Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomenojan tapauksesta tuomio: Työnjohtaja syrji veneyrittäjää, uhkasi turpaanvedolla ja sai lahjuksena olutta

Kaupunki
 
Outi Pyhäranta
Helsingin Sanomat paljasti syksyllä 2014 laajoja epäselvyyksiä Espoon Suomenojan sataman kilpailutuksissa ja sopimuksissa.
Helsingin Sanomat paljasti syksyllä 2014 laajoja epäselvyyksiä Espoon Suomenojan sataman kilpailutuksissa ja sopimuksissa. Kuva: Outi Pyhäranta
Tausta

HS:n paljastuksesta oikeuteen

 HS paljasti lukuisia epäselvyyksiä Suomenojan sataman kilpailutuksissa ja hankinnoissa syksyllä 2014.

 Espoo teetti Suomenojan satamasta tarkastuksen. Kaupungin toiminnassa havaittiin vakavia puutteita. Selvityksen mukaan merellisen ulkoilun yksikkö ei ollut esimerkiksi noudattanut hankintalakia.

 Yrittäjä Massimiliano Carbonen kiista sataman yrittäjien ja kaupungin kanssa alkoi, kun kaupunki halusi häätää hänen yrityksensä alueelta 2014. Carbone teki tutkintapyynnön sataman esimiehistä ja Suomenoja-vyyhtiä on käsitelty Espoon käräjäoikeudessa.

Espoon käräjäoikeus tuomitsi Suomenojan satamassa aiemmin työskennelleen aluetyönjohtajan sakkoihin syrjinnästä, laittomasta uhkauksesta, virkavelvollisuuden rikkomisesta ja lahjuksen ottamisesta.

Käräoikeus tuomitsi aluetyönjohtajalle 70 päiväsakkoa. Lisäksi tuomittu ja Espoon kaupunki joutuvat maksamaan veneyrittäjä Massimiliano Carbonen oikeudenkäyntikulut.

Tuomion perusteluissa todetaan, että aluetyönjohtaja on käyttäytynyt uhkaavasti ja hyökkäävästi Carbonea kohtaan tämän hakiessa venettä satamassa olevalta kaupungin varikolta kesäkuussa 2013 ja näin asettanut Carbonen muita venesataman yrittäjiä huonompaan asemaan.

Aluetyönjohtaja syyllistyi syrjintään myös sanoessaan ilman hyväksyttävää syytä venettään kesällä 2013 korjaamaan tulleelle henkilölle, ettei sitä kannata viedä Carbonen yrityksen korjattavaksi mikäli haluaa veneensä tulevan kuntoon ja suositellut toista satamassa toiminutta yrittäjää.

Laiton uhkaus liittyy veneennostotilanteeseen satamassa, jossa syntyi sanaharkkaa Carbonen ja alutyönjohtajan välille ja tällöin aluetyönjohtaja uhkasi vetää turpaan Carbonea. Tuomion mukaan Carbonella on ollut perusteltu syy pelätä henkilökohtaisen turvallisuutensa olevan vakavassa vaarassa.

Tuomio lahjuksenottamisesta liittyi tapaukseen juhannuksen alla 2013, kun aluetyönjohtaja lupasi hoitaa erään veneen pois ns. karanteenialueelta, jos saa korillisen olutta. Aluetyöntekijä vältti näin itse paperityöt ja toisaalta siirrosta ei myöskään peritty asiakkaalta sanktiomaksua vaan se siis kuittaantui oluella.

Aluetyönjohtaja ja Espoon kaupunki tuomittiin maksamaan Carbonelle kärsimyksestä 500 euroa, kun Carbonen korvausvaatimus oli 3 000 euroa.

Aluetyönjohtaja on keväällä 2015 siiretty hoitamaan toista tehtävää Espoon kaupungilla.

Kaupunki tiedotti tuomion tultua julki, että se perehtyy käräjäoikeuden ratkaisuun ja miettii sitten mahdollisia jatkotoimia.

”Tämän perusteella liikuntapalveluissa harkitaan toimenpiteet ja päätökset tehdään kaupungin sääntöjen ja ohjeiden mukaan. Ratkaisussa jatkon kannalta tullaan ottamaan huomioon niin tuomioistuimen päätös kuin asiassa aikaisemmin tehdyt toimenpiteet sekä se, valittaako aluetyönjohtaja käräjäoikeuden päätöksestä”, kaupungin tiedotteessa kerrottiin.

Ulkoilupäällikkö Tapani Kortelaisen syytteet pakottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta hylättiin.

Espoon käräjäoikeus antoi monimutkaisen Suomenoja-vyyhdin tuomion perjantaina.

Asiaa piti käsitellä oikeudessa jo viime syksynä, mutta puolustus toi tuolloin juuri ennen käsittelyä yllätystodistajia ja asian käsittely mutkistui ja siirtyi tälle kesälle.

Suomenojan sataman epäselvyydet nousivat esiin, kun Helsingin Sanomat paljasti syksyllä 2014 epäselvyyksiä sataman kilpailutuksissa ja sopimuksissa.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen, eli siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Sirpa Räihä / HS
Suomenoja-käräjien taustalla on veneyrittäjä Massimiliano Carbonen kokema häirintä. Kuva on otettu Suomenojan venesatamassa kesällä 2014.
Suomenoja-käräjien taustalla on veneyrittäjä Massimiliano Carbonen kokema häirintä. Kuva on otettu Suomenojan venesatamassa kesällä 2014.
Outi Pyhäranta
Helsingin Sanomat paljasti syksyllä 2014 laajoja epäselvyyksiä Espoon Suomenojan sataman kilpailutuksissa ja sopimuksissa.
Helsingin Sanomat paljasti syksyllä 2014 laajoja epäselvyyksiä Espoon Suomenojan sataman kilpailutuksissa ja sopimuksissa.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat