Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Parinkymmenen vuoden ajan rakenteilla ollut Pasilan kivilinna aidattiin turvallisuussyistä – luvalliset tapahtumat mahdollisia

Kati Sinenmaa on kantanut rakennelmaansa omin käsin noin 50 000 kiveä vuodesta 1995 lähtien

Kaupunki
 
Asunnoton nainen rakensi Pasilan valtavan kivilinnan omin käsin ja omin luvin
Asunnoton nainen rakensi Pasilan valtavan kivilinnan omin käsin ja omin luvin
Pienessä metsikössä Pasilassa, Hakamäentien kupeessa on Helsingin tuntemattomin turistinähtävyys.

Liikenneviraston maille Helsingin Pasilaan luvatta rakennettu kivilinna on nyt saanut aidat ympärilleen. Liikenneviraston kiinteistöpäällikkö Pekka Korhonen kertoi aitaamisaikeista HS:lle jo aiemmin kesällä.

Aitaaminen tehtiin Korhosen mukaan turvallisuussyistä. Aitoihin on kiinnitetty lappuja, joissa lukee ”Pasilan kivilinna on suljettu Liikenneviraston päätöksellä LIVI/3688/06.00.01/2016. Liikkuminen alueella omalla vastuulla”.

Liikennevirasto on kiinnittänyt Pasilan kivilinnaa ympäröivään aitaan infolappuja. Kuva on lukijan ottama.
Liikennevirasto on kiinnittänyt Pasilan kivilinnaa ympäröivään aitaan infolappuja. Kuva on lukijan ottama.

Helsingin rakennusvalvontaviraston mukaan linnan voisi myös purkaa laittomana, mutta sitä Liikennevirasto ei aio tehdä.

Kivilinnan takana on yksi nainen: vuonna 1950 syntynyt Kati Sinenmaa. Alun perin peltiseppähitsaajana työskennellyt Sinenmaa palasi 1980–1990-lukujen taitteessa takaisin opintielle, mutta yliopisto-opinnot keskeytyivät vuonna 1995. Tämä tarkoitti myös sitä, että edessä oli lähtö opiskelija-asuntolasta.

Syksyllä 1995 Sinenmaa löysi metsälämpäreen Pasilasta ja pystytti sinne telttansa. Seuraavana keväänä hän keksi alkaa kerätä metsiköstä isoja kiviä, mikä oli lähtölaukaus lopulta parikymmentä vuotta kestäneelle kivilinnan rakennusprojektille.

Kesäkuussa julkaistussa Kuukausiliitteen artikkelissa Sinenmaa kertoo siirtäneensä vuosien mittaan omin käsin noin 50 000 kiveä. Hänen laskujensa mukaan se tarkoittaa noin 500 tonnin kivilastia.

Linna on pinta-alaltaan noin 1 250-neliöinen.

Kivilinnasta alkoi kehkeytyä epävirallinen turistikohde sen jälkeen, kun toimittaja Hannu Karpo kävi tekemässä siellä tv-ohjelmaa vuonna 2000.

Sinenmaa kertoi Kuukausiliitteen haastattelussa, että kivilinnassa on vieraillut vuosien saatossa myös julkisuudenhenkilöitä sekä poliitikkoja kansanedustajista aina ministereihin asti.

Turisteja on kierrätetty linnassa opastetuilla esittelykierroksilla. Alueella on järjestetty myös erilaisia epävirallisia yleisötapahtumia.

Mika Ranta / HS
Kati Sinenmaa esitteli kivilinnaansa kesäkuussa Kuukausiliitteelle.
Kati Sinenmaa esitteli kivilinnaansa kesäkuussa Kuukausiliitteelle.

Vaikka kivilinna on nyt aidattu, voi siellä järjestää jatkossakin tapahtumia – kunhan luvat ovat kunnossa.

”Yleisötapahtumien järjestämiseen täytyy olla lupa, ja kokoontumislain mukaan tapahtuman järjestäjä on vastuussa alueen turvallisuudesta. Myönnämme mielellämme valtion alueen haltijana lupia kivilinnassa järjestettäviin yleisötapahtumiin, jos jollakin toimijalla on kykyä ja halua sellaisia järjestää. Lisäksi tarvitaan myös ilmoitus poliisille”, kertoo Liikenneviraston kiinteistöpäällikkö Pekka Korhonen tiedotteessa.

Itseoppineella linnanrakentajalla Sinenmaalla oli vielä kesäkuussa suuria suunnitelmia kivikompleksin laajentamisen suhteen. Suunnitelmat olivat niin mittavia, että niiden toteuttamisessa olisi voinut vierähtää helposti toiset kaksikymmentä vuotta.

Pasilan kivilinnan aitaamisesta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Mika Ranta / HS
Tämän kohdan rakennelmastaan Kati Sinenmaa on nimennyt ”Hiljaisuuden pihaksi”. Kuopan paikalla oli aiemmin mökki, mutta se poltettiin.
Tämän kohdan rakennelmastaan Kati Sinenmaa on nimennyt ”Hiljaisuuden pihaksi”. Kuopan paikalla oli aiemmin mökki, mutta se poltettiin.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat