Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rahalahjoja, ulkomaanmatkoja ja edullisia asuntoja – syyttäjä vaatii Vantaan ex-kaupunginjohtajalle vankeutta törkeästä lahjusrikoksesta

Kaupunki
 
"Todellisuus on tarua ihmeellisempää" - puolustus kiistää syytteet korruptiojutussa
"Todellisuus on tarua ihmeellisempää" - puolustus kiistää syytteet korruptiojutussa
Vantaan entiseen kaupunginjohtajaan ja maankäytöstä vastaavaan apulaiskaupunginjohtajaan Jukka Peltomäkeen sekä kahteen muuhun vastaajaan liittyvän lahjus- ja virkarikosjutun oikeuskäsittely alkoi keskiviikkona Helsingin kärjäoikeudessa. Peltomäen epäillään saaneen ystävältään, arkkitehtitoimisto Forma-Futuran toimitusjohtajalta Leila Tuomiselta etuja noin 200 000 euron arvosta. Toimittaja: Ossi Mansikka. Kuvaus ja leikkaus: Terhi Liimu.
Tästä on kyse

Oikeudenkäynnissä on kolme haaraa

 Vantaan entisen kaupunginjohtajan Jukka Peltomäen (sd) epäillään saaneen lahjuksia arkkitehtitoimiston Forma-Futuran omistajalta Leila Tuomiselta.

 Tutkinnan aikana korruptioepäilyt laajenivat. Tuomisen epäillään lahjoneen myös HOK-Elannon entistä kiinteistöjohtajaa Jari Leivoa.

 Lisäksi Tuomisen epäillään lahjoneen Vantaalla erityisen vahvassa asemassa olleen vuokra-asuntorakennuttaja VVO:n entistä johtajaa ja vantaalaista kuntapoliitikkoa Tapio Päivistä (sd).

Vantaan entiselle kaupunginjohtajalle Jukka Peltomäelle (sd) ja hänen perheelleen on virrannut huima määrä epäiltyjä etuuksia arkkitehtitoimisto Forma-Futuralta ja sen omistajalta Leila Tuomiselta. Asia käy ilmi keskiviikkona julki tulleesta esitutkintamateriaalista.

Keskusrikospoliisin esitutkintamateriaalin mukaan Tuominen ja Forma-Futura antoivat vuosina 2001–2011 Peltomäen perheelle taloudellisia etuja yhteensä yli 655 000 euroa.

Kyse on muun muassa edullisesta asumisesta, laskujen maksusta, rahansiirroista ja ulkomaanmatkoista.

Osa epäillyistä etuuksista, runsaat 200 000 euroa, siirtyi perheelle vuosina 2006–2011, jolloin Peltomäki toimi ensin Vantaan maankäytön apulaiskaupunginjohtajana ja keväästä 2011 muutaman kuukauden Vantaan kaupunginjohtajana.

Epäiltyjä etuuksia, jotka Peltomäki sai Vantaan virkamiehenä toimiessaan, puidaan nyt oikeudenkäynnissä, joka alkoi valmisteluistunnolla keskiviikkona.

Mikko Stig / lehtikuva
Jukka Peltomäki
Jukka Peltomäki

Syyttäjä vaatii sekä Peltomäelle että Tuomiselle vankeutta törkeistä lahjusrikoksista ja Peltomäelle myös virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Tuominen pyrki syyttäjän mukaan vaikuttamaan Peltomäen toimintaan virkamiehenä jakamalla etuja, eikä Peltomäki jäävännyt itseään rakennushankkeista, joissa Forma-Futura oli mukana.

Syytteissä on kyse yhteensä 13 Vantaan alueella vireillä olleesta kaava-asiasta ja seitsemästä rakennuslupahankkeesta, joissa Tuominen oli toiminut rakennuttajan palkkaamana suunnittelijana tai konsulttina. Peltomäki esitteli virkamiehenä kyseiset kaavamuutokset Vantaan kaupunginhallitukselle tai osallistui kaavamuutoksia käsitelleisiin kokouksiin.

Esitutkinnassa ei löytynyt näyttöä, että Peltomäki olisi suoraan pyrkinyt vaikuttamaan siihen, että Forma-Futura olisi valittu eri hankkeisiin.

Poikkeuksena on Kaivokselan kirkon tapaus. Vantaan seurakuntayhtymän johtaja Paavo Virtanen kertoi kuulusteluissa, että Peltomäki oli maininnut Forma-Futuran keskusteluissa.

Osa todistajista kuitenkin kertoi, että palkkaamalla Forma-Futura saataisiin Peltomäen kautta edistettyä kaavoitusta.

Jukka Gröndahl / HS
Kihlakunnansyyttäjä Tuire Tamminiemi ei keskiviikkona täsmentänyt syyttäjän rangaistusvaatimuksia, vaan sanoi ottavansa tarkemmin kantaa asian jutun pääkäsittelyn lopussa.
Kihlakunnansyyttäjä Tuire Tamminiemi ei keskiviikkona täsmentänyt syyttäjän rangaistusvaatimuksia, vaan sanoi ottavansa tarkemmin kantaa asian jutun pääkäsittelyn lopussa.

Kihlakunnansyyttäjä Tuire Tamminiemen mukaan tapaus on poikkeuksellinen ja sillä on erityinen yhteiskunnallinen ulottuvuus.

”Syytteet koskevat nimenomaan korruptiorikoksia, lahjomista, ja ne sijoittuvat sekä virkamiestoimintaan että elinkeinoelämän puolelle. Ja virkamiespuolella nimenomaan maankäyttöön ja kaavoitukseen”, Tamminiemi sanoi valmisteluistunnon jälkeen.

”Oikeuden pohdittavaksi tuodaan nyt kysymys, ovatko nämä asiat, jotka vantaalainen arkkitehti on Peltomäelle osoittanut – rahaa, edullinen asuminen, matkat – annettu hänen virkatoiminnastaan.”

Sekä Peltomäki että Tuominen kiistävät syytteet. Puolustuksen mukaan Peltomäki ei ole saanut Tuomiselta etuuksia, vaan lainaa.

Tuominen oli lainannut Peltomäelle rahaa jo ennen kuin Peltomäki sai viran Vantaan kaupungilta. Rahan lainaaminen oli jatkunut myös rikostutkinnan alkamisen jälkeen, jolloin Peltomäki oli jo eronnut virastaan. Lainat eivät puolustuksen mukaan liittyneetkään Peltomäen virkaan vaan kaksikon läheiseen ihmissuhteeseen.

Peltomäen tai hänen lastensa asuntojen vuokrat taas eivät ole puolustuksen mukaan olleet markkinahintaa alempia.

Tuomisen puolustuksen mukaan Tuominen on riidattomasti avustanut Peltomäkeä ja tämän lapsia. Auttamisella ja Peltomäen viran välillä ei ole kuitenkaan ollut yhtymäkohtaa tai vaikuttamispyrkimystä.

Krp:n tutkinta käynnistyi kesällä 2011 sen jälkeen, kun HS oli paljastanut Peltomäen ja hänen vaimonsa asuvan edullisesti Forma-Futuran asunnossa Vantaan Myyrmäessä. Myös kaksi Peltomäen pojista on asunut Tuomisen tai Forma-Futuran omistamissa asunnoissa.

Yksin edullisesta asumisesta on syyttäjän mukaan koitunut Peltomäelle ja tämän perheelle perusteetonta etua yli 95 000 euroa. Kyse on erosta alueen käypään vuokratasoon.

Peltomäen vuokra Myyrmäen kattoterassillisesta 140 neliömetrin asunnosta vaihteli esitutkinnan mukaan rajusti. Alimmillaan vuokra oli 350 euroa.

Peltomäen poikien edullisia asuntojärjestelyitä Tuominen perusteli poliisikuulusteluissa sillä, että pojat ovat hänelle kuin omia.

”En ole ajatellut, että he ovat Peltomäkeä, vaan ihania ihmisiä, joita olen voinut auttaa. Olen auttanut monia muitakin ihmisiä”, Tuominen sanoi.

Esitutkintamateriaalissa on kuitenkin sähköpostiviesti, jonka valossa Tuominen ei halunnut tukeaan julki. Viestissä Tuominen kirjoittaa yhtiönsä kirjanpitäjälle, että Peltomäen pojan perheelle luovutettava asunto ”voidaan laittaa vaikka vaimon nimiin, niin ei näy Peltomäkeä”.

Tuominen on esitutkinnan mukaan rahoittanut myös Peltomäen poikien golfyritystä 80 000 eurolla.

Lisäksi yksi Peltomäen pojista on esitutkinnan mukaan saanut Forma-Futuralta vuosina 2003–2011 palkkaa yhteensä yli 75 000 euroa. Kyse oli Peltomäen mukaan toimiston siivoamisesta. Toinen pojista on saanut siivouspalkkaa vuosina 2001–2003 noin 10 000 euroa.

Heinäkuussa 2007 Tuominen toimitti esitutkinnan mukaan Peltomäelle rahoitusta, jotta hän ja hänen vaimonsa saattoivat rakentaa kesämökin puoliksi omistamalleen maalle Virroille. Mökille hankittiin myöhemmin myös moottorivene ja mönkijä.

Tuominen on maksanut Peltomäen ulosottovelkoja liki 50 000 euroa. Peltomäki on myös kuitannut saamillaan rahoilla luottokorttilaskuja ja perintätoimistojen vaateita. Lisäksi tutkinnassa on selvitetty useita ulkomaanmatkoja.

Peltomäen ja Tuomisen ystävyys juontuu 1980-luvulle, jolloin Peltomäki oli Vantaan johtavia kuntapoliitikoita. Laman iskettyä 1990-luvun alussa Peltomäki pakeni vararikkoaan Portugaliin. Forma-Futura perustettiin vuonna 1991, ja Peltomäki toimi vuosina 1995–2001 yhtiön lakimiehenä ja projektinkehitysjohtajana.

Oikeudenkäynnin pääkäsittely alkaa syyskuun lopussa ja kestää kuukausia.

Mika Ranta / hs
Marja-Vantaan kauppakeskus Kivistön aseman vieressä oli poliisitutkinnan mukaan yksi HOK-Elannon hankkeista, joissa Forma-Futura toimi suunnittelijana.
Marja-Vantaan kauppakeskus Kivistön aseman vieressä oli poliisitutkinnan mukaan yksi HOK-Elannon hankkeista, joissa Forma-Futura toimi suunnittelijana.
Lahjontaa vai urheilusponsorointia?

Syyttäjän mukaan vantaalaisen arkkitehtitoimiston Forma-Futuran omistaja Leila Tuominen lahjoi vuosina 2005–2012 osuuskauppa HOK-Elannon tuolloista kiinteistöjohtajaa yhteensä 112 000 euron verran.

Leila Tuomisen mukaan kyse ei ollut lahjonnasta vaan laillisesta urheilusponsoroinnista.

Tapauksen oikeuskäsittely alkoi keskiviikkona valmisteluistunnolla Helsingin käräjäoikeudessa. Tuominen on keskeisessä roolissa myös Vantaan entiseen kaupunginjohtajaan Jukka Peltomäkeen (sd) liittyvissä rikosepäilyissä.

Syyttäjän haastehakemuksen mukaan Tuominen maksoi HOK- Elannon kiinteistöjohtajana toimineen Jari Leivon tytärten hevosurheiluharrastukseen liittyviä tallipaikkamaksuja 65 000 eurolla ja heidän ratsastuksenopettajansa palkkioita yli 9 000 eurolla.

Lisäksi Tuominen osallistui syytteen mukaan kahden hevosen hankkimiseen Leivon perheelle 38 000 euron osuudella.

Syyttäjä vaatii Tuomiselle rangaistusta HOK-Elannon tapauksessa muun muassa törkeästä lahjomisesta elinkeinotoiminnassa ja törkeästä kirjanpitorikoksesta.

Tuominen kiistää syytteet.

Hänen mukaansa kyse ei ole ollut lahjonnasta vaan kilpaurheilun sponsoroinnista. Hän sai rahoilleen vastineeksi mainosnäkyvyyttä, Tuominen toteaa käräjäoikeudelle lähettämässään vastauksessa.

Hän kiistää osallisuutensa hevosten ostamiseen.

Lahjonnan tarkoituksena oli syyttäjän mukaan se, että kiinteistöjohtaja Leivo suosisi työssään Tuomista ja tämän omistamaa Forma-Futuraa.

Syyttäjän mukaan Forma-Futura teki suunnittelutöitä HOK-Elannolle 970 000 euron arvosta vuosina 2006–2013.

Leivolla oli haastehakemuksen mukaan HOK-Elannossa itsenäinen päätösvalta vastuualueellaan. Hän kuului HOK-Elannon johtoryhmään, jolle hän on esitellyt vastuualueensa asiat.

Leivon epäillään ottaneen vastaan noin miljoonan euron arvosta lahjuksia HOK-Elannon 18 liike- ja sopimuskumppanilta vuosina 2006–2013.

Tuomisen mukaan Leivo on käyttänyt henkilökohtaisia suhteitaan lukuisiin eri tahoihin hankkiakseen lastensa kilpaurheilulle tukijoita.

Leivon tytärten ratsastusharrastusta ovat Tuomisen mukaan tukeneet Forma-Futuran lisäksi kymmenet muut toimijat kuten YIT Kiinteistötekniikka ja Skanska Talonrakennus.

”Useat (elleivät kaikki) näistä yrityksistä ovat toimineet HOK-Elannon sopimuskumppaneina”, Tuominen toteaa kirjelmässään käräjäoikeudelle.

Skanska on myöntänyt julkisuudessa liittyvänsä lahjusepäilyihin. YIT Kiinteistötekniikka eli nykyinen Caverion Suomi vahvistaa HS:lle sponsoroineensa Leivon perheen hevosurheiluharrastusta.

Tuominen kertoo päätyneensä tukemaan nuoria kilparatsastajia Leivon aloitteesta ja pyynnöstä. Hänen mukaansa Leivon pyynnöstä olisi ollut vaikea kieltäytyä.

”Toisena asiana voin sanoa, että jos sellainen henkilö, joka on sellaisen yrityksen palveluksessa, joka tilaa meiltä paljon, jos hän tulee pyytämään, niin miten kieltäytyä sellaisesta”, Tuominen sanoi kuulusteluissa.

Kuulustelija tiedusteli Tuomiselta, käyttikö Leivo asemaansa väärin.

”En sano niin, mutta sanotaan niin, että jokaiselle olen antanut, joka minulta on pyytänyt. Olen myös antanut poliiseille, sillä he ovat soittaneet ja pyytäneet Tampereella vietettävään virkistyspäivään avustusta.”

Leivon mukaan HOK-Elannon johto tiesi hänen hankkineen yhteistyöyrityksiä tytärtensä sponsoreiksi. HOK-Elannon edustajat kiistivät väitteen kuulusteluissa.

HOK-Elannon entisen kiinteistöjohtajan Leivon ja muiden tapaukseen liittyvien henkilöiden osalta rikosepäilyt ovat yhä syyteharkinnassa. Vain Leila Tuomisen osuuden oikeuskäsittely on alkanut Vantaan entisen kaupunginjohtajan Peltomäen tapauksen yhteydessä.

Jos syyttäjä nostaa syytteitä myös muita epäiltyjä vastaan, ne käsitellään oikeudessa myöhemmin erillään Peltomäkeen liittyvästä oikeudenkäynnistä.

Vuokratalojohtajalle lahjussyyte

Vuokrataloyhtiö VVO:n entiselle tekniselle johtajalle Tapio Päiviselle vaaditaan rangaistusta törkeästä lahjuksen ottamisesta ja lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa.

Syyttäjän mukaan arkkitehtitoimisto Forma-Futuran omistaja Leila Tuominen on maksanut vuosina 2007–2011 Päivisen hallinnoimalle tilille 33 000 euroa lahjuksia. Päivinen ja Tuominen kiistävät syytteet.

Päivinen toimi VVO:n tehtävänsä ohella vuosikymmeniä Vantaan johtavana kaupunkisuunnittelupoliitikkona. Hän oli myös Vantaan vauhtikeskusta pyörittävän Vantaan Moottoriradan toimitusjohtajana.

Alkuperäisen haastehakemuksen mukaan Tuominen on pyrkinyt edistämään yrityksensä asemaa lahjuksilla niin kaupungin kaavoituksessa, Vantaan vauhtikeskuksessa kuin VVO:n hankkeissakin. Syyttäjä kuitenkin täsmensi haastehakemusta kesäkuussa poistamalla viittaukset Päivisen rooliin VVO:ssa. Päivinen on jäänyt eläkkeelle VVO:sta marraskuussa 2009, joten syytteessä tarkoitettu teko on lain mukaan vanhentunut.

Poliisin esitutkintamateriaalin mukaan Forma-Futuran rahat ovat menneet JTP Racing Team -nimisen yhdistyksen tilille. Vain Päivisellä on tilin käyttöoikeus.

Poliisin mukaan Päivinen olisi nostanut tililtä vuosina 2007–2011 käteistä 42 850 euroa. Esitutkintamateriaalin mukaan Päivinen on siirtänyt merkittävän osan rahoista henkilökohtaiselle tililleen. Päivisen mukaan rahoilla on maksettu Vantaan vauhtikeskuksen kunnostustöitä ja korvauksia talkootyöntekijöille.

A. Perintötie, Äyritie 1, Äyritie 8, Perintötie 2, Aerola (asuinalueen laajennus), Plaza Business Park, Avia Line 1

B. Valimotie 33

C. Kivivuorentie (liikekeskus ja asuinkerrostalot),

Vihertie, Kaivokselan kirkko, Louhelan ostoskeskus

D. Hakunilan kauppakeskus

E. Korso (kaksi korttelia)

F. Malminniitty (asuinkerrostalot)

G. Satomäki (asuinkerrostalot)

H. Lavanko (Vantaan vauhtikeskuksen, Vantaan moottoriradan ja pelastuslaitoksen harjoitusalue)

I. Lustikulla (toimistorakentaminen)

Jukka Gröndahl / HS
Asianajaja Riitta Leppiniemi puolustaa Jukka Peltomäkeä lahjusoikeudenkäynnissä. Oikeudenkäynnin valmistelu istunto pidettiin Helsingin käräjäoikeudessa keskiviikkona.
Asianajaja Riitta Leppiniemi puolustaa Jukka Peltomäkeä lahjusoikeudenkäynnissä. Oikeudenkäynnin valmistelu istunto pidettiin Helsingin käräjäoikeudessa keskiviikkona.
Tästä on kyse Peltomäen lahjusvyyhdissä.
Tästä on kyse Peltomäen lahjusvyyhdissä.
Helsingin käräjäoikeudessa alkoi poikkeuksellinen oikeudenkäynti, joka kytkeytyy Vantaan entiseen kaupunginjohtajaan Jukka Peltomäkeen. HSTV oli paikalla aamulla valmistuistonnossa ja avaa videolla, mistä vyyhdissä on kyse. Kuvaus: Terhi Liimu, leikkaus: Kristiina Marttinen.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat