Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harrods-miljardöörin perhe sai torpattua tornihotellin Espoossa – Nyt Teemu Selänne kumppaneineen haluaa paikalle 18-kerroksisen asuintalon

Hotellihaave nojasi Nokian menestykseen. Mohamed al-Fayedin ja Heini Wathénin perheen valitusten takia rakentamista ei ehditty edes aloittaa, ennen kuin oli liian myöhäistä.

Kaupunki
 
Arkkitehtitoimisto Larkas & Laine Oy
Tältä näytti havainnekuvissa hotellikompleksi, joka suututti enimmäkseen ulkomailla oleskelevan miljardööriperheen.
Tältä näytti havainnekuvissa hotellikompleksi, joka suututti enimmäkseen ulkomailla oleskelevan miljardööriperheen. Kuva: Arkkitehtitoimisto Larkas & Laine Oy
Tausta

Hanke eli Nokian tahtiin

 2007 Espoo varaa Westendin uimarannan ja Länsiväylän kainalosta tontin kylpylähotellille. Naapurissa Nokia tekee historiansa parhaan tuloksen.

 2009 tontille valmistuu asemakaava, josta valitetaan. Nokia ilmoittaa isoista yt-neuvotteluista.

 2011 Nokia siirtyy Windows-puhelimiin. Stephen Elop vertaa yhtiötä palavaan öljylauttaan.

 2012 Kiinteistöyhtiö ostaa Westendin tontin.

 2013 Korkein hallinto-oikeus panee stopin valituksille. Hotelli saa rakennusluvan.

 2014 Nokia myy puhelinliiketoimintansa Microsoftille. Microsoftin naapurissa suunnitellaan Fortumin tornin muuttamista asunnoiksi, mikä vähentäisi entisestään kokoushotellin tarvetta alueella.

 2016 kiinteistökehittäjä Ultivista arvioi Keilaniemen muuttuneen niin paljon, ettei lähistöllä enää ole tarvetta kokoushotellille.

Westend

Muun muassa kiekkotähti Teemu Selänteen pienellä osuudella omistama kiinteistösijoitusyhtiö Ultivista on perunut hankkeensa kylpylähotellin rakentamisesta Espoon Westendiin.

Haave hotellista kaatui muun muassa Nokian lähtöön Länsiväylän toiselta puolen Keilaniemestä: Kokous- ja kylpylähotellin laskettiin kannattavan pitkälti Nokian ja muiden Keilaniemen yritysten imussa.

Nyt 18-kerroksinen hotelli on muuttumassa asuintorniksi. Uutinen tietää sitä, että Westendissä voi jälleen alkaa seurapiirisota – ainakin, jos vanhat merkit pitävät paikkansa.

Hotellitornia Länsiväylän varteen soviteltaessa sen kiivaimpia vastustajia olivat Lontoon Harrods-tavaratalon entisen omistajan Mohamed Al-Fayedin ja suomalaisen kauneustähden Heini Wathénin neljä lasta.

Hotelli olisi tullut perheen Espoon-kodin naapurustoon. Sijainti selviää oheisesta kartasta.

Valitusrumba kesti nelisen vuotta. Kiinteistöyhtiö voitti kiistan 2013, mutta naapurissa Nokian hohto oli jo alkanut himmetä. Vuotta myöhemmin Nokian suuruutensa päivinä rakennuttaman toimitalon valtasi Microsoft.

Nokia väistyi Keilaniemestä Microsoftin tieltä 2014:

Kari Pullinen
Nokia väistyi Keilaniemen kompleksistaan huhtikuussa 2014.
Nokia väistyi Keilaniemen kompleksistaan huhtikuussa 2014.

Nyt valitusmahdollisuus aukeaa taas. Ultivista hakee omistamansa tontin muuttamista asemakaavassa hotellitontista asuintontiksi. Hakemuksesta kertoi ensimmäisenä Länsiväylä.

HS ennakoi uutta käännettä uutisessaan viime toukokuussa.

Valitusputken aukeneminen johtuu laista. Sen mukaan kaavapäätöksistä saa valittaa, ja työt seisovat, kunnes joka ikinen valitus on oikeudessa loppuun käsitelty.

”Tämä antaa mahdollisuuden valittaa, mutta tälle paikalle, Espoolle ja asukkaiden palvelun kannalta tämä on hyvä ratkaisu”, tornihankkeesta Ultivistassa vastaava Ari Lehto sanoo.

Lehto ei usko, että valituskierre kestäisi tällä kertaa vuotta kauempaa. Perusidea eli torni on jo kertaalleen taputeltu, hän muistuttaa.

Westendiläisten asukasyhdistyksen Pro Westendin puheenjohtaja Elina Tolonen arvioi, että asuntotornillekin saattaa tulla vastustusta.

”Kerroslukumäärä ei ole muuttumassa. Uskomme, että kahdeksaatoista kerrosta pidetään pientaloalueelle sopimattomana korkeutena”, Tolonen uumoilee.

Westendin asukkaiden suhtautumista kerrostaloihin testattiin viimeksi, kun alueen ostoskeskuksen paikalle soviteltiin kahdeksankerroksisia asuintaloja. Ne eivät miellyttäneet, ja nyt hanke etenee Espoon päätöksenteossa kuuden kerroksen korkuisena.

Nykyasukkaiden ilahduttamiseksi uuden asuntotornin yhteyteen on suunniteltu myös ravintolaa ja kylpylää.

”Siitä ei tule perheuimahallia tai Flamingon tyylistä vaan pikemminkin Haikon kartanon tyyppinen hyvinvointi-spa”, Lehto sanoo.

Maisemat uudesta kompleksista olisivat tämän näköiset:

Kai Sinervo / HS
HS vieraili tornihotellin tontilla vuonna 2013, jolloin hotelli sai rakennusluvan.
HS vieraili tornihotellin tontilla vuonna 2013, jolloin hotelli sai rakennusluvan.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat