Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ammattirosvojen koplat tyhjentävät turistien taskut ja laukut käteisestä Helsingissä – yksittäiset saaliit jopa tuhansia euroja

Kaupunki
 
Kai Sinervo
Taskuvarkaat ovat saaneet jopa tuhansien eurojen saaliita.
Taskuvarkaat ovat saaneet jopa tuhansien eurojen saaliita. Kuva: Kai Sinervo

Kymmenet ulkomaalaiset turistit joutuivat taskuvarkauksien uhreiksi Helsingissä heinä–elokuussa. Ammattimaisesti toimineet rikolliset ovat valikoineet kohteikseen erityisesti aasialaisia turisteja, kertoo poliisi.

Fakta

Kokonaismäärä laskenut

 Vaikka Helsingissä operoi heinä–elokuussa useita ulkomaalaisia turisteja uhreikseen valikoineita varasryhmiä, on taskuvarkauksien kokonaismäärä laskenut viime vuoteen verrattuna.

 Elokuussa Helsingin poliisille ilmoitettiin 540:stä taskuvarkaudesta, kun vuonna 2015 lukema oli 630.

 Vuoden alusta elokuun loppuun asti ulottuneella ajanjaksolla tapauksia oli noin 3 700. Vastaavana aikana edellisvuonna taskuvarkauksia tuli tutkintaan 4 500.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Rikosylikonstaapeli Mika Alanen kertoo HS:lle, että taskuvarkauksia tehtailevat organisoidusti toimivat ulkomaalaiset ryhmät. Pitkäkyntiset ovat keskittyneet enimmäkseen lompakoiden varastamiseen, sillä käteinen raha on rikollisen näkökulmasta vaivattomimmin hyödynnettävä saalis.

”Esimerkiksi puhelimia nämä ammattivarkaat eivät vie, koska se ei ole tarpeeksi tuottavaa”, Alanen sanoo.

”Aasialaiset valikoituvat kohteiksi sen takia, että he kantavat mukanaan enemmän käteistä rahaa kuin esimerkiksi Keski-Euroopasta tulevat. Liittyisikö se sitten luottokorttien käytettävyyteen vai mihin.”

Yksittäisiltä uhreilta on viety enimmillään jopa tuhansien eurojen arvosta rahaa eri valuuttoina.

Yleensä 3–4 tekijän ryhmissä liikkuvat taskuvarkaat iskivät kesäsesongin aikana esimerkiksi Kauppatorilla, Sibeliuspuistossa, Tuomiokirkon läheisyydessä sekä Temppeliaukion kirkon ympäristössä.

Rikokset ovat tapahtuneet päiväsaikaan.

Vaikka lompakot ovat yhä taskuvarkaiden suosikkisaalis, on liikkeellä myös muiden arvoesineiden viemiseen erikoistuneita tekijöitä. Alanen nostaa esiin kaksikon, joka keskittyi arvokkaiden kameroiden varastamiseen.

Samojen tekijöiden epäillään iskeneen 18.–21. elokuuta ainakin kahdeksan kertaa Helsingin kantakaupungissa ja poistuneen sen jälkeen maasta.

”Nämä tapahtuivat hotellien auloissa ja kahviloissa.”

Ammattitaskuvarkaat suosivat Alasen mukaan yleensä taktiikkaa, jossa uhrin ympärille luodaan keinotekoinen ruuhka. Yksi ryhmän jäsenistä voi viedä uhrin huomion muualle kyselemällä esimerkiksi reittiä kartasta, kun toinen nappaa omaisuutta selän takaa.

Uhri harvemmin huomaa heti lompakkonsa tai jonkun muun arvoesineen kadonneen.

Helsingin poliisi otti elokuussa toistakymmentä ihmistä kiinni turisteihin kohdistuneista varkauksista epäiltyinä. Kaikki kiinni jääneet olivat ulkomaalaisia.

Monet taskuvarkaat kuitenkin välttävät poliisin pahnat.

”Nämä aasialaisiin kohdistuvat tapaukset ovat meidän kannaltamme tosi ongelmallisia, koska ne tapahtuvat ulkoalueilla, missä ei ole valvontakameroita. Ei ole mitään, mistä lähtisi sitä tutkintaa tekemään”, Alanen kertoo.

Poliisi pyrkiikin saamaan taskuvarkaita kiinni verekseltään. Keskeinen rooli tämän tavoitteen toteuttamisessa on siviiliasuisilla poliiseilla.

Aasialaisturistit ovat Alasen mukaan taskuvarkaiden suosiossa myös muissa Euroopan maissa. Poliisin havaintojen mukaan pääosin Itä-Euroopasta lähtöisin olevat ammattivarkaat tekevät lyhyitä keikkoja yhteen maahan ja siirtyvät sitten uusille apajille.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat