Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaa kokeilee palveluseteliä lääkäriin

Terveyskeskuksen sijasta voisi tulevaisuudessa mennä yksityiselle samaan hintaan.

Kaupunki
 
Jaakko Avikainen / Lehtikuva
Palvelusetelin tarjoamista terveyskeskuslääkärin vastaanoton tilalle on kokeiltu vasta muutamassa kunnassa.
Palvelusetelin tarjoamista terveyskeskuslääkärin vastaanoton tilalle on kokeiltu vasta muutamassa kunnassa. Kuva: Jaakko Avikainen / Lehtikuva

Vantaa haluaa kokeilla palvelusetelien käyttöä uudella tavalla terveyspalveluissa. Esimerkiksi yleislääkärin vastaanoton tai ajokorttiin liittyvän lääkärintarkastuksen voi tulevaisuudessa ostaa yksityiseltä kunnan maksamalla palvelusetelillä.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti maanantaina, että Vantaa hakee mukaan valtakunnalliseen kokeiluun, jossa palvelusetelin käyttöä laajennetaan. Kokeilu on osa yhtä Sipilän hallituksen kärkihanketta ja liittyy myös tulevan sote-uudistuksen linjauksiin valinnanvapaudesta.

Vantaa on jo pitkään käyttänyt palveluseteleitä esimerkiksi vammais- ja vanhuspalveluissaan. Terveyskeskuslääkärin vastaanoton tilalle tarjottu seteli on sen sijaan vielä Suomessa harvinaisuus, sitä on testannut vasta muutama kunta.

Palveluseteli istuu Vantaan tiukkaan talouslinjaan, koska sen avulla voidaan myöhemmin säästää esimerkiksi vuokralääkärien palkkaamisessa. Vantaan terveyspalvelujen vs. johtaja Jarmo Kantonen sanoo, että kokeilulla olisi tarkoitus myös suunnitella ja kehittää palvelujärjestelmää.

”Siis selvittää, onko terveyspalveluita mahdollista tuottaa tällä tavalla tehokkaasti ja järkevästi.”

Jos Vantaa hyväksytään valtakunnalliseen kokeiluun mukaan, yleislääkärin vastaanoton palvelusetelin voi valita, jos lääkäriin pitäisi päästä alle kolmessa viikossa eikä omalta terveysasemalta saisi aikaa tässä ajassa.

Seteleitä on tarkoitus tarjota melko yksinkertaisiin vaivoihin, joiden hoidon arvellaan hoituvan yhdellä tai kahdella lääkärikäynnillä. Potilas voi itse päättää myös mieluummin odottaa aikaa omaan terveyskeskukseen, mutta palvelusetelillä tuotetun palvelun olisi tarkoitus olla saman hintainen kuin kunnan vastaavan palvelun.

Yleislääkärikäyntien lisäksi palveluseteliä laajennetaan Vantaalla myös peruukin hankintaan ja ajoterveyteen liittyviin lausuntoihin.

Jos Vantaa ei saa valtiolta rahoitusta, uusi palveluseteli voi silti tulla jossain muodossa käyttöön. Tällöin setelin rahoituksesta pitää vielä kunnassa päättää erikseen.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat