Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaa vie 300-vuotisen sukutilan – perikunnan mukaan vain rahan takia

Apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä pitää perikunnan käsitystä maan arvosta ”vain väitteenä”.

Kaupunki
 
Sirpa Räihä / HS
Perikunnan edustaja Lauri Seppänen näytti Saraksen peltoja syyskuussa 2015.
Perikunnan edustaja Lauri Seppänen näytti Saraksen peltoja syyskuussa 2015. Kuva: Sirpa Räihä / HS

Kivistö

Sukutilansa menettävä perikunta arvostelee kovin sanoin Vantaan kaupunkia.

”Pakkolunastuksilla halutaan vain paikata kuntien taloutta”, Sarinin perikunnan edustaja Lauri Seppänen sanoo.

Ympäristöministeriö antoi viime viikolla Vantaalle luvan pakkolunastaa Saraksen tilan.

”Perikunta ei ole saanut edes ympäristöministeriön päätöstä tiedokseen, puhumattakaan päätöksen perusteluista”, Seppänen tuhahtaa.

Sarinin perikunta omistaa Vantaan Kivistössä noin 43,4 hehtaarin laajuisen Saraksen tilan, joka on ollut saman suvun hallussa noin 300 vuotta. Vantaa puolestaan haki ja sai ympäristöministeriöltä viime viikolla luvan tilan pakkolunastukseen.

Perikunnan mukaan rakennusyhtiö SRV tarjosi sille alueesta aikanaan 10 miljoonaa euroa. Tarjous raukesi, kun Vantaan kaupunki ei luvannut kaavoittaa aluetta. Perikunta on arvioinut tilan hinnaksi reilu 11 miljoonaa euroa. Vantaa on puolestaan tarjonnut tilasta perikunnalle 2,4 miljoonaa euroa.

Lauri Seppäsen mukaan perikunta ei niele ympäristöministeriön pakkolunastuspäätöstä. Muun muassa Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto (MTK) on Seppäsen mukaan asettunut perikunnan puolelle kiistassa.

”Olen ollut yhteydessä myös pariin lakimieheen. Pohdimme valitusta asian menettelytavasta, joka mielestämme on virheellinen. Tarkoitus on pohtia, onko jo aiemmin ja alusta pitäen rikottu hyvää hallintomenettelyä”, Seppänen sanoo.

Hän viittaa myös korkeimman oikeuden (KKO) kielteiseen ennakkopäätökseen, kun Espoon kaupunki haki Vermon alueelta pakkolunastuslupaa. Samankaltaisesta tapauksesta on myös lainvoimainen päätös Vantaan maaoikeudesta, kun Vantaa koetti pakkolunastaa maata Kanniston alueelta.

”Se kymmenen miljoonan tarjous perustuu vain väitteeseen!” Vantaan maankäytöstä vastaava apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä (sd) kuittaa puheet SRV:n 10 miljoonan euron suuruisesta tarjouksesta Saraksen tilan maista.

Penttilän mukaan pakkolunastusmenettelyn hakuun johti se, että Vantaan kaupunki haluaa pitää alueensa kehityksen omaissa käsissään.

”Siinä oli kyseessä mittavan alueen kauppaneuvottelut. Tila oli menossa rakennuttajalle, jolloin kaupungilla olisi ollut pienemmät mahdollisuudet vaikuttaa alueen kehittämiseen kuin silloin, kun maa on kaupungin hallinnassa”, Penttilä sanoo.

Vantaan kaupungin voimassa olevassa yleiskaavassa Saraksen tilan maat on merkitty pientaloalueeksi sekä suojaviheralueeksi ja virkistysalueeksi. Penttilän arvion mukaan mainittu 10 miljoonan euron tarjous todennäköisesti pohjautuu toisenlaiseen maankäytön visioon.

”Kun rakennuttaja omistaa maapohjan, sillä on sanansijaa kaavoitukseen. SRV oli kuvitellut saavansa siitä [Saraksen tilasta] jotakin muuta kuin pientaloaluetta.”

Vantaan nykyinen maapoliittinen ohjelma on peräisin vuodelta 2012. Sen mukaan Vantaa muun muassa koettaa kasvattaa omistusosuuttaan tuolloisesta 30 prosentista kaupungin rajojen sisällä sijaitsevista maista 60 prosenttiin.

Kaupat pyritään saamaan tehtyä maanomistajien kanssa neuvottelemalla muun muassa hinnasta. Kaupunki voi myös käyttää etuosto-oikeuttaan. Jos kumpikaan tie ei johda kauppoihin, kunta voi hakea pakkolunastusoikeutta ympäristöministeriöstä.

Tämän luvan Vantaa nyt siis sai. Penttilän mukaan kaupunki pyytää nyt Maanmittauslaitoksen lunastustoimikuntaa määrittämään alueen arvon.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat