Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoon valtuusto huolehti yksityisautoilijoiden asemasta, vaikka puheenaiheena oli kaupungin ilmasto-ohjelma – ”Tällaista fillarikommunismia”

Kaupunki
 
Kaisu Moilainen
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Timo Soini (ps.) intoutui haukkumaan Espoon ympäristöohjelmaa ”fillarikommunismista”.
Timo Soini (ps.) intoutui haukkumaan Espoon ympäristöohjelmaa ”fillarikommunismista”. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Espoon kaupunginvaltuusto ajautui riitelemään yksityisautoilijoiden oikeuksista maanantaina valtuuston syksyn ensimmäisessä kokouksessa. Puheenaiheena oli tosiasiassa kaupungin ilmasto-ohjelma vuosille 2016–2020. Ohjelma sisältää erilaisia toimenpiteitä, joilla kaupungin ja kaupunkilaisten päästöjä saataisiin alennettua.

Poliitikot ajautuivat kuitenkin puhumaan yksityisautoilijoiden oikeuksista kuten parkkipaikoista. Ilmasto-ohjelmassa ei puututa pysäköintipaikkoihin, mutta siellä ehdotetaan pyöräteiden ja joukkoliikenteen lisäämistä. Osaa valtuutetuista huoletti, että uudistukset saattavat johtaa pysäköintipaikkojen vähenemiseen.

Timo Soini (ps.) intoutui haukkumaan ohjelmaa ”fillarikommunismista”.

”Käsi ylös, kuinka moni teistä tuli tänne tänään pyörällä?”, Soini kysyi.

Vain muutama käsi nousi ylös. ”Tää on tämä ajankuva, hirvee moraalinen paatos ja sitten tullaan miten tullaan.”

Kokoomuksen Ulla Palomäki (kok) huomautti, että joukkoliikenteen käyttäjien osuutta ei tarvitse lisätä pysäköintipaikkoja vähentämällä, vaan se tulee tapahtumaan luonnostaan. Palomäki ei myöskään kannata pyöräilyn lisäämistä väkipakolla. ”Se ei kannata, Espoo ei sovellu pyöräilyyn kovin hyvin.”

”Tämä on ehkä tarkoitettu hyväjalkaisille ja hyväkuntoisille asukkaille”, totesi Kaarina Järvenpää (kd).

Myös Espoon rakennuslautakunta otti kantaa aiheeseen omassa lausunnossaan. Se huomauttaa, että ilmasto-ohjelma ei saisi nostaa rakennuskustannuksia tai vähentää pysäköintipaikkoja.

Ilmasto-ohjelmalla oli myös kannattajansa, muun muassa vihreiden ja Sdp:n poliitikkojen keskuudessa.

”Olemme ensimmäinen sukupolvi joka kokee ilmastonmuutoksen vaikutukset, mutta viimeinen, joka voi tehdä sille jotain”, muistutti Johanna Karimäki (vihr). ”Aika alkaa vain käydä vähiin. Me olemme kaikki tässä samassa veneessä. Eivät suomalaiset voi jättäytyä tässä ulkopuolelle.”

Espoo pyrkii uudella ilmasto-ohjelmallaan olemaan hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä. Lisäksi asukaskohtaisen päästövähennyksen pitäisi laskea vuoden 1990 tasosta 60 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteena olisi myös tehdä pyöräilystä houkutteleva vaihtoehto yksityisautoilulle sekä vähentää asumisen päästöjä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat