Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääkaupunkiseudulla jyllää ehec-epidemia – jo 200 sairastunut, Keskon rucolaa epäillään lähteeksi

Epidemian epäillään saaneen alkunsa espoolaisen pitopalveluyrityksen käyttämästä rucola-salaatista

Kaupunki
 
Reuters
Petrimaljaan eristettyjä ehec-bakteereja (escherichia coli).
Petrimaljaan eristettyjä ehec-bakteereja (escherichia coli). Kuva: Reuters

Pääkaupunkiseudulla jyllää laaja vatsatautiepidemia, jossa sairastuneiden määrän arvioidaan nousseen jo 200:een. Sairastuneista 22:lla oli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) mukaan todettu keskiviikkoaamuun mennessä ehec-infektio.

Fakta

Ehec-bakteeri

 Yleisimmin naudoista peräisin oleva ehec-bakteeri (enterohemorraginen Escherichia coli) voi siirtyä ihmiseen elintarvikkeiden sekä juoma- ja uimaveden kautta tai suoraan ulosteista.

 Tartuntoja on saatu Suomessa lihatuotteiden, pastöroimattomien maitotuotteiden tai vihannesten välityksellä.

 Ehec-bakteeri voi siirtyä myös käsien välityksellä ihmisestä toiseen.

 Ehec-infektion tavallisimmat oireet ovat verinen, kuumeeton ripuli sekä vatsakrampit. Etenkin aikuisilla tartunta voi olla oireeton.

 Ehec-infektio voi johtaa hemolyyttis-ureemiseen oireyhtymään, joka puolestaan saattaa aiheuttaa pysyvän munuaisvaurion tai jopa kuoleman.

Lähde: THL

Terveysviranomaiset epäilevät tartuntojen olevan peräisin pääkaupunkiseudulla toimivan pitopalveluyrityksen useisiin eri tilaisuuksiin toimittamista tarjoiluista. Tarkemmaksi lähteeksi epäillään rucola-salaattia.

”Altistumiset ovat tapahtuneet kymmenessä pääkaupunkiseudulla järjestetyssä tilaisuudessa 19.–20. elokuuta”, kertoo Husin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.

Suurin osa tartunnoista on tullut Ruotsalaisen mukaan Helsingissä järjestetyistä juhlatilaisuuksista, mutta tartuntoja on ilmennyt myös Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa järjestettyjen tilaisuuksien jälkeen.

Sairastuneilla on ollut oireina ripulia ja vatsakipua, mutta vain vähän ehec-infektiolle tyypillistä veriripulia. Kukaan ei ole toistaiseksi tarvinnut sairaalahoitoa oireisiinsa.

Myös uusia, 19.–20. elokuuta syödyistä pitopalvelutarjoiluista peräisin olevia ehec-sairastumisia voi Ruotsalaisen mukaan tulla vielä kuluvan viikon loppuun asti. Tämä johtuu ehec-bakteerin kahden viikon itämisajasta.

”Sen lisäksi voi ilmaantua perheen sisäisiä tartuntoja, eli tilanne voi elää vielä muutaman viikonkin.”

Ruotsalainen kuitenkin vakuuttaa, että ”epidemian torjunta on hyvällä mallilla”.

Terveysviranomaiset ovat olleet yhteyksissä sairastuneisiin, ja yleisohjeena hyvän käsihygienian tärkeyttä on korostettu. Sairastuneiden ei myöskään pidä osallistua ruoanlaittoon.

Ehec-infektion saaneet elintarviketyöntekijät eivät saa tehdä töitä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei halua kertoa, mitä pitopalvelua epäillään ehec-epidemian lähteeksi. THL:n tartuntatautilääkäri Sohvi Kinnulan mukaan on epätodennäköistä, että samasta lähteestä peräisin olevia uusia tartuntoja ilmaantuisi enää uusista tilaisuuksista, koska jokaisiin tarjoiluihin tilataan uudet raaka-aineet.

”Pitopalvelun tilat on tarkastettu, eikä tarkastuksessa todettu huomautettavaa. Varmuuden vuoksi tilat on pesty ja desinfioitu”, Kinnula kertoo HS:lle lähettämässään sähköpostiviestissä.

HS selvitti, että pilaantunutta rucola-erää käytettiin espoolaisessa pitopalveluyritys Huplissa. Yrityksen edustaja Sami Hupli vahvistaa asian.

Huplin mukaan kaikille mahdollisesti ehec-bakteerin sisältämää ruokaa tilanneille asiakkaille on ilmoitettu tartuntavaarasta. Ensimmäinen tieto sairastumisista tuli sunnuntaina 21. elokuuta.

Pitopalvelusta vieritetään syy ja korvausvelvollisuus rucolan toimittajalle Keskolle. Kesko myöntää virheensä.

”On ihan ehdottomasti [Keskon syy]. Me kannamme vastuumme, vaikka syy toki menee ketjua taaksepäin. Meidän moka”, sanoo Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo.

Kalervon mukaan tartuntoja on aiheutunut vain yhdestä erästä. Parhaillaan selvitetään, kuinka monelle asiakkaalle sitä on toimitettu.

Kyseessä on ravintola-alan tukkuliike Kespron 200 gramman rucolapakkaus, jonka viimeinen käyttöpäivä oli 24. elokuuta. Rucola on pakattu Ruotsin Helsingborgissa.

Yli 20:n ehec-tartunnan epidemiaa voi pitää laajana. Vuosina 2000–2012 Hus-alueella oli yhdestä yhdeksään varmistettua tapausta vuodessa. Vuosina 2013–2015 tapausten määrä nousi vuositasolla 21:n ja 50:n haarukkaan, mikä johtuu apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalaisen mukaan pääosin uuden, tarkemman ulostediagnostiikan käyttöönotosta.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat