Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joko Helsingin pönäkkä historiallinen keskusta herää eloon? Senaatintorin laidalle avataan tanssiklubi

Helsingin uinuvia Torikortteleita on yritetty herättää henkiin jo vuosia. Nyt Ville Tikkanen ja Alvar Tallskog tuovat elektronisen musiikin kattokruunujen alle.

Kaupunki
 
Jukka Gröndahl / HS
Uudistettu Valkoinen sali aukeaa ensi viikon perjantaina. SIlloin siellä järjestetään Bassline-tapahtuma.
Uudistettu Valkoinen sali aukeaa ensi viikon perjantaina. SIlloin siellä järjestetään Bassline-tapahtuma. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Fakta

Valkoinen Sali

 Valkoinen Sali sijaitsee Senaatintorin laidassa, Aleksanterinkatu 16–18:n sisäpihalla.

 Arkkitehti Valter Jungin suunnittelema juhlatila otettiin käyttöön vuonna 1925.

 Tila on toiminut muun muassa kaupunginvaltuuston kokoussalina ja konserttisalina.

 Vuonna 2015 Helsingin tytäryhtiö Helsingin Leijona järjesti tilan toiminnasta kilpailun, missä etsittiin tiloihin sopivaa toimijaa.

 Helsingin Tilakeskus on vastannut tilan kunnostuksesta. Samassa yhteydessä on kunnostettu myös Lasten museo, Kaupunginmuseon uudet tilat sekä kaksi liiketilaa. Näiden peruskorjaukseen on kulunut noin 17 miljoonaa euroa.

Tätä nämä miehet ovat jännittäneet: Miten Valkoiseen saliin 1960-luvulla tehty maalaus mahtaa sopia uuden minimalistisen baaritiskin taakse?

Ville Tikkanen ja Alvar Tallskog aikovat tuoda elektronisen tanssimusiikin ystävät ja muut satunnaiset juhlijat Valkoiseen saliin Senaatintorin laidalle, keskelle Helsingin historiallista keskustaa.

Ainakin aluksi Valkoinen sali tulee olemaan lauantaisin vaihtoehtoisen tanssimusiikin mekka. Silloin kattokruunujen alla soi house ja tekno.

Lisäksi sali on käytössä myös yksityistilaisuuksia varten, sillä yökerhotoimintaa tiloissa ei kannata järjestää.

”Tämä antaa liikkumavaraa. Jos tämä olisi yökerho, olisi kamala paine pitää sitä auki tiistaisin ja keskiviikkoisin.”

Uudistettu Valkoinen sali aukeaa syyskuun 2. päivä, jolloin tiloissa järjestetään Tikkasen vuonna 2011 perustama, aiemmin Sinebrychoffin puistossa pidetty Bassline-tapahtuma.

Sen jälkeen luvassa on ainakin huippukokkien luotsaama ruokatapahtuma, jatsia, elokuvailtoja sekä vanhan ajan tanssitapahtuma.

Tikkanen ja Tallskog ovat uusi luku Helsingin jo vuosia jatkuneessa operaatiossa, jota kutsutaan Torikortteleiden elävöittämiseksi.

Siinä yritetään saada ihmisiä Helsingin historialliseen keskustaan aikaa viettämään. Se on vaikeaa, sillä arvorakennukset olivat vuosikymmeniä kaupungin virastojen toimistotiloina. Nyt keskusta on siirtynyt muualle – Kampin keskustaan ja Kallioon.

”Kaikki tapahtuu nykyään Kalliossa. Tämä paikka on ollut aika tyhjiö. Ja siksi on niin hienoa tehdä jotain juuri tänne, missä ei ikinä oikein tapahdu mitään”, Tallskog sanoo.

Tikkanen ja Tallskog ovat Helsingin historiallisen Valkoisen salin uudet isännät ja varsin tietoisia 91-vuotiaan tilan arvosta. Juhlasalin historiaa on kunnioitettava, vaikka sen pian valtaavatkin elektronisen musiikin ystävät ja muut satunnaiset juhlijat.

Tikkanen ja Tallskog ovat aloittaneet uransa tiskijukkina, siis levyjä soittavina dj:nä. Kokemusta on kertynyt myös elektronisen musiikin tapahtumien järjestäjinä. Tikkanen, 40, on ehtinyt myös perustaa nykyaikaiseen tanssimusiikkiin erikoistuneen Bassoradion ja järjestää ”satoja bileitä ja klubeja”.

Heitä ei Torikortteleiden elävöittäminen huoleta.

”Se yleisö mitä me tänne haemme, löytää tänne kyllä. Silloin kun täällä tapahtuu jotain, se on niin kiinnostavaa, että ihmiset tulevat”, Tallskog toteaa.

He aikovat tuoda tilaan tapahtumia, klubeja ja kokonaisia festivaaleja. Useimmat niistä ovat urbaaneille nuorille suunnattuja.

”Emme kuitenkaan halua sulkea mitään pois. Jollain oikealla kulmalla voi tehdä mitä vain, vaikka iskelmä-iltaa tai klassista musiikkia”, Tikkanen miettii.

Siinä se mittatilaustyönä tänne tehty 1960-luvun maalaus nyt roikkuu:

Jukka Gröndahl / HS
Ville Tikkanen ja Alvar Tallskog isännöivät uudistettua Valkoista Salia. Lämpiöön vuonna 1963 suunniteltu maalaus on Ynve Bäckin käsialaa.
Ville Tikkanen ja Alvar Tallskog isännöivät uudistettua Valkoista Salia. Lämpiöön vuonna 1963 suunniteltu maalaus on Ynve Bäckin käsialaa.

”Me ei yhtään tiedetty millainen se on. Vähän mietitytti, jos se on joku maalaismaisema, niin mitenhän se istuu tähän”, Tikkanen huokaa.

”Olisihan sellainen tietenkin voinut olla ihan hyvä, erikoinen”, miettii Tallskog.

Maalaus istuu kultaisena hehkuvaan baaritiskiin kuin nenä päähän.

”Se on täydellinen, sen graafinen ilme on juuri sellainen, mitä toivottiinkin”, Tallskog myhäilee.

Aikamoinen onnenkantamoinen.

Bassline Festival Valkoisessa salissa 2.–4.9.2016

Jukka Gröndahl / HS
Ville Tikkanen ja Alvar Tallskog isännöivät uudistettua Valkoista Salia. Lämpiöön vuonna 1963 suunniteltu maalaus on Ynve Bäckin käsialaa.
Ville Tikkanen ja Alvar Tallskog isännöivät uudistettua Valkoista Salia. Lämpiöön vuonna 1963 suunniteltu maalaus on Ynve Bäckin käsialaa.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat