Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaan suositun ulkoilualueen kupeesta parturoitiin metsää – asukkaat huolestuivat puita tuhoavan kuoriaisen leviämisestä

Kaupunki
 
Timo Ojanen
Parturoitu sekametsäalue on kooltaan vajaat kolme hehtaaria Lahdenväylän ja Koivukylänväylän risteyksen tuntumassa Vantaalla.
Parturoitu sekametsäalue on kooltaan vajaat kolme hehtaaria Lahdenväylän ja Koivukylänväylän risteyksen tuntumassa Vantaalla. Kuva: Timo Ojanen

Kuninkaanmäki

Paljaaksi hakattu metsä hätkähdyttää Lahdenväylän kupeessa Vantaan Kuninkaanmäessä. Parturoitu sekametsäalue on kooltaan vajaat kolme hehtaaria. Paikalliset asukkaat on huolestuneet avohakkuussa siitä, että nyt ollaan aasianrunkojääräalueella.

Suomen ensimmäinen aasianrunkojääräesiintymä löytyi viime lokakuussa juuri Kuninkaanmäestä. Kiinasta peräisin oleva kovakuoriainen riivaa nyt ainakin Kuninkaanmäkeä ja Itä-Hakkilaa ja tuhoaa lehtipuita.

Muutamia päiviä sitten Kuninkaanmäen omakotiyhdistyksen puheenjohtajalle Timo Ojaselle alkoi tulla huolestuneita yhteydenottoja asukkailta.

”Otin yhteyttä Vantaan kaupunkiin”, Ojanen sanoo.

Kasa lehti- ja havupuita jääräalueella sai myös Ojasen pelästymään, että lehtipuita tai risukkoa oltaisiin viemässä pois alueelta. Se olisi vastoin elintarviketurvallisuusvirasto Eviran määräyksiä. Evira vastaa jääräongelmasta, jota on tutkittu lähialueilla kesän aikana.

Onko nyt tehty luvaton avohakkuu, jonka takia vaarallinen tuholainen on vaarassa levitä yhä laajemmalle Suomessa? Nythän ollaan myös suositun ulkoilualueen Kuusijärven lounaisnaapurissa. Ja samalla alueella, johon takavuosina aiottiin bussivarikkoa.

Tiistaina hakkuuaukealle ehätti Vantaan rakennusvalvonnan edustaja. Kaupungin juristi alkoi selvittää, mitä Koivukylänväylään rajautuvalla metsäalueella oli tapahtunut.

Usein jo yhden puu kaataminen kaupunkialueella edellyttää lupaa – nyt on hakattu kokonainen puusto.

”Omistaja on varmasti tehnyt sen. Alue on asemakaavoittamaton, eikä siellä ole toimenpiderajoitusta, joten puiden kaadolle ei tarvita maisematyölupaa”, sanoo Vantaan rakennusvalvontajohtaja Pekka Virkamäki.

Eli rakennusvalvonnan mukaan avohakkuu ei ole ollut luvaton. Rakennusvalvonnan käynnillä ilmeni, että alueelle on myös rakennettu lyhyt soratie ja tuotu pieni määrä rakennus- ja aitaamistarpeita.

”Aikanaan meiltä on tiedusteltu paikan käyttöä varastoalueena. Siihen tarvitsee luvan, mutta meille ei ole jätetty hakemusta, emmekä siksi selvitä asiaa enempää”, Virkamäki sanoo.

Entä aasianrunkojäärät? Alueelta ei saa viedä lehtipuita tai risukkoa muuten kuin haketettuna, ettei jäärä leviäisi.

Vantaan rakennusvalvonnasta ei Virkamäen mukaan otettu yhteyttä Eviraan. Se ei Virkamäen mukaan ole rakennusvalvonnan asia. Omakotiyhdistyksen Ojanen sitä vastoin otti yhteyttä Eviran ylitarkastajaan Atro Virtaseen.

Kaikille alueen kiinteistönomistajille ei Virtasen mukaan ole pystytty henkilökohtaisesti kertomaan lehtipuiden vientikiellosta. Mutta tällä kertaa Virtanen ehti ajoissa puheille metsätöiden tekijän kanssa.

”Kukaan ei nyt vie sieltä puita mihinkään. Ne haketetaan talvella. Metsäteollisuus ei ota vastaan puuta tuolta alueelta, joten hake viedään meidän valvonnassamme hyötykäyttöön”, Virtanen sanoo.

Rumahan se alue on jonkin aikaa ja ikävä yllätys asukkaille, Virtanen kuvaa. Tuholaisten leviämisvaaraa ei hänen mukaansa ole.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat