Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perussuomalaiset avasi Helsingin pormestaripelin: ehdokkaaksi poliisi Mika Raatikainen

Myös Vihreät ja Sdp kertovat asettavansa pormestariehdokkaan, mutta aikatulut ovat vielä auki.

Kaupunki
 
Poliitikot kaappaavat pian vallan Helsingissä
Poliitikot kaappaavat pian vallan Helsingissä
Helsinki valitsee pian ensimmäisen pormestarinsa. HSTV selittää, mistä uudistuksessa on kyse.

Perussuomalaiset julkaisivat torstaina ehdokkaansa Helsingin tulevaksi pormestariksi ja varapormestariksi.

Ehdolle asettuu kansanedustaja, perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Mika Raatikainen.

Virkavapaalla oleva poliisi Raatikainen sai perussuomalaisten sisäisessä äänestyksessä noin 60 prosenttia äänistä. Toiseksi tuli varakansanedustaja ja varavaltuutettu Mari Rantanen.

Mika Raatikainen nousi heinäkuussa otsikoihin perättyään heteroiden oikeuksia esimerkiksi uimahalleissa ja saunoissa. Raatikainen toivoi Facebook-päivityksessään, että heterot saisivat peseytyä ”kyyläysvapaasti” ja eri tiloissa kuin ”homostelijat”.

Pete Aarre-Ahtio
Mika Raatikainen.
Mika Raatikainen.

Asettamalla Raatikaisen avoimesti ehdokkaaksi perussuomalaiset avasivat Helsingin pormestaripelin.

Taustalla on kaupungin johtamisjärjestelmän uudistus, jonka myötä Helsinki siirtyy ensi vuonna luottamushenkilöiden johtamaan pormestarimalliin. Ennen kaupunkia on johtanut virkamieskaupunginjohtaja yhdessä apulaiskaupunginjohtajien kanssa.

Huhtikuussa 2017 järjestettävissä kuntavaaleissa Helsingissä valitaan 85 valtuutettua ja saman verran varavaltuutettuja. Tästä ryhmästä valtuusto valitsee Helsingille pormestarin ja neljä apulaispormestaria, jotka jatkossa luotsaavat omia tonttejaan: pormestari kaupunginhallitusta ja apulaispormestarit neljää toimialalautakuntaa.

Ilmoittamalla oman pormestariehdokkaansa perussuomalaiset asettaa painetta myös muille puolueille tehdä pormestariehdokkuuspelistä läpinäkyvää ja avointa.

Pormestariehdokkaiden julkistamisella on merkitystä, sillä tulevat kuntavaalit ovat entistä enemmän henkilövaalit, ja pormestariehdokkaiden persoonat mitä luultavimmin näkyvät vaalituloksissa. Valtuustoryhmien sisäinen suhmurointi ei edistä kansanvallan asiaa.

Helsingin kaupunginvaltuuston pääpuolueista kokoomus ei vielä ole ilmoittanut, asettaako se pormestariehdokasta vai ei. Sdp ja Vihreät kertovat HS:lle asettavansa pormestariehdokkaat, mutta aikataulut ovat vielä auki.

”Tämä [pormestariehdokkuus] eli ole kokoomuksen valtuustoryhmän asia, vaan päätös tehdään Helsingin Kokoomuksen piirikokouksessa”, sanoo kokoomuksen valtuustoryhmää ja Mehiläinen-konsernin terveysasemia johtava Lasse Männistö.

Helsingin kokoomuksen seuraava piirikokous järjestetään 29. elokuuta.

Omista tulevan kevään suunnitelmistaan Männistö on vielä vaitonainen. Toisin sanoen ei ole varmaa, lähteekö Männistö itse ehdolle kuntavaaleihin ja sitä kautta pormestarikilpaan.

”Lähtökohtaisesti olen ollut hyvin tyytyväinen siihen, että olen saanut työskennellä yksityisellä sektorilla kuntapolitiikan rinnalla”, Männistö suostuu sanomaan.

Sdp:n Helsingin valtuustoryhmää johtava Osku Pajamäki sanoo, että Sdp tulee asettamaan oman pormestari- ja varapormestariehdokkaansa.

”Kyllä tämä [Raatikaisen valinta] varmasti tiivistää keskustelua siitä, kuka tai ketkä kaikki olisivat kykeneviä kyseisiin rooleihin”, hän kertoo.

”Kun päätös syntyy, ilmoitamme siitä kyllä välittömästi.”

Pajamäki sanoo olevansa hyvin varma siitä, ettei lähde pormestarikisaan mukaan.

”Olen itse ollut suunnittelemassa uutta pormestarimallia ja kyllä ihmeitä täytyisi tapahtua, että lähtisin itse ehdolle.”

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtajan Otso Kivekkään mukaan vihreät tulevat asettamaan pormestariehdokkaan luultavasti ensi vuoden puolella. Vielä ei ole tiedossa, kuka tämä on.

”Mietimme tällä hetkellä, millä tavalla ehdokkaan valinta tehdään”, Kivekäs sanoo.

Hän on itse ehdolla tulevissa kuntavaaleissa, mutta ei ole vielä miettinyt sen pidemmälle omia suunnitelmiaan.

Juttua muokattu 26.8. klo 12:32: Jutussa sanottiin aiemmin, että Mika Raatikainen on entinen poliisi. Todellisuudessa Raatikainen on virkavapaalla oleva poliisi.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat