Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hiiligrillit ja halal-liha-autot syrjäyttivät kaljahanat Kontulan ostarilla

Vuonna 2014 kaupunginjohtaja Jussi Pajunen suri ”pubistumista”. Kontulan ostarilla kapakkailmiö hiipui liki omia aikojaan.

Kaupunki
 
Kontulan baariväki vetosi Pajuseen lokakuussa 2014: ”Älä vie olohuonettamme”
Kontulan baariväki vetosi Pajuseen lokakuussa 2014: ”Älä vie olohuonettamme”
Kaupunginjohtaja Jussi Pajusen (kok) mielestä ostareiden ”pubistuminen” korostaa alueiden epätasa-arvoisuutta. Pajunen näkee yhtenä ratkaisuna baarien siistimisen idän ja radanvarren lähiöiden ostoskeskuksista. Kontulan ostoskeskuksen pubeissa Pajusen ehdotus saa täystyrmäyksen. Video on kuvattu 1. lokakuuta 2014. Toimittaja Mark Autio, kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu HS.

Kontula

Kolmen konkurssin mies tarttuu pitkään, terävään veitseen ja paljastaa mehevän, punaisen lihan. Tämä asiakas haluaa ostaa vain puolikkaan vesimelonin, joten Kontulan ostarin Bazaar Marketin kauppias Hawraz Rashad ottaa ja puolittaa.

Kreikkalaiset 13–14 kilon vesimelonit ovat myymälän päivän vetonaula. Oluttarjouksia Bazaar Marketissa sen sijaan ei ole, ja nyt on tultu siihen pisteeseen, ettei olutta saa itähelsinkiläisen ostarin kaikista ravintoloistakaan.

Jukka Gröndahl / HS
Chia Amin Ahmed (oik.) osti puoli vuotta sitten Kontulasta pizzerian. Torstaina hän osti asiakkailleen chilikastiketta Hawraz Rashadin kaupasta. Ruokatarpeiden lisäksi Rashad myy muun muassa partasuteja ja suomen kielen kielioppikirjoja.
Chia Amin Ahmed (oik.) osti puoli vuotta sitten Kontulasta pizzerian. Torstaina hän osti asiakkailleen chilikastiketta Hawraz Rashadin kaupasta. Ruokatarpeiden lisäksi Rashad myy muun muassa partasuteja ja suomen kielen kielioppikirjoja.

Ollaan seudulla, josta kaupunginjohtaja Jussi Pajunen halusi alle kaksi vuotta sitten ajaa häiriöbaarit pois kieltämällä ne. ”On pubistumisilmiö”, Pajunen sanoi silloin. ”Pitäisi kieltää toimintoja, jotka aiheuttavat häiriötä ympäristölle.”

Kaupunginjohtajan toivetta ei kuitenkaan kuultu: kukaan ei kieltänyt mitään. Jotain silti tapahtui.

”Maailma on vain tässä välissä muuttunut”, arvioi ostoskeskuksen yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Jenni Keskinen. ”Niin Kontulassa kuin muuallakin Suomessa vaikuttaa vähän siltä, että pelkällä kolmosoluella on vaikea menestyä.”

Siihen taas on Keskisen mielestä kaksi syytä, koska oluen ystäviäkin on kahdenlaisia. Toiset vaativat monipuolisuutta ja laatua, ja toiset jäävät Viron-tuomisineen kotisohvalle.

”Tuonti vaikuttaa niihin, jotka kilpailevat hinnalla.”

Ei sillä, ettei Kontulassa edelleen olisi kaljabaareja. ”Äkkiä laskien ainakin yhdeksän tai kymmenen”, laskee Jörgen Metz ja kurvaa rollaattorillaan ulos kukkakaupasta. Näyttävä kimppu menee 85-vuotiaalle äidille. Onko ostari hänen mielestään jotenkin muuttunut?

”On tullut uusia ruokapaikkoja ja ulkomaalaisia vaikka kuinka paljon”, Metz arvioi. ”Tutut on sanoneet, että ruokapaikat ovat ihan hyviä. Mutta ei se mun mielestäni ole hirveästi tätä paikkaa rauhoittanut. Illalla on aikamoinen meininki, ja mustalaisia pyörii pilvin pimein.”

Jukka Gröndahl / HS
Jörgen ja Leif Metz hakivat kukat 85-vuotiaalle äidilleen.
Jörgen ja Leif Metz hakivat kukat 85-vuotiaalle äidilleen.

Bazaar Marketinkin naapurissa on baari. Sen nimi on Mopo Baari.

”Se on Kontulan kiltti baari”, kauppias Rashad luonnehtii.

Viime huhtikuussa Mopo Baarissa esiintyivät sellaiset nimet kuin Circuit Bending sekä Synamiitti, kun Kontulan ostarilla järjestettiin muusikko Jimi Tenorin aloitteesta ensimmäinen Kontula Electronic -festivaali.

”Oli helppo järjestää festari: kun baarit olivat siinä valmiina, ei tarvinnut kuin tuoda ohjelma”, Tenor kertoo. Baarien omistajat tosin olivat aluksi hieman kujalla. ”He eivät olleet ikinä järjestäneet kuin korkeintaan karaokea. He kyselivät, pitääkö heidän maksaa. Ja kun he kuulivat, että keikka on kolmen kuukauden päästä, se oli heille jotain aivan mystistä tulevaisuutta.”

Tenor lupaa, että Kontula Electronic saa jatkoa. Tulevanakin viikonloppuna Kontulan ostarilla on festarit, kun siellä järjestetään ensimmäistä kertaa aikaisemmin läheisessä puistossa pidetty Kontufestari.

”Ostari on ainakin vähän urbaanimpi paikka kuin puisto, ja nyt ihmiset voivat festarin yhteydessä tutustua ostarin ruokamaailmaan”, sanoo juhlaa järjestävän Kontukeskuksen toiminnanjohtaja Larri Helminen.

Ostarin uusi ruokamaailma on kansainvälinen: on ainakin turkkilaista, syyrialaista, nepalilaista ja kiinalaista, pizzerioista puhumattakaan. Hiiligrillit käyvät kuumina ja halal-liha-autot kurvailevat, mikä vähän häiritsee osaa Himabaarin terassilla istuskelijoista. Heidän mielestään ulkomaalaistaustaisille eivät näet päde samat säännöt kuin muille.

Myös pubit ovat ulkomaalaisomistuksessa, mutta todellisia silmätikkuja niistä on oikeastaan vain yksi. Ihmiset etnisestä taustasta riippumatta viittilöivät sen suuntaan ja puhuvat huumeista.

”Se häiritsee meidän asiakkaitamme todella paljon”, sanoo kauppias Rashad. ”Naiset pelkää ihmisiä, jotka juo, eivätkä nuo ihmiset pelkästään juo. Eikä poliisi tee mitään.”

Kontulan uudet, kansainväliset yrittäjät ja olutbaarin terassikriitikot huolehtivat aivan samasta asiasta. Ettei poliisi jättäisi Kontulaa oman onnensa nojaan.

Himabaarin terassilla sentään on väkeä. Monella muulla ei, vaikka on ihan peruskaunis torstai-iltapäivä. Aurinkokin pilkistelee.

Yksinkertaisten, halpojen kaljabaarien taantuma ei ole mikään kontulalainen erikoisilmiö, mutta se on, että tällä ostarilla ne ovat saaneet rinnalleen vilkkaan etnisen elämänmenon ravintoloineen, kauppoineen ja partureineen. Tyhjiä liiketiloja ei juuri ole.

”Tuotakin kävi juuri karvaranteet katsomassa”, Asko Kuitunen kertoo ja osoittaa yhtä parturi-kampaamoa. ”Enemmän täällä on ulkolaisten kuin suomalaisten partureita, ja kohta ne tappelevat keskenään.”

Hawraz Rashadilla on yksi teoria sille, miksi Kontulan ostari kansainvälistyi.

Hän itse oli menossa alun perin liikkeineen Puotinharjun Puhokseen, mutta tuttavien vuokrasopimuksia katsellessa huomasi merkillisen asian: ”Vanhemmat ovat voimassa vuoteen 2020 ja uudemmat toistaiseksi, eli ne voi sanoa irti käytännössä koska vain.”

Puotinharjun ostoskeskus Itiksen pohjoispuolella on jo pitkään ollut etnisten kauppojen ja ravintoloiden keskus. ”Kun se lopetetaan, niin se bisnes siirtyy tänne, arvelen minä ja muut kaverit, jotka ovat avanneet paikkoja Kontulassa. Täällä voi kasvaa enemmän.”

Rashadin liiketila on myytävänä, mutta hän kertoo varmistaneensa, ettei liikettä voi noin vain heittää ulos. Onhan takana jo kolme konkurssia. Ensin kaatui Irakin-matkoja järjestänyt matkatoimisto kreikkalaisten lentoyhtiöiden mukana. Sitten meni kahvila ja pizzeria. Seuraavaksi Basaar Market menee verkkoon.

Jukka Gröndahl / HS
Liisa Malin hengähti torstaina kauppareissullaan Kontulan ostarilla.
Liisa Malin hengähti torstaina kauppareissullaan Kontulan ostarilla.
HS kertoi 1. lokakuuta 2014 kaupunginjohtaja Jussi Pajusen baarinäkemyksistä.
HS kertoi 1. lokakuuta 2014 kaupunginjohtaja Jussi Pajusen baarinäkemyksistä.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat