingin Roihuvuoressa tuhotaan syyskuussa pala alueen palveluita uusien asuntojen tieltä.

Roihuvuoressa on käymässä siis toisin kuin mistä Helsingin kaupunki haaveilee: Asuntorakenteen tiivistämisen pitäisi tuoda lisää palveluita – ei tuhota niitä.

Ostoskeskuksen vierestä Tulisuontieltä häviää yksikerroksinen valkoinen rakennus, joka on tarjonnut sielun ja ruumiin ravintoa sekä kylmää olutta janoisille.

Talossa sijaitsee vierekkäin paikallinen klassikkobiljardibaari Ugly Duckling, venezuelalaista ruokaa tarjoava Coco Grill -ravintola ja sunnimoskeija. Tilalle tulee asuinkerrostaloja.

Ville Männikkö
Risto Jokela (vas.), Ari Kempas ja Alex Oksanen kertovat käyvänsä ravintola Coco Grillissä usein. Jokela asuu Kulosaaressa, Kempas Malminkartanossa ja Oksanen Herttoniemessä.
Risto Jokela (vas.), Ari Kempas ja Alex Oksanen kertovat käyvänsä ravintola Coco Grillissä usein. Jokela asuu Kulosaaressa, Kempas Malminkartanossa ja Oksanen Herttoniemessä.

Niiden rakennuttaja Pohjola rakennukset on ilmoittanut, että talojen kivijalkaan ei haluta ravintoloita, sillä niihin voi muodostua toimintaa, mitä ei haluta.

Helsingin yleiskaavasuunnittelija Heikki Salmikivi sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa heinäkuussa (HS 27.7.2016), että kaupungin tiivistysrakentaminen mahdollistaa uusien palvelujen ja ”pöhinän” syntymisen muuallekin kuin Kallioon ja sen välittömään läheisyyteen.

Lähiöissä pöhinän pauhu on erityisen vaimeaa, mutta esimerkiksi Roihuvuori ja Herttoniemi ovat onnistuneet profiloitumaan alueina, joissa nukkumisen ohella voi syödä raakakakkuja kahvilassa, jammailla block partyissä ja maistella vaikkapa täytettyjä arepa-leipiä Suomen ainoassa venezuelalaisessa ravintolassa.

Nyt Roihuvuoressa on kuitenkin käymässä niin, että täydennysrakentaminen vie palveluja pois alueelta.

Vaikka kyseessä on yksittäistapaus, se paljastaa kompastuskiven uuden lähiökulttuurin luomisessa: kun kauppa siirtyy yhä enemmän verkkoon eivätkä kivijalkapuodit menesty, keskeinen pöhinän luoja ovat ravintolat. Esimerkiksi juuri sellaiset kuin Coco Grill, joka saattaa houkutella annostensa ääreen muitakin kuin alueella asuvia.

Uusia ravintoloita ei kuitenkaan välttämättä lähiöiden täydennysrakentamisalueiden kivijalkoihin synny, sillä ne voivat olla niin rakennuttajalle kuin yrittäjälle riskibisnes.

Ville Männikkö
Venezuelalaista ruokaa tarjoava Coco Grill -ravintola sijaitsee vanhassa liikerakennuksessa Roihuvuoressa Ugly Duckling -olutravintolan ja moskeijan vieressä. ”On ollut hauskaa olla moskeijan vieressä. Aina kun ihmiset kysyvät, missä sijaitsemme, sanon että Roihuvuoren kirkkoa vastapäätä ja moskeijan vieressä”, Coco Grillin toinen omistaja Aino Enne-Farias nauraa.
Venezuelalaista ruokaa tarjoava Coco Grill -ravintola sijaitsee vanhassa liikerakennuksessa Roihuvuoressa Ugly Duckling -olutravintolan ja moskeijan vieressä. ”On ollut hauskaa olla moskeijan vieressä. Aina kun ihmiset kysyvät, missä sijaitsemme, sanon että Roihuvuoren kirkkoa vastapäätä ja moskeijan vieressä”, Coco Grillin toinen omistaja Aino Enne-Farias nauraa.

Tulisuontien vanhan, noin 750 neliön liikerakennuksen paikalle ja sen ympäristöön on suunnitteilla kolme 5–6 kerroksista asuintaloa, joista yksi on mahdollisesti varttuneemmalle väestölle suunnattu Eloisa-talo. Lisäksi rakennetaan suuri pysäköintihalli maan alle ja tehdään muutoksia tiealueeseen.

Sekä Coco Grillin että Ugly Ducklingin omistajat kertovat, että uusien kerrostalojen rakennuttaja Pohjola rakennukset on ilmoittanut suoraan, ettei uusien talojen 600 neliön liiketiloihin haluta ravintoloita. Osan on jo ilmoitettu olevan toimistotilaa.

”Emme tosin itsekään halua siirtyä kivijalkaan, sillä tiedän kokemuksesta, että siitä tulee ongelmia talon asukkaiden kanssa”, sanoo Ugly Ducklingin ja muutaman muun lähiöravintolan omistavan FinnCrespon hallituksen puheenjohtaja Sami Jaakkola.

Coco Grillin omistajapariskunta Aino Enne-Farias ja Luis Farias taas kertovat olevansa hyvin pahoillaan siitä, että joutuvat lähtemään. Heidän vuokrasopimuksensa on tehty viideksi vuodeksi, ja ravintola on ollut vasta kaksi vuotta auki.

”Toimintamme on lähtenyt tosi kivasti käyntiin, ja asiakkaita käy laajasti muualtakin kuin Roihuvuoresta”, Enne-Farias kertoo.

Ravintola ei aio lopettaa, vaan se siirtyy Vallilan trendialueelle.

”Vuokramme tosin kolminkertaistuu, joten joudumme nostamaan hintoja.”

Ugly Ducklingin vuokrasopimus taas on vuoteen 2025. Pohjola rakennus on luvannut maksaa korvauksen Coco Grillille ja Ugly Ducklingille sekä purkukulut, jotta uusien talojen rakennustyöt päästään aloittamaan talvella.

Jouni Sopanen (vas.) ja Niko Yli uskovat, että Roihuvuoreen jää ”Ankan” kokoinen aukko, kun Ravintola Ugly Duckling lopettaa toimintansa elokuun lopussa. ”Meiltä viedään olohuone, jäämme tänne kuin orvot lapset”, Sopanen sanoo.
Jouni Sopanen (vas.) ja Niko Yli uskovat, että Roihuvuoreen jää ”Ankan” kokoinen aukko, kun Ravintola Ugly Duckling lopettaa toimintansa elokuun lopussa. ”Meiltä viedään olohuone, jäämme tänne kuin orvot lapset”, Sopanen sanoo.

Taustalla on kaupungin asemakaava, joka on astunut voimaan jo vuonna 2007. Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston mukaan alue on hyvin tärkeä, sillä kaupunkiin tarvitaan lisää asuntoja ja kaupunkikuvallisesti uudet rakennukset sopivat paikalle nykyistä liikerakennusta paremmin.

”Kaupunkikuva paranee, kun liikerakennuksen tilalle saadaan monikerroksinen kerrostalo. Kerrostalot sopivat paikalle korkeudellisista syistä, koska niitä vastapäätä on [myös korkea] Roihuvuoren kirkko”, sanoo Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston asemakaava-arkkitehti Petteri Erling.

Hän korostaa, että täydennysrakentamisen myötä palvelujen tarve Roihuvuoressa kasvaa, ja siksi niiden määrää pitäisi lisätä.

Pohjola rakennuksen toimitusjohtaja Kim Bono ei suoraan myönnä sanoneensa ravintoloitsijoille, että uusiin rakennuksiin ei ravintolatiloja tehdä.

”Se nyt on selvää, että myöhään yöhön asti auki oleviin ravintoloihin voi muodostua toimintaa, mitä ei haluta”, hän muotoilee.

”Viihde- tai seurusteluravintolatilaa ei kyllä olla liiketiloihin mietitty.”

Bonon mukaan siisti ruokaravintola ei sinänsä itsessään aiheuta ongelmia.

”Murheita syntyy yleensä siinä vaiheessa, kun se lopettaa toimintansa ja tilalle tulee joku viihderavintola.”

Käytännössä hän tarkoittaa, että joskus ravintolat muuttuvat vuosien myötä siisteistä paikoista niin sanotuiksi räkälöiksi. Joko itsekseen tai omistajanvaihdoksen myötä.

”Aina kun uusi ravintola aloittaa, se haluaa olla keskitasoa parempi paikka. Mutta eri asia on, miten sellainen konsepti toimii valitussa ympäristössä. Sitten toiminta joudutaan ehkä miettimään uusiksi. Onhan sellainen aina jonkinlainen riski asukkaiden kannalta.”

Vuonna 1995 perustettu Ugly Duckling on tästä hyvä esimerkki: paikka aloitti kortteliravintolana, josta sai myös à la carte -annoksia. Nyt se tunnetaan kaljakuppilana, josta saa pitsaa – viikonloppuisin.

Tällä hetkellä palvelutalossa toimiville Coco Grillille, Ugly Ducklingille ja moskeijalle ei ole tarjottu paikkaa uusien kerrostalojen liiketiloista.

”Joka tapauksessa edessä olisi parin vuoden evakko, ja sille ajalle ravintoloitsijoiden pitäisi etsiä uudet tilat”, Bono sanoo.

Ville Männikkö
Roihuvuoren moskeija on joutunut useasti ilkivallan kohteeksi. Jutunteko hetkelläkin yksi ikkuna oli rikottu.
Roihuvuoren moskeija on joutunut useasti ilkivallan kohteeksi. Jutunteko hetkelläkin yksi ikkuna oli rikottu.

Lähiöbaarin pelko voi ohjata rakennuttajia tai kiinteistön omistajia, mutta kaupungin kehittymistä ne eivät kuitenkaan yksin ohjaa, vakuuttaa Erling.

”On täysin vääjäämätöntä, että alueelle syntyy lisää palveluita, kun sinne muuttaa enemmän ihmisiä. Emme voi vetää yleisiä johtopäätöksiä tämän yhden tapauksen perusteella.”

Erlingin mukaan tavoitteena on kaavoittaa Roihuvuoreen uusia palveluita.

”Eivät ne välttämättä ole juuri samoja toimijoita täysin samoilla paikoilla kuin nyt, mutta kaikenlaisia palveluja tarvitaan, vaikkapa pikkuliikkeitä, baareja, ravintoloita ja päivittäistavarakauppoja.”

Bono on samoilla linjoilla siinä, että uusia lähipalveluita ei synny vain tiloja niille rakentamalla, vaan pitää olla myös kysyntää.

”Se onkin sitten mielenkiintoinen kysymys, että millä aikajänteellä täydennysrakentamisalueille syntyy kysyntää uusille liiketiloille, vaikka lisää ihmisiä tuleekin. Tyhjiä vanhoja tiloja on monissa lähiöissä saatavilla paljon ja halvalla”, Bono pohtii.

Myös Helsingin muslimit -yhdyskunnan puheenjohtaja Hamza Peltola pahoittelee sitä, että moskeija joutuu lähtemään vanhasta liikerakennuksesta.

”Olisimme kyllä jääneet mielellämme, vaikka ei sijainti sinänsä ole meille kauhean tärkeä kriteeri”, kertoo Peltola.

Hänen mukaansa uutta paikkaa moskeijalle on ollut hyvin vaikeaa löytää, mutta sellainen on nyt paikannettu Malmilta.

”Toisaalta voi olla hyvä, että lähdemme pois noin keskeiseltä paikalta. Lähiaikoina on ollut paljon ilkivaltaa. Ikkunoita on rikottu ja seiniä töhritty.”

Ville Männikkö
Ugly Ducklingin biljardisali sulkeutui jo elokuun alussa.
Ugly Ducklingin biljardisali sulkeutui jo elokuun alussa.
Ville Männikkö
Ravintola Ugly Ducklingin työntekijät Suvi Sinisalo (oik.) ja Jaana Kansanen odottavat Ugly Ducklingin sulkemista haikein mielin. ”Yksi tyyppi sanoi, että hän lopettaa kokonaan biljardin peluun, kun me menemme alas. Täällä on ollut hyvä porukka”, sanoo Kansanen.
Ravintola Ugly Ducklingin työntekijät Suvi Sinisalo (oik.) ja Jaana Kansanen odottavat Ugly Ducklingin sulkemista haikein mielin. ”Yksi tyyppi sanoi, että hän lopettaa kokonaan biljardin peluun, kun me menemme alas. Täällä on ollut hyvä porukka”, sanoo Kansanen.
Ville Männikkö
Roihuvuoressa asuvat Samuli Mäkisalo ja Sanna Kattelus-Mäkisalo harmittelevat sitä, että Coco Grill joutuu muuttamaan pois. ”Kyllä Roihuvuoressa on pari muutakin ruokapaikkaa, mutta Coco Grill on ihan omanlaisensa ravintola, jossa voi istua iltaa. On tosi surullista, että paikka lähtee, koska on ollut niin kivaa löytää lähiöstäkin tällaista toimintaa”, Kattelus-Mäkisalo sanoo. Luis Ferias tarjoilee.
Roihuvuoressa asuvat Samuli Mäkisalo ja Sanna Kattelus-Mäkisalo harmittelevat sitä, että Coco Grill joutuu muuttamaan pois. ”Kyllä Roihuvuoressa on pari muutakin ruokapaikkaa, mutta Coco Grill on ihan omanlaisensa ravintola, jossa voi istua iltaa. On tosi surullista, että paikka lähtee, koska on ollut niin kivaa löytää lähiöstäkin tällaista toimintaa”, Kattelus-Mäkisalo sanoo. Luis Ferias tarjoilee.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat