Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katumaasturimies hakkasi ovea ja vanha rouva huusi teinille – lukijat kertovat kokemastaan liikenneraivosta

HS pyysi lukijoita kertomaan liikenteessä kohtaamastaan aggressiivisesta käytöksestä.

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat
Tosi monet ovat kohdanneet katuraivoa
Tosi monet ovat kohdanneet katuraivoa
Lisääkö kiireinen ja stressaava elämä kiukunpurkauksia liikenteessä?

Kansainvälisiä käsimerkkejä, aggressiivisia pyöräilijöitä ja tööttäileviä autoja. HS pyysi lukijoita jakamaan kokemuksia liikenteessä kohtaamastaan raivosta, ja tällaista palautetta saimme.

Liikenneraivoa koetaan päivittäin. Tilanteet kärjistyvät yleensä yleisen joustamattomuuden ja omien etujen hakemisen myötä.

Lukijoiden viestien perusteella vihaa kumpuaa kaikista ryhmistä: niin autoilijoissa, pyöräilijöissä kuin kävelijöissäkin on niitä, jotka hermostuvat muille liikenteessä kulkeville. Tiellä raivoavissa on niin miehiä kuin naisiakin.

Lukijoihin kohdistunut liikenneraivo on ollut pääasiassa aggressiivista kielenkäyttöä tai muuten epäkohteliasta käytöstä. Harva on kohdannut liikenteessä suoranaista väkivaltaa, mutta usealla on tullut vastaan tilanteita, joissa on joutunut pelkäämään.

”30 vuotta olen ajanut Helsingissä bussilla. Kummallisin tapaus sattui noin kuusi vuotta sitten. Punaisiin vierelle pysähtyi iso kaupunkimaasturi josta tuli ulos noin 35–40-vuotias mies. Hän hakkasi ovea, veti lasinpyyhkijöistä ja etsi ovinappia, joka onneksi oli siinä mallissa piilossa”, kertoo hyvinkääläinen mies.

Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden välillä tulee lukijoiden kokemuksien perusteella yhteentörmäyksiä usein, kun he joutuvat jakamaan saman kulkuväylän keskenään.

”Kauhun hetkiä päivittäin aiheuttavat ’sukkahousumiehet’ hienoine pyörineen. He sujahtavat takaapäin lujaa vauhtia ohitsesi, useimmiten vielä tosi läheltä, vaikka tilaa ohitukseen olisi. Vaaratilanteen olen nähnyt pari kertaa. Toisella kertaa pieni taapero oli jäädä alle, toisella koira isäntineen”, kertoo eräs lukija.

Osa lukijoista näkee pyöräilijöiden antamat äänimerkit aggressiivisena huomautteluna ja osa taas toivoisi pyöräilijöiden käyttävän kelloa nykyistä rohkeammin.

Eniten lukijoita kuitenkin harmittaa alatyylinen kielenkäyttö, jolla vastataan kohteliaisiin kehotuksiin antaa muille enemmän tilaa.

Tiellä heräävä raivo ei välttämättä vaadi minkäänlaista kulkuvälinettä. Myös kävelijöissä on kuumakalleja, jotka vihastuvat ilman sen kummempaa syytä.

”Olin eräänä aamulla menossa töihin, kun takaa kuului kiireisten askelien ääniä. Joku vähän päälle kolmekymppinen mieshenkilö siinä meni ohi ja raivosi, että muka estän hänen liikkumisensa, kun kuljen mutkittelevasti kapealla jalkakäytävällä ja asetun hänen eteensä. Olin vieläpä tahallani katsonut taakseni, jotta voisin toteuttaa katalat aikeeni”, kertoo helsinkiläinen mies.

Raivo nostaa päätään myös julkisissa liikennevälineissä.

Eräs nainen kertoo tilanteesta, jossa vanhempi rouva oli huutanut teini-ikäiselle tytölle raitiovaunussa ja pakottanut tämän nousemaan istuimelta käsivarresta riuhtoen.

Metrossa ja junissa ihmiset pitävät kiinni omasta tilastaan kynsin ja hampain, eikä muille anneta tarpeeksi tilaa. Lukijoita harmitti esimerkiksi se, että kulkuneuvosta poistuvia ihmisiä ei päästetä pois ennen kuin itse jo pyritään sisälle.

Jotkut lukijat myöntävät itsekin raivostuvansa välillä liikenteessä. Se saa myös osin ymmärtämään, miksi muiden tunteet kuohuvat. Muusta elämästä kumpuava stressi, pitkät työmatkat ja yleinen kiire saavat pään kiehumaan liikenteessä ja tunteet leimahtamaan auton ratissa. Osa lukijoista arvelee, että jotkut lähtevät ajamaan autolla selkeästi tarkoituksenaan päästä purkamaan tunteita.

”Epäilen, että ihmisten kokemalla kiireellä, tyytymättömyydellä, arvottomuudella on osansa ihmisten liikennekäyttäytymisessä. Samankaltaiset ottavat usein yhteen ja rauhallisemmat, muun purkutavan omaavat, osaavat antaa tilaa ja periksi hulluissa tilanteissa”, kirjoittaa nainen, joka myöntää itsekin sortuvansa välillä huutamaan muille.

Jukka Gröndahl / HS
Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden välillä tulee lukijoiden kokemuksien perusteella yhteentörmäyksiä usein.
Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden välillä tulee lukijoiden kokemuksien perusteella yhteentörmäyksiä usein.
Roope Salonen
Moni lukija kertoo autoilijoiden aggressiivisesta tööttäilystä ja keskisormen näyttämisestä.
Moni lukija kertoo autoilijoiden aggressiivisesta tööttäilystä ja keskisormen näyttämisestä.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat