Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingissä varastettu tänä vuonna 2500 pyörää – katso, onko oma kaupunginosasi rosvojen suosiossa

Helsingissä varastetaan vuosittain noin 4 000 polkupyörää. Elokuuhun mennessä tehdyt varkaudet viittaavat siihen, että varkauksien määrä pysyy tänä vuonna samalla tasolla.

Kaupunki
 
Liisa Niemi
Jukka Gröndahl / HS
Helsinkiläinen Katri Koppanen lukitsee nykyisen polkupyöränsä pyörän oman lukon lisäksi tukevalla u-lukolla. Lisäksi hän säilyttää pyörää taloyhtiön pyörävajassa.
Helsinkiläinen Katri Koppanen lukitsee nykyisen polkupyöränsä pyörän oman lukon lisäksi tukevalla u-lukolla. Lisäksi hän säilyttää pyörää taloyhtiön pyörävajassa. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Fakta

Näin varmistat, ettet osta varastettua pyörää

 Pyydä ostokuitti, takuutodistus tai muu millä myyjä pystyy osoittamaan polkupyörän alkuperän varsinkin jos kyseessä uusi pyörä.

 Varmistu myyjän henkilöllisyydestä.

 Pyydä myyjältä polkupyörän runkonumero ja varmista poliisilta, että pyörä ei ole varastettu.

Kun huomaa, että polkupyörä ei ole siellä, missä sen pitäisi, ensin tulee mieleen, että sen on unohtanut jonnekin muualle.

Mutta vasta se tuntuu kivuliaalta, kun tajuaa, että pyörä onkin varastettu.

”Siitä tulee sellainen outo, tyhjä tunne”, sanoo Helsingin Rastilassa asuva Katri Koppanen, 28. Häneltä on varastettu polkupyörä kolmesti.

Ensimmäinen ja toinen varkaus tehtailtiin samalla tyylillä. Ketjulla ja munalukolla lukitut polkupyörät vietiin kerrostalon sisäpihalta. Sen jälkeen Koppanen on aina säilyttänyt polkupyöräänsä sisätiloissa.

Sekään ei kuitenkaan auttanut, sillä kolmannella kerralla häneltä varastettiin kallis maastopyörä taloyhtiön pyörävarastosta.

Helsingissä polkupyöriä varastetaan lähinnä taloyhtiöiden piha-alueilta, pyöräkellareista, ostoskeskusten ympäristöistä ja osaksi myös joukkoliikenneasemilta, kertoo vanhempi konstaapeli Timo Leppämäki.

Varastetuin polkupyörä on Helsingissä edelleen Jopo.

Myyntiin päätyvät useimmiten ne varastetut polkupyörät, joilla on vielä jonkinlaista rahallista arvoa, ylikomisario Juha Hakola kertoo. Suurin osa pyöristä vaihtaa omistajaa netin eri huutokaupoissa.

Kalliin pyörän varastamisen jälkeen Koppanen päätti ostaa itselleen ”mummopyörän” siinä pelossa, että sekin vietäisiin.

Koppanen suhtautuu kuitenkin epäilevästi käytetyn polkupyörän ostamiseen, sillä sen alkuperää on vaikeaa saada selville. Hän kertoo huomanneensa netissä vastaan tulleita uuden näköisiä Jopoja, joita myydään todella halvalla. Ne vaikuttavat varastetuilta.

”Ja varastettua polkupyöräähän ei saa ostaa”, Koppanen sanoo.

Mihin käytetyn pyörän ostajan kannattaisi sitten kiinnittää huomiota, jotta ei tule hankkineeksi varastettua kulkupeliä?

Ylikomisario Hakolan mukaan hälytyskellojen pitäisi ruveta soimaan jos pyörää yritetään myydä huomattavasti halvemmalla, kuin mihin hintaluokkaan se oikeasti kuuluisi. Jos kallista maastokilpapyörää kaupitellaan poikkeuksellisen halvalla, epäilyjen on syytä herätä.

Kaikissa polkupyörissä on runkoon painettu tunnistenumero, joka löytyy useimmiten pyörän keskiön alta. Pois hiottu runkonumero voi viitata siihen, että pyörä on varastettu.

”Jos sarjanumero on esimerkiksi viilattu pois, niin jokaisen pitää ymmärtää, että pyörää ei olla saatu haltuun puhtaalla tavalla”, Hakola sanoo.

Varastettuja polkupyöriä myyvät eivät yleensä paljasta oikeaa henkilöllisyyttään. He myös sopivat kaupanteon usein jonnekin muualle kuin kotiosoitteeseensa.

Myyjältä voi pyytää henkilöllisyystodistusta, mutta jos tätä ei saa, Jos myyjä ei suostu todistamaan henkilöllisyyttään, voi ruveta epäilemään, että myyjällä ei ole puhtaat jauhot pussissa.

Jos epäilee, että myynnissä on anastettu polkupyörä, kannattaa ottaa ylös mahdollisimman tarkat tiedot ylös niin pyörästä kuin myyjästäkin ja ilmoittaa asiasta poliisille, vanhempi konstaapeli Leppämäki neuvoo.

Varastetun pyörän ostanut joutuu luovuttamaan pyörän alkuperäiselle omistajalle asian selvitessä. Leppämäen mukaan anastetun omaisuuden ostaja voi syyllistyä kätkemisrikokseen.

”Tuomio voi tulla vaikkei tietäisikään polkupyörää varastetuksi. Joten tarkkana kannattaa olla”, Leppämäki sanoo.

Monet polkupyörävarkaudet jäävät tilastojen ulkopuolelle, sillä vain osa ilmoittaa tapauksesta poliisille.

Ilmoitus jätetään usein tekemättä, jos varastettu polkupyörä on vanha, eikä siinä ole mitään erityisiä piirteitä, joiden perusteella pyörä voitaisiin identifioida, Hakola kertoo.

Varkauksia tehdään vuodesta toiseen suurin piirtein saman verran.

Hakolan mukaan tilastoihin voi tulla piikkejä silloin tällöin, kun Helsingissä liikkuu jengejä, jotka tehtailevat pyörävarkauksia ammattimaisesti. Tänä kesänä tällaista ilmiötä ei kuitenkaan ole tullut poliisin tietoon. Helsingissä varastetaan vuosittain noin 4000 polkupyörää. Elokuuhun mennessä tehdyt varkaudet viittaavat siihen, että varkauksien määrä pysyy tänä vuonna samalla tasolla.

Polkupyörävarkaita jää Helsingissä kiinni viikoittain itse teosta sekä tutkintatoimien ansiosta.

Ilmoitetuista polkupyörävarkauksista selviää vain muutama prosentti. Osin siksi, että polkupyörien tunnistetiedot ilmoituksissa ja pyörissä ovat monesti heikkoja tai niitä ei ole ollenkaan.

Hakolan mukaan varastetuksi ilmoitettuja pyörä löytyy yleensä hylättynä tai poliisin saadessa vihjeen siitä, että joku yrittää myydä anastetuksi epäiltyä pyörää. Myös kotietsintöjen yhteydessä löytyy usein varastettuja polkupyöriä.

Poliisin haltuun päätyy Suomessa vuosittain satoja polkupyöriä, joiden omistajaa ei pystytä selvittämään. Nämä polkupyörät myydään huutokaupalla.

Koppanen ilmoitti maastopyörän varkaudesta poliisille, mutta pyörää ei ikinä löytynyt. Niin kuin ei löytynyt kahta aiemminkaan varastettua.

Pyöräilyä hän ei silti aio lopettaa. Nykyisen fillarinsa turvaksi Koppanen hankki jämäkän U-lukon. Sen lisäksi hän käyttää polkupyörän omaa runkolukkoa.

”En tykkää kävellä, siksi käytän pyörää. Mutta en jätä pyörääni minnekään hetkeksikään lukitsematta sitä”, Koppanen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat