Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Citykanien määrä romahti Helsingissä: virus tappoi tuhansia, pyyntisaaliskin ennätyssuuri

Helsingissä pyydettiin viime syksyn ja talven aikana 2 700 villikania.

Kaupunki
 
Sara Aaltio / HS
Kuollut villikani Helsingin Käpylässä toukokuussa 2016. Kuolleita kaneja löytyi tämän jälkeen myös muun muassa Haagasta, Meilahdesta, Herttoniemestä, Munkkiniemestä sekä Espoosta.
Kuollut villikani Helsingin Käpylässä toukokuussa 2016. Kuolleita kaneja löytyi tämän jälkeen myös muun muassa Haagasta, Meilahdesta, Herttoniemestä, Munkkiniemestä sekä Espoosta. Kuva: Sara Aaltio / HS

Citykanien eli virallisemmin villikanien määrä on vähentynyt rajusti Helsingissä. Asia ilmenee rakennusviraston tuoreesta kaniseurannasta, jossa populaatioita kartoitettiin puistoissa öisin elokuussa.

Kanien määrää on rokottanut paitsi keväällä leviämään lähtenyt virustauti myös ennätysmäisen ahkera metsästäminen.

Helsingin julkisilta puisto- ja viheralueilta pyydettiin rakennusviraston mukaan viime syksyn ja talven aikana 2 700 kania. Saalis on kaikkien aikojen suurin.

Fakta

Lemmikkien jälkeläisiä

 Pääkaupunkiseudun citykanikanta on saanut alkunsa vapaaksi päästetyistä tai karanneista lemmikkikaneista.

 Kanien metsästyskausi on 1.9.–31.3.

 Rhd2-virus leviää vain kanien keskuudessa, eli siitä ei ole vaaraa muille eläimille tai ihmisille.

 Lemmikkikanit voivat tartunnan saada, minkä vuoksi niiden ulkoiluttamista puistoissa neuvottiin välttämään epidemian roihutessa rajuimmillaan.

Elokuun kartoituksissa kaneja ei rakennusviraston mukaan havaittu lainkaan monilla sellaisilla alueilla, missä niitä oli vuosi sitten vastaavaan aikaan. Esimerkiksi Kumpulan ja Ruskeasuon eteläpuolella havaintoja tuli vain Eläintarhan alueelta, eli kantakaupungin puistot olivat kaneista tyhjiä.

”Yksittäisiä kaneja sielläkin varmasti on. Kun teemme kartoitustyötä, niin keskimäärin noin 60 prosenttia kannasta löytyy”, kertoo metsävastaava Vesa Koskikallio Helsingin kaupungin rakennusvirastosta.

Eniten kaneja liikkui Haagassa, Ruskeasuolla, Pitäjänmäessä ja Munkkiniemessä.

”Mitään kymmenien kanien keskittymiä ei kuitenkaan löytynyt tänä vuonna yhdestäkään puistosta. Kanta on pudonnut merkittävästi – käytännössä kysymys on viruksen aiheuttamasta kannan romahtamisesta”, Koskikallio jatkaa.

Heti 31. maaliskuuta päättyneen pyyntikauden jälkeen kaneja alkoi kurittaa tauti, jota ei ollut aiemmin todettu Suomessa. Kanien mystinen joukkokuolema havaittiin ensimmäisenä Käpylässä huhtikuun loppupuolella, ja Evira ryhtyi tutkimaan, mikä kaneja tappaa.

Eviran tuotanto- ja villieläinterveyden tutkimusyksikössä Oulussa tehdyissä tutkimuksissa selvisi, että kanien keskuudessa leviää rhd2-virus.

”Se kuolioittaa maksan ja sen jälkeen koko elimistön”, Eviran erikoistutkija Marja Isomursu kuvaili tautia viime keväänä.

Karkean arvion mukaan virustauti on tappanut vähintään pyyntisaaliin verran kaneja.

”Valistuneesti voi arvata, että varmaankin tuhansia kaneja on siihen virukseenkin kuollut, mutta mitään tarkkaa summaa emme pysty valitettavasti sanomaan”, Koskikallio toteaa.

Vaikuttaisi siltä, että ainakin rhd2-epidemian pahin kärki olisi jo taittunut.

”Minun korviini ei ole tullut enää tietoja kuolleista kaneista”, projektipäällikkö Antti Rautiainen Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Starasta kertoo.

Sama käsitys on myös Koskikalliolla.

Asiantuntijat muistuttavat, että vaikka kaneja on nyt poikkeuksellisen vähän, voi tilanne muuttua sähäkästi toiseen suuntaankin.

”Kun kyse on kaneista, niin kanta myös kasvaa nopeasti. Laji on erittäin nopeasti sikiävä”, Koskikallio sanoo.

Rakennusviraston pyrkimyksenä on kuitenkin hyödyntää nykytilanne ja pitää kanien määrä aisoissa. Kanit aiheuttavat kustannuksia kaupungille, koska ne järsivät puita ja istutuksia.

Tulevana syksynä ja talvena kaneja pyydetään jälleen loka–marraskuusta alkaen loukuilla ja hillerien avulla. Lisäksi siirtolapuutarhoissa käytetään rakennusviraston mukaan metsästysjousia.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat