Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkoistukset taas esillä Espoossa – tavoitteena tehostaa toimintaa, etsiä säästöjä ja purkaa päällekkäisyyksiä

Ulkoistamisesta puhutaan nyt ainakin kaupungin logistiikkapalveluissa.

Kaupunki
 
Katarina Sällylä
Kaupungin työntekijät osoittivat mieltään Espoon valtuustotalolla viime vuoden elokuussa.
Kaupungin työntekijät osoittivat mieltään Espoon valtuustotalolla viime vuoden elokuussa. Kuva: Katarina Sällylä

Tausta

 Keväällä 2015 esillä oli kaupunkitekniikan ja kiinteistötoimen jättiulkoistus, jonka valtuusto hylkäsi. Liki tuhat työpaikkaa oli uhattuna ja kaupungin työntekijät osoittivat mieltään valtuustotalolla.

 Syksyllä 2015 Espoossa väännettiin Espoo Cateringista, joka valmistaa pääosin koulujen ja päiväkotien aterioita. Cateringin yhtiöittämiseen sysäsi Euroopan komissio ja kuntalaki, joiden mukaan kilpailluilla markkinoilla toimivat kunnan liikelaitokset tulee yhtiöittää.

  Espoossa selvitetään yhä, mitä töitä kaupungilta voisi siirtää yrityksille. Ajatus on, että yritykset pystyisivät tuottamaan palveluita kaupungin tuotantoa halvemmalla.

Espoossa pohditaan tänä syksynä taas ulkoistuksia.

Kymmenen selvitysryhmää ruotii parhaillaan kaupungin esikuntatoimintojen ja tukipalveluiden organisointia. Tavoitteena on tehostaa toimintaa, etsiä säästöjä ja purkaa päällekkäisyyksiä.

Ulkoistaminen on yksi vaihtoehdoista ainakin kaupungin logistiikkapalveluissa, tarkemmin Espoo Logistiikan korjaamossa ja painatuksessa.

”Muut vaihtoehdot ovat: jatketaan ennallaan, ostetaan ulkoa, mutta haetaan henkilöille kaupungin sisältä töitä tai siirretään korjaamo teknisen toimialan alle”, kertoo logistiikkajohtaja Kari Sirviö.

”Liikkeen luovutus on se neljäs vaihtoehto ja olemme juuri tekemässä vaikuttavuusarviota käyttäjien, henkilöstön ja talouden näkökulmasta”, Sirviö kertoo.

Liikkeen luovutuksella tarkoitetaan liiketoiminnan myyntiä niin, että myös henkilöstö, tuotantovälineet ja olemassa olevat tuottajien alihankintasopimukset siirtyvät kilpailun voittajalle.

”Ja Espoo Logistiikan vaihdepalveluita katsotaan erikseen kaupunkitasolla, kun contact centereiden yhdistämisiä mietitään”, Sirviö kertoo.

”Painotyöt vähenevät koko ajan, kun mennään digitaalisuuteen. Yksi vaihtoehto on, että eläköitymisen kautta supistamme toimintaa 2020-lukuun mennessä.”

Logistiikka ei ole ainoa paikka, jossa toiminnan tehostamista syksyllä mietitään, vaan kymmenen ryhmän selvitykset koskevat muun muassa arkiston, puhelinvaihteen, kääntäjien, oikeuspalveluiden, viestinnän ja tietohallinnon työntekijöitä.

Kuinka monia henkilöitä nämä nyt käynnissä olevat selvitykset koskevat?

”Satoja henkilöitä on kysymyksessä, joiden töiden organisointiin tämä saattaa liittyä”, sanoo Espoon kaupungin liiketoimintajohtaja Mauri Suuperko.

Onko muissakin sama tilanne kuin logistiikassa, että ulkoistus on yksi vaihtoehto?

”Sellaista tarkastelua ei ole lähtökohtaisesti tällä hetkellä käynnissä, mutta jossakin [selvitys]ryhmässä saattaa olla niin, että ryhmä sisällään on tarkastellut sellaistakin vaihtoehtoa”, liiketoimintajohtaja toteaa.

Ryhmien on esitettävä ehdotuksensa toiminnan tehostamisesta syyskuun loppuun mennessä.

”Tavoite on yleiskustannusten pienentäminen siten, että kaupunki toimii omassa organisaatiossa tehokkaasti ja siten, että myöskin asukkaille tuotetuissa palveluissa arki sujuu paremmin”, Suuperko sanoo.

Vuoden 2015 keväällä Espoossa kuohuttivat tuolloin esillä olleet jättiulkoistukset ja kaupungin työntekijät järjestivät mielenosoituksia valtuustotalolla. Tuolloin suurin puolue kokoomus olisi halunnut toteuttaa jättiulkoistuksen, mutta taipui kompromissiin, että työ kerrallaan selvitetään, milloin ulkoistus parantaisi laatua tai karsisi kustannuksia.

Nyt nämä selvitykset ovat siis käynnissä.

”Osasin odottaa tällaista. Tämä on jatkumoa tilaaja-tuottaja -mallin purulle, että lähdetään pohtimaan muita toimintoja”, sanoo työntekijöiden luottamusmies Kai Liistokki Julkisten ja hyvinvointialojen liitosta.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat