Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kerrostalon valkoinen seinä muuttuu muraaliksi Helsingin Vallilassa – ”Aika olisi kypsä isoillekin teoksille”

Australialainen katutaiteilija Guido van Helten suunnittelee 7-kerroksisen talon seinään muraalia.

Kaupunki
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Hämeentie 78:ssa sijaitsevan talon seinä on vielä valkoinen, mutta syyskuussa australialainen katutaiteilija Guido van Helten alkaa maalata siihen valtavaa taideteosta.
Hämeentie 78:ssa sijaitsevan talon seinä on vielä valkoinen, mutta syyskuussa australialainen katutaiteilija Guido van Helten alkaa maalata siihen valtavaa taideteosta. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS
Fakta

Katutaidefestivaali näkyy ympäri Suomea

 UPEA16 on syyskuussa järjestettävä katutaidefestivaali.

 Festivaaleille kutsutaan kotimaisia ja ulkomaisia taiteilijoita tekemään teoksiaan eri kaupunkeihin.

 Tähän mennessä varmistuneet taiteilijat ja kohdekaupungit ovat Tellas (Helsinki), Arsek & Erase (Turku) ja Wild Drawing, eli WD (Kemi).

Miten tiivistäisit suomalaisen yhteiskunnan ja arkkitehtuurin yhteen kuvaan? Australialainen Guido van Helten aikoo yrittää tehdä sen syyskuussa. Eikä mihin tahansa kuvaan, vaan 7-kerroksisen talon seinään Vallilassa.

Van Helten on katutaiteilija, joka ei ollut ikinä ennen käynyt Suomessa. Elokuussa hän tuli viideksi päiväksi tutustumaan Helsinkiin ja seinään, johon UPEA16-katutaidefestivaali pyysi häneltä teoksen. Saapuessaan hänellä ei ollut aavistustakaan, mitä teos sisältäisi.

”Orientoiduin esimerkiksi käymällä arkkitehtuurimuseossa ja kansallismuseossa. Olen myös kuvannut eri paikkoja ja lukenut paljon. Arkkitehtuuri ja kansallisromanttisuus alkoivat kiehtoa”, van Helten kertoo.

Hän inspiroitui rautatieaseman päärakennuksen ornamenteista ja luonnonmateriaaleista. Liikaa tulevasta teoksesta van Helten ei halua paljastaa, mutta poliittista kannanottoa se ei tule sisältämään.

Päävärit Ry
Guido van Helten matkustaa ympäri maailmaa tekemässä muraaleja eli isoja seinämaalauksia. Töissään van Helten kuvaa tyypillisesti suuria ihmiskasvoja. Kuvassa teos Reykjavikista.
Guido van Helten matkustaa ympäri maailmaa tekemässä muraaleja eli isoja seinämaalauksia. Töissään van Helten kuvaa tyypillisesti suuria ihmiskasvoja. Kuvassa teos Reykjavikista.

Van Heltenin työt kuvaavat tyypillisesti suuria ihmiskasvoja. Suunnitteluvaiheeseen kuuluu usein paikallisten ihmisten valokuvaamista. Suomessa van Helten kuvasi ihmisten sijaan rakennuksia ja paikkoja. Nähtyään teoksensa alustan eli Hämeentie 78:ssa sijaitsevan talon seinän, hän päätti että teos ei saa olla dominoiva.

”Seinä on puhdas ja sileä, joten haluan pitää työn hillittynä. Yritän tehdä seinästä kiinnostavan. Yhdistän kuvaan vaikutteita eri arkkitehtuurityyleistä.”

Australian Brisbanesta kotoisin oleva Guido van Helten matkustaa ympäri maailmaa tekemässä muraaleja eli isoja seinämaalauksia. Suomesta hän tiesi vain sen, että muraalit ovat täällä vielä aika uutta.

”On virkistävää päästä maalaamaan paikkaan, jossa ei vielä ole paljon katutaidetta.”

Helsingin toistaiseksi näkyvin katutaideteos sijaitsee niin ikään Hämeentiellä, Arabiassa. Se valmistui vuonna 2015.

Jukka Gröndahl HS
Taiteilija Jukka Hakasen seinämaalaus eli muraali valmistui Hämeentie 128:aan keväällä 2015.
Taiteilija Jukka Hakasen seinämaalaus eli muraali valmistui Hämeentie 128:aan keväällä 2015.

Lupia muraaliin on hoitanut UPEA16-katutaidefestivaalin järjestäjä Katutaideyhdistys Päävärit ry. Yhdistyksen tiedottaja Saila Kivelä kertoo, että teoksen kylkeensä saavan rakennuksen taloyhtiö innostui valtavasti.

Teokselle odotetaan lupaa vielä rakennusvalvontavirastolta, mutta alustavia myönteisiä keskusteluja on käyty.

Kivelän mukaan Guido van Heltenin maalaus halutaan festivaaleille siksi, että hänellä on omintakeinen tyyli liittää työt yhteiskuntaan ja paikallisuuteen. Kivelän mukaan suomalaisten suhde katutaiteeseen on muuttunut.

”Suomessa katutaidetta näkyy vielä vähän, mutta aika olisi kypsä isoillekin teoksille.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat