Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisihevosia mätkitään harjoituksissa lötköpötköillä ja säikytellään kaljakasseilla – turkulainen Ivan-ruuna ei sopeutunut Helsinkiin

Turun entisistä poliisihevosista kumpikaan ei kelvannut palvelukseen pääkaupungin väkimassoissa. Yleisimpiin tehtäviin kuuluu jalkapallofanien hillitseminen.

Kaupunki
 
Tuomas Selänne
Kannabiksen vapauttamista ajanut mielenosoitus eduskuntatalolla 2010.
Kannabiksen vapauttamista ajanut mielenosoitus eduskuntatalolla 2010. Kuva: Tuomas Selänne

Nyt se on todistettu: Työura Turussa ei pätevöitä tositoimiin Helsingissä – ainakaan hevosta.

Kun Turun poliisilaitos luopui alkuvuodesta hevosistaan, niiden seuraavaksi työpaikaksi kaavailtiin Helsingin poliisilaitosta. Kumpainenkaan ei kelvannut palvelukseen pääkaupungissa.

Mikä Helsingistä tekee Turkua kovemman paikan, ratsupoliisin esimies Henrik Westerberg?

”Toki tämä on isompi kaupunki kuin Turku, täällä asuu ja käy töissä enemmän ihmisiä. Ehkä hevoselle ei sopinut se työympäristön muutos.”

Westerbergin mukaan on mahdollista, että hevoset saavat Helsingissä erilaisia tehtäviä kuin Turussa.

Helsingissä ne osallistuvat joukkojenhallintaan, jossa ne kohtaavat muun muassa äkäisiä mielenosoittajia ja rähinöiviä urheilufaneja.

Tavallisin yleisökeikka on jalkapallo-ottelu. Alla oleva kuva on vuoden takaisesta Stadin paikalliskohtaamisesta.

”Peleihin on viime vuosina tullut lieveilmiöitä kannattajien toimesta. On sellaista puolin ja toisin uhoamista, ja kun alkoholi on vielä mukana kuvioissa, tapahtumat ovat alttiita häiriökäyttäytymiselle”, sanoo Westerberg.

Esimerkiksi ensi lauantai on hyvä esimerkki poliisihevosen töistä: ensin hevoset patsastelevat Poliisin päivän maskotteina Rautatientorilla ja jatkavat sieltä turvaamaan järjestystä HIFK:n kotiottelussa. Isojen kansanjoukkojen hallinnassa hevonen on verraton.

”Hevosen selässä poliisi näkyy ja näkee hyvin. Iso eläin herättää myös kunnioitusta, joka saa ihmisen luonnostaan ottamaan pari askelta sivummalle.”

Näihin hommiin Turun hevosista ei siis ollut. Toinen tuomittiin jo aikaisemmin jalkavaivojen vuosi siviiliuralle, ja viime viikolla ratsupoliisi ilmoitti myyvänsä Turusta hankkimansa kuusivuotiaan Ivan-ruunan. Asian huomasi ratsupoliisin Facebook-seinältä ensimmäisenä Yle.

Turkulaisratsujen jälkeen poliisi on saanut Tuusulasta riveihinsä 11-vuotiaan Calvin-hevosen. Tuusulalainen on jo näyttänyt kavionsa poliisiratsuna. Mikä Ivanin kanssa oikein meni pieleen?

Westerbergin mukaan sen ongelma oli säpsähtelevä luonne. Se ei ollut aivan sujut metelin ja paukkeen kanssa. Iso auto saattoi saada sen säntäilemään.

”Kaupungille ei voi lähteä millä hevosella tahansa. Ne ovat saaliseläimiä, ja niihin on rakennettu sisään se, että ne juoksevat karkuun.”

Calvin on käynyt töissä Flow-festivaaleilla ja jalkapallo-ottelussa, mutta Ivanin soveltumattomuus vaativimmille keikoille selvisi jo harjoituksissa. Niissä hevosta altistetaan kaikelle sille, mitä se saattaa kaupungilla kohdata.

Kaupungilla se saattaa kohdata vaikka jalkapallohuligaanin nyrkin. Lyödäänkö hevosia harjoituksissa?

”Pikemminkin koputellaan sellaisella pitkänmallisella, pehmustetulla esineellä”, vastaa Westerberg. Hänen mukaansa esine muistuttaa vähän lasten solumuovista uimalelua lötköpötköä.

”Sitten meillä on tyynyjä, joiden avulla hevonen oppii työntämään ihmisiä.”

Meteliä harjoituksiin syntyy paukkupatruunoista, pillit päällä ympäriinsä ajelevista poliisiautoista ja tyhjillä tölkeillä täytetyistä metelikasseista. On lippuja, sateenvarjoja, vapputorvia ja ilmassa lentäviä tennispalloja.

”Niillä ei yritetä osua hevoseen vaan mallataan sitä, että hevosta kohti voi lentää esineitä”, sanoo seitsemän vuotta ratsupoliisissa toiminut Westerberg.

Onko hevosia loukkaantunut työtehtävissä?

”Osasto on perustettu 1882, joten varmasti on”, Westerberg sanoo. Hänen aikanaan ratsupoliiseja loukkaantui ja myös muutama hevonen sai pintahaavoja itsenäisyyspäivänä 2013 Tampereella. Helsingissäkään hevoset eivät itsenäisyyspäivänä lepää.

Tampereen ristituleen joutuneet ratsukot olivat nekin Helsingistä, sillä Suomen viimeisinä poliisihevosina Helsingin ratsut antavat virka-apua myös muualle Suomeen.

Kuluneena kesänä ne vierailivat muun muassa Lahden Summer up -festivaaleilla ja Kotkan Meripäivillä.

Ja mitä laitoksen pitkään historiaan tulee, niin hevosia on tarvittu myös rauhanomaisissa tapahtumissa. Kuvassa ratsupoliisi tarjoaa patukkaa maailman nuorison ja ylioppilaiden rauhan ja ystävyyden festivaalin aikaan vuonna 1962.

Oikaisu klo 23.12: Itsenäisyyspäivän mielenosoitusta esittävän kuvan yhteydessä kerrottiin aiemmin virheellisesti, että kuva on otettu viime vuoden itsenäisyyspäivänä. Oikea kuvausvuosi on 2001.

Marko Sorsa
Ivan-niminen ruuna ei kestänyt Helsingin paineita.
Ivan-niminen ruuna ei kestänyt Helsingin paineita.
Jenna Lehtonen
Helsingissä poliisihevoset osallistuvat joukkojenhallintaan esimerkiksi jalkapallo-otteluissa.
Helsingissä poliisihevoset osallistuvat joukkojenhallintaan esimerkiksi jalkapallo-otteluissa.
KARI KUUKKA
Itsenäisyyspäivä Helsingin kauppatorilla 2001.
Itsenäisyyspäivä Helsingin kauppatorilla 2001.
Maailman nuorison ja ylioppilaiden rauhan ja ystävyyden festivaali 1962.
Maailman nuorison ja ylioppilaiden rauhan ja ystävyyden festivaali 1962.
Helsingin Kaupunginmuseo / Signe Brander
Ratsupoliisi Hämeentiellä vuonna 1909.
Ratsupoliisi Hämeentiellä vuonna 1909.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat