Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Historiallista Peltomäen korruptiovyyhtiä aletaan puida oikeudessa – näin raha liikkui syyttäjän mukaan Vantaan rakennushankkeissa

Kaupunki
 
Tästä on kyse Peltomäen lahjusvyyhdissä.
Tästä on kyse Peltomäen lahjusvyyhdissä.
Helsingin käräjäoikeudessa alkoi poikkeuksellinen oikeudenkäynti, joka kytkeytyy Vantaan entiseen kaupunginjohtajaan Jukka Peltomäkeen. HSTV oli paikalla aamulla valmistuistonnossa ja avaa videolla, mistä vyyhdissä on kyse. Kuvaus: Terhi Liimu, leikkaus: Kristiina Marttinen.

Suomen rikoshistoriassa harvinaisen suuri talousrikosoikeudenkäynti alkaa keskiviikkona Helsingin käräjäoikeudessa. Vyyhdin ytimessä on Vantaan entinen kaupunginjohtaja ja maankäytön apulaiskaupunginjohtaja Jukka Peltomäki (sd).

Tapauksessa on kyse siitä, millaisia etuja liikkui niiden vaikuttajien välillä, jotka päättivät, miten Vantaata rakennetaan.

Keskusrikospoliisi (krp) alkoi tutkia Peltomäen rahakytkyjä vantaalaiseen arkkitehtitoimistoon Forma-Futuraan ja sen omistajaan, rakennusarkkitehti Leila Tuomiseen kesällä 2011 sen jälkeen, kun HS oli paljastanut Peltomäen asuvan edullisesti Myyrmäessä Forma-Futuran omistamassa asunnossa.

Tapauksen tutkinta kesti krp:ssä yli kaksi vuotta. Syytteet luettiin lopulta kesällä 2015.

Krp:n tutkinta laajeni vakaviin epäilyihin lahjonnasta HOK-Elannossa ja muussa yritystoiminnassa. Tässä haarassa on kyse lahjusepäilyistä, jotka liittyvät Tuomiseen ja HOK-Elannon entiseen kiinteistöjohtajaan Jari Leivoon.

Kolmas haara on Vantaalla erityisen vahvassa asemassa olleen vuokra-asuntorakennuttaja VVO:n entiseen johtajaan ja vantaalaiseen kuntapoliitikkoon Tapio Päiviseen (sd) liittyvä lahjusepäily.

Kaikki rikoksista epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

HS kokosi yhteen kolmen tutkintahaaran ydinasiat.

1. Vantaan Jukka Peltomäki

Syytteet: Jukka Peltomäkeä epäillään törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Hänen epäillään saaneen Leila Tuomiselta etuja noin 200 000 euron arvosta. Peltomäki, hänen vaimonsa ja kaksi poikaansa ovat asuneet Tuomisen tai Forma-Futuran asunnoissa.

Tuomista epäillään tässä haarassa törkeästä lahjuksen antamisesta.

Tästä on kyse: Peltomäen ja Tuomisen ystävyys ulottuu 1980-luvulle. Forma-Futura sai paljon suunnittelutöitä Vantaalla. Peltomäen epäillään edistäneen niitä ja käsitelleen kaavaprojekteja, joista hänen olisi kytköksen takia pitänyt jäävätä itsensä. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2006–2011.

Leila Tuominen myös siirsi syyttäjän mukaan vuosina 2007–2009 Peltomäen tilille yhteensä 80 000 euroa. Rahat käytettiin kesämökin rakentamiseen sekä veneen ja nelipyörän hankintaan.

2. HOK-Elannon Jari Leivo

Syytteet: Leila Tuomista syytetään tässä haarassa törkeästä kirjanpitorikoksesta ja lahjomisesta elinkeinotoiminnassa. Tuomisen epäillään lahjoneen HOK-Elannon entistä kiinteistöjohtajaa Jari Leivoa.

Tästä on kyse: Epäilyt Tuomisen laajoista lahjuksista myös yritysmaailmassa paljastuivat Vantaan Peltomäen tapausta tutkittaessa. Tapaukset nivoutuvat yhteen Tuomisen ja Forma-Futuran kautta.

Epäily liittyy Vantaan kaavoitukseen. Leivolle annettujen etujen arvo olisi yhteensä noin 112 000 euroa. Tapaus on tätä oikeudenkäyntiä laajempi, ja sen käsittelyä jatketaan myöhemmin erikseen.

Laajassa vyyhdissä entistä kiinteistöjohtajaa epäillään yhteensä noin miljoonan euron lahjusten vastaanottamisesta. Epäillyt rikokset ovat vuosilta 2005–2012.

Peltomäkeä ei epäillä rikoksesta tässä haarassa.

3. VVO:n Tapio Päivinen

Syytteet: Tapio Päivistä epäillään törkeästä lahjuksen ottamisesta ja lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa. Leila Tuomista epäillään tässä haarassa törkeästä lahjuksen antamisesta, lahjomisesta elinkeinotoiminnassa ja rekisterimerkintärikoksesta.

Tästä on kyse: Päivisellä oli vuosikymmeniä kaksoisrooli VVO:n johtajana ja Vantaan johtavana kaupunkisuunnittelupoliitikkona. Hän oli myös kaupungin omistaman Vantaan Moottorirata Oy:n toimitusjohtaja.

Forma-Futuran epäillään rahoittaneen moottoriratahanketta antamalla sille noin 35 000 euroa mainostukea. Forma-Futura myös suunnitteli VVO:lle kiistanalaisia kaavamuutoksia. Päivinen osallistui kokouksiin, joissa kaavoja hyväksyttiin. VVO:lle luovutettiin vuosina 2003–2012 seitsemän kertaa enemmän tontteja kuin seuraavaksi suurimmalle yhtiölle. Tuominen myös osti VVO:lta asunnon, johon muutti yksi Peltomäen pojista.

Epäillyt rikokset ovat vuosilta 2007–2011.

Vantaan vyyhti on paraatiesimerkki korruptiosta

Vantaalaisen arkkitehtitoimiston Forma-Futuran ympärille kietoutuva lahjusvyyhti on ennen kokemattoman laaja suomalaisessa oikeushistoriassa.

Kaksi virkarikoksiin erikoistunutta rikosoikeuden professoria, Matti Tolvanen ja Pekka Viljanen, pitää moneen suuntaan laajenevaa tapausta paraatiesimerkkinä rakenteellisesta korruptiosta. Sitä vastaan Suomessa ei ole kunnollisia vastakeinoja, Tolvanen sanoo.

Ennen Vantaan entisen kaupunginjohtajan Jukka Peltomäen (sd) lahjusepäilyjä on yleisesti haluttu ajatella, ettei Suomessa ole laajamittaista lahjontaa.

Tolvasen mukaan kyse on siitä, ettei sitä ole varsinkaan kunnissa havaittu järjestelmällisesti.

Kuntakorruptiossa on kyse siitä, että yritysten ja virkamiesten tai kuntapoliitikkojen edut kietoutuvat yhteen. Asiasta tietävillä ei yleensä ole halua puuttua etujen jakamiseen, koska siitä hyötyy jokainen osapuoli.

Vantaalla oli myös tapana, että kaupunki vaati rakennusliikkeitä palkkaamaan kaavasuunnittelijaksi arkkitehtitoimiston, ja alalla Peltomäen tiivis yhteys Forma-Futuraan oli tiedossa.

”Kansainvälinen rakenteellinen korruptio on usein juuri tämänkaltaista ja liittyy varsinkin rakennushankkeisiin”, Tolvanen sanoo.

Nyt alkava oikeudenkäynti voi Viljasen mukaan ”puhkaista ison kuplan”. Erityisesti pienissä kunnissa suuren yrityksen nousu määräävään asemaan on hänen mukaansa tavanomaista.

Suomessa voisi Tolvasen mukaan ottaa mallia vaikka Saksasta, jossa rakennusalan väärinkäytöksiä varten on luotu paljastusjärjestelmä. Siinä suuri merkitys on ulkopuolisella tilintarkastuksella ja läpinäkyvyydellä.

”Tyypillinen riskin paikka on asioiden ulkoistaminen. Silloin julkisuus häviää. Jos Suomessa siirretään nyt aiotusti kuntien toimintoja yhtiöihin, korruption riski kasvaa”, Tolvanen sanoo.

Yrityksissä säännöt ovat erilaiset kuin virkavastuulla toimittaessa, ja siksi lahjonta olisi vielä vaikeammin todistettavissa.

Uutena keinona sekä kuntien että yritysten työntekijöiden asemaa ilmiantajina tulisi Viljasen mielestä parantaa. Laissa pitäisi hänen mukaansa turvata se, ettei ilmiantaminen johda potkuihin. Peltomäen tapauksessa syytteitä ei nostettu muille virkamiehille. Viljasen mukaan kyse voi olla siitä, ettei alainen nyt ole velvollinen ilmiantamaan esimiestään.

Korjaus 24.8. klo 16.28: HOK-Elannon entinen kiinteistöjohtaja Jari Leivo ei ole syytteessä Vantaan lahjusoikeudenkäynnin keskiviikkona alkaneessa haarassa. Häntä koskevat epäilyt ovat yhä syyteharkinnassa.

Lisäys 24.8. klo 11.26: Pääkuvan kuvatekstiin lisätty maininta Forma-Futuran roolista Kivistön kauppakeskuksen suunnitelussa. Nykyinen suunnitelma on eri toimiston tekemä.

Ville Männikkö, Kaisa Rautaheimo / HS, Arkkitehtitoimisto Cederqvist & Jäntti
Kuvissa vasemmalta: Jukka Peltomäki kotinsa terassilla tultuaan valituksi Vantaan kaupunginjohtajaksi, Kilterinmäen asuinaluetta ja Kivistöön suunniteltu kauppakeskus, jonka suunnittelussa arkkitehtitoimisto Forma-Futura oli aiemmin mukana.
Kuvissa vasemmalta: Jukka Peltomäki kotinsa terassilla tultuaan valituksi Vantaan kaupunginjohtajaksi, Kilterinmäen asuinaluetta ja Kivistöön suunniteltu kauppakeskus, jonka suunnittelussa arkkitehtitoimisto Forma-Futura oli aiemmin mukana.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat