Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyte: Lahjusten ottamisesta epäilty vuokratalojohtaja nosti 40 000 euroa sponsorirahoiksi väitettyjä varoja käteisenä – siirsi suuren osan omalle tililleen

Vantaan lahjusoikeudenkäynti sitoo yhteen entisen kaupunginjohtajan Jukka Peltomäen, arkkitehtitoimisto Forma-Futuran, vuokrataloyhtiö VVO:n ja HOK-Elannon.

Kaupunki
 
Mika Ranta / HS
Vantaan vauhtikeskus sijaitsee Helsinki-Vantaan lentokentän kupeessa.
Vantaan vauhtikeskus sijaitsee Helsinki-Vantaan lentokentän kupeessa. Kuva: Mika Ranta / HS

Vuokrataloyhtiö VVO:n entinen johtaja on syytteessä kymmenien tuhansien eurojen lahjustapauksessa.

VVO:n entinen tekninen johtaja Tapio Päivinen on nostanut hallitsemansa yhdistyksen nimiin rekisteröidyltä tililtä yli 40 000 euron arvosta käteistä. Myöhemmin Päivinen on tallentanut merkittävän osan nostamistaan rahoista henkilökohtaiselle tililleen.

Tiedot käyvät ilmi keskusrikospoliisin (krp) esitutkintapöytäkirjoista. Tapaus liittyy keskiviikkona alkaneeseen oikeudenkäyntiin, jossa selvitellään Vantaalla paljastunutta monimutkaista lahjusepäilyvyyhtiä. Päivistä syytetään muun muassa lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa.

Päivinen on krp:n mukaan nostanut JTP Racing Team -nimisen moottoriurheiluyhdistyksen nimiin rekisteröidyltä tililtä 42 850 euron arvosta käteistä vuosina 2007–2011.

Suurin osa JTP Racing Teamin tilille siirretyistä rahoista on tullut arkkitehtitoimisto Forma Futuralta, jonka omistaja Leila Tuominen on myös syytettynä lahjusoikeudenkäynnissä. Forma-Futura on siirtänyt JTP Racing Teamin tilille vuosina 2007–2011 useassa erässä 33 000 euroa ja vuosina 2001–2004 kaikkiaan 4 500 euroa.

JTP Racing Team on Päivisen perustama yhdistys, jolla ei ole ollut 1990-luvun alun jälkeen muita jäseniä kuin Päivinen sekä hänen vaimonsa ja poikansa. Ainoastaan Päivisellä on JTP Racing Teamin tilin käyttöoikeus.

VVO:n teknisen johtajan toimesta vuonna 2009 eläköitynyt Päivinen on myös Vantaan kaupungin omistaman Vantaan Moottorirata Oy:n entinen toimitusjohtaja ja Vantaan kaupunkisuunnittelulautakunnan pitkäaikainen jäsen.

Päivisen ja Tuomisen mukaan Forma Futuralta Päiviselle siirretyt rahat ovat olleet moottoriurheilun sponsorointia. Varsinaista sponsorointisopimusta ei kuitenkaan ole tehty.

Syyttäjän mukaan rahoilla on pyritty edistämään Forma-Futuran asemaa vaikuttamalla Päivisen päätöksentekoon.

Päivinen kiistää syytteet. Hän kertoi keskusrikospoliisin esikuulusteluissa, että käteisenä nostetut rahat on käytetty rahoitusongelmien kanssa painineen Vantaan Vauhtikeskuksen kehittämiseen. Rahoilla on hänen mukaansa teetetty muun muassa talkootöitä ja rahoitettu rakennushankkeita.

Se, miksi Forma-Futuran rahat on ohjattu JTP Racingin tilille Vantaan Vauhtikeskusta pyörittävän Moottorirata Oy:n sijasta, johtuu Päivisen mukaan kirjanpidollisista syistä. Vantaan Moottorirata Oy:n tilintarkastajat olivat nimittäin Päivisen mukaan aiemmin moittineet menettelyä, jossa talkootyöläisille maksettiin kulukorvauksia Moottorirata Oy:n varoista.

JTP Racing Teamin ja Päivisen henkilökohtaisen tilin tiliotteiden perusteella Päivinen on kuitenkin siirtänyt merkittävän osan Forma-Futuran siirtämistä rahoista omalle tililleen.

Päivinen kiistää nostaneensa rahoja omaan käyttöönsä. Hänen mukaansa rahojen siirtäminen omalle tilille johtui siitä, että JTP Racing Teamin tilille ei ole pankkikorttia.

Päivisen mukaan talkoomiehille maksettavat korvaukset on ollut ”joustavampaa” suorittaa tililtä, jolle on pankkikortti.

Leila Tuomisen mukaan Forma-Futuran on ollut tarkoitus saada JTP Racing Teamille siirrettyjen rahojen vastineeksi mainostilaa Vantaan Vauhtikeskuksesta. Poliisin esitutkintamateriaalin mukaan Päivinen on Tuomisen kanssa samaa mieltä, mutta ei muista missä mainokset olisi teetetty.

”Ne on teetetty. En kuitenkaan nyt enää muista missä, koska siitä on lähes seitsemän vuotta aikaa”, Päivinen kommentoi kysymystä poliisille.

Mainokset Päivinen on maksanut omien sanojensa mukaan JTP Racing Teamin tililtä nostamallaan käteisellä. Mainos on hänen mukaansa ollut paikallaan Vantaan Vauhtikeskuksessa vuodesta 2007 vuoteen 2011.

Päivinen kertoi esitutkinnassa, että hän on perustanut JTP Racing Teamin vuonna 1991 tuttavansa kanssa. Yhdistyksen tarkoituksena oli alunperin hankkia varoja perustajajäsenten poikien motocross -harrastusta varten. Päivisen mukaan yhdistyksellä ei ole ollut toimintaa 2000-luvun alun jälkeen.

1990-luvun alussa yhdistyksessä vaikutti lyhyen aikaa myös Päivisen pitkäaikainen tuttava, nyt lahjusrikoksista syytettynä oleva Vantaan entinen kaupunginjohtaja Jukka Peltomäki.

Vuosina 2007–2011 JTP Racing Teamin tilille ovat siirtäneet rahaa myös VVO ja Maanrakennus Oy Laatutyö. Niiden tekemät siirrot eivät kuitenkaan kuulu syyttäjän todistusaineistoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat