Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kumpi voitti vaaliväittelyn? Trumpista kirjan kirjoittanut Saska Saarikoski vastaa suorassa lähetyksessä klo 10
  • Kumpi voitti vaaliväittelyn? Trumpista kirjan kirjoittanut Saska Saarikoski vastaa suorassa lähetyksessä klo 10

Matinkylän neuvola aloitti ilta- ja lauantaivastaanotot ensimmäisenä Suomessa

Kaupunki
 
Jukka Gröndahl / HS
Terveydenhoitaja Satu Räisänen antoi rokotteen yksivuotiaalle Joonatan Heinolle, jonka äiti Mia Heino toi rokotettavaksi Matinkylän kauppakeskus Ison Omenan neuvolaan perjantaina iltapäivällä.
Terveydenhoitaja Satu Räisänen antoi rokotteen yksivuotiaalle Joonatan Heinolle, jonka äiti Mia Heino toi rokotettavaksi Matinkylän kauppakeskus Ison Omenan neuvolaan perjantaina iltapäivällä. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Fakta

Ison Omenan neuvolan aukioloajat

 Neuvola on auki arkisin klo 8–19 ja lauantaisin klo 10–15.

 Avoneuvola on avoinna maanantaisin klo 17–18.30 ja keskiviikkoisin klo 8–11 vuoronumerolla sekä lauantaisin klo 10–11.30 vain ajanvarauksella.

 Varaa aikasi neuvolan puhelinpalvelusta  09 8162 2800.

Matinkylä

”Nyt pidä tämä käsi paikallaan. Noin, hyvä.”

”Ääääääääääää!”

”Ja nyt vielä käännyt samalla tavalla kuin äsken, pylly tähän. Tämä on se kaikkein kirveleväisin.”

”Ääääääääääääääää!”

Joonatan Heinon, yksi vuotta ja neljä päivää, kasvot ovat rutistuneet ja punehtuneet kauhusta ja huutamisesta, mutta pienet laastarit kertovat pahimman olevan ohi: viitos-, MPR- ja pneumokokkirokote on pistetty reisiin ja käsivarteen.

Kello on jo lähes viisi iltapäivällä perjantaina. Tyypillisesti neuvolat menevät Suomessa kiinni melko aikaisin, mutta täällä Matinkylän kauppakeskus Ison Omenan palvelutorilla uusi neuvola on auki iltaseitsemään asti. Ja aukeaa uudestaan lauantaina.

”Olemme Suomessa ensimmäinen neuvola, joka tarjoaa ilta- ja lauantaiaikoja”, kertoo perhe- ja sosiaalipalveluiden tiedottaja Arja Karasvirta Espoon kaupungilta.

”Aukiolot tulevat helpottamaan perheiden arkea. Ajatuksena on saada isät enemmän mukaan, jotta hekin saavat olla mukana raskauden ja lapsen kehityksen seurannassa.”

Ilta-aikoja ovat toivoneet erityisesti raskaana olevat äidit, jottei tarvitse kesken työpäivän lähteä neuvolaan. Tähän saakka suosituimpia aikoja ovatkin olleet ensimmäiset aamuajat ja viimeiset ilta-ajat.

”Kyllä vanhempien naamasta aina näkee, että nyt alkaa pähkäily, kun heiltä kysyy seuraavan neuvola-ajan varaamisesta”, sanoo Joonatan Heinolle rokotukset antanut terveydenhoitaja Satu Räisänen.

Joonatanin äiti Mia Heino kertoo, että hänellekin joustavammat ajanvarausmahdollisuudet ovat pian tervetulleita, sillä edessä on opintojen aloittaminen.

”Paras aika neuvolalle on silloin kello 15–16 tai sitten viikonloppu”, hän sanoo.

Mia Heino kertoo vierailleensa palvelutorilla heti sen avaamisesta eli viime viikosta lähtien. Samoista tiloista löytyy neuvolan lisäksi kirjasto, nuorten tila Yesbox, mielenterveys- ja päihdepalvelupiste, terveysasema sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) kuvantamis- ja laboratoriopalvelut.

Tiedottaja Arja Karasvirta huomauttaa, että neuvolan uudet aukioloajat ovat uusi asia myös terveydenhoitajille.

”Aiemmin neuvola on ollut auki kahdeksasta neljään. Terveydenhoitajia on koulutettu uudenlaiseen työnkuvaan ja siihen, että työaika muuttuu”, hän kertoo.

Karasvirran mukaan lähikunnista on käyty tutustumassa Ison Omenan neuvolaan, ja niissäkin ollaan kiinnostuneita ilta- ja viikonloppuvastaanottojen järjestämisestä.

Terveydenhoitaja Satu Räisänen kertoo hakeneensa erikseen palvelutorin neuvolaan, sillä uudet toimintatavat mahdollistavat myös oman ammatillisen kehittymisen.

Hän paljastaa, että tavoitteena on hoidon kehittäminen yhä asiakaslähtöisemmäksi erilaisin keinoin, mutta on tässä vaiheessa vielä vaitonainen yksityiskohdista.

”Neuvolan perustehtävä säilyy ennallaan, mutta perhevalmennus uudistuu. Haluamme isät yhä enemmän mukaan”, hän sanoo.

”Aika muuttuu, perheet muuttuvat ja myös neuvolan on muututtava.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat