Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perussuomalaisten aloite veisi pakon opiskella ruotsia Helsingissä

Virastossa ideasta alueellisesta kielikokeilusta ei innostuta lainkaan

Kaupunki
 

Helsinki linjaa pian voidaanko osa kaupungin koululaisista vapauttaa kokeeksi ruotsin opiskelusta niin että tilalle tulisi varhain jokin vieras kieli.

Taustalla on Nuutti Hyttisen (ps) tekemä valtuustoaloite, joka ehdottaa alueellista kielikokeilua Helsinkiin. Opetuslautakunta miettii tiistain kokouksessaan omaa lausuntoaan kaupunginhallitukselle. Virkamiehet ainakaan eivät ole ideasta innostuneet vaan esityslistalla kokeilulle sanotaan selkeästi ei.

Hyttinen perustelee aloitetta esimerkiksi sillä, että Helsingissä muuta kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvia on jo enemmän kuin ruotsia puhuvia. Aloitteen mukaan ruotsin kielen osaaminen ei ole kaikille suomalaisille välttämätöntä. Sen sijaan Helsingissä pitäisi tehdä lasten vanhemmille kysely, jossa selvitettäisiin heidän ajatuksiaan lasten kielivalinnoista.

Lautakunnalle tehtävässä esityksessä todetaan, että kokeilu ei nykyisen perusopetuslain mukaan olisi vielä edes mahdollinen. Hallitusohjelmassa luvataan kyllä selvittää edellytyksiä alueellisiin kokeiluihin kieltenopiskelussa, mutta tällaista selvitystä ei vielä ole saatu valmiiksi.

Helsingissä toisesta kotimaisesta ei haluta luopua myöskään siksi, että kaksikielisyys on osa kaupungin virallista strategiaa. Kielikokeilun ajatellaan myös vaarantavan etenemisen peruskoulun jälkeen, koska toinen kotimainen kieli on pakollinen toisella asteella. Näin lapset ja nuoret voisivat joutua eriarvoiseen asemaan kokeilun vuoksi.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat