Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki saattaa panna ulkoilusaarensa myyntiin – ”En vahvista enkä myönnä. Enkä kiellä.”

Kaupungin on myytävä kiinteätä omaisuutta sadalla miljoonalla vuodessa. Tarpeettomista maista ulkopaikkakunnilla luovutaan kokonaan.

Kaupunki
 
Miikka Pirinen
Full Steam -musiikkiristeilyn osallistujat uivat Kaunissaressa vuonna 2013.
Full Steam -musiikkiristeilyn osallistujat uivat Kaunissaressa vuonna 2013. Kuva: Miikka Pirinen

Ulkoilusaaret ja perinteiset virkistysalueetkin ovat listalla, kun Helsinki valmistelee ulkopaikkakunnilla sijaitsevien maidensa myymistä.

Helsingin perinteisiä retkeilyalueita ovat muun muassa Salmen ulkoilualue Vihdissä ja Luukin metsät Espoossa.

Merellisistä kohteista ulkopaikkakunnilla sijaitsevat Kirkkonummen Lähteelä, Inkoon Elisaari ja Sipoon Kaunissaari.

Ulkoilualueita hallitsevasta liikuntavirastosta on jo kyselty, miten se suhtautuisi myyntiin.

Helsinki hankkiutuu aktiivisesti eroon kaikista niistä ulkopaikkakunnilla sijaitsevista maa-alueista, joille sillä ei ole omaa käyttöä. Myös ulkoilualueet ovat mukana selvityksissä.

”Kaikki ulkokuntien maanomistus on pistetty yhteen pakettiin. Osa pidetään, osaa kehitetään ja osa myydään”, sanoo toimistopäällikkö Peter Haaparinne kiinteistövirastosta.

Myytäväksi ehdotettavien kohteiden lista valmistuu syksyn aikana. Haaparinne ei halua vastata täsmällisesti kysymykseen siitä, ovatko retkeilykohteet myytäväksi valittujen listalla.

”En vahvista enkä myönnä. Enkä kiellä”, Haaparinne sanoo. ”Ennen kuin ajatukset päästää ilmoille, on hyvä, että päättäjät saavat rauhassa tutustua niihin.”

Sikäli kun asia on liikuntavirastosta kiinni, ulkoilualueet voitaisiin myydä.

”Ne ovat hienoja ulkoilualueita ja henkireikiä, mutta sinänsä on ihan sama, omistaako metsät kaupunki, metsähallitus tai vaikkapa Vihdin kunta”, sanoo mantereen ulkoilualueista vastaava osastopäällikkö Stefan Fröberg.

Merellisen puolen Turo Saarinen on samaa mieltä:

”Omistaminen ei sinänsä ole tärkeätä, mutta palvelut ovat tärkeitä ja se, että ihmisillä on mahdollisuus liikkua luonnossa”, Saarinen sanoo.

Liikuntavirastossa edellytetään, että ulkoilualueiden käyttötarkoitus pysyisi entisellään mahdollisen myynnin jälkeenkin. Käytännössä Helsingin voi kuitenkin olla vaikea määrätä, mitä uusi omistaja maillaan tekisi.

”Kyllä ja ei. Toki voidaan asettaa tiettyjä ehtoja, jotka vaikuttavat esimerkiksi kauppahintaan, mutta ei sitä voida taata”, Haaparinne sanoo.

Helsingin into maidensa myyntiin perustuu kaupunginhallituksen linjaukseen. Kaupungilla on tarve realisoida kiinteätä pääomaa velkaantumisen estämiseksi.

Myyntitavoite nostettiin vuonna 2014 sataan miljoonaan euroon vuodessa.

”Ei se ihan helpolla tule. Kun summaa nostettiin, emme oikein uskoneet, että siihen voitaisiin päästä”, Haaparinne sanoo.

Tähän asti tavoitteeseen on kuitenkin päästy, kun kaupunki on voinut myydä kaupungista asuntotuotantoon esimerkiksi Kalasatamaa, Keski-Pasilaa ja Jätkäsaarta.

Ulkopaikkakuntien syrjäseuduista ei vastaavia hintoja voi saada – etenkään, jos aluetta ei voi käyttää metsätalouteen tai mökkitonteiksi.

Vaikka ulkopaikkakunnilta myytävien maa-alueiden lista valmistuu syksyllä, poliitikot päättävät jokaisen kohteen myynnistä erikseen. Kalleimpien kiinteistöjen myynti päätetään valtuustossa asti.

”Uskoisin, etteivät meidän vahvat ulkoilualueet kuitenkaan ole ensimmäisiä, mitä myydään. Mutta minä en tee sitä päätöstä”, myyntilistaa valmisteleva Haaparinne sanoo.

Helsinki on ostanut virkistysalueita ulkopaikkakunnilta etenkin 1960–1970-luvuilla.

Seppo Kärki
Sienikirjailija, biologi ja konduktööri Jarkko Korhonen sienestää Luukin ulkoilualueella.
Sienikirjailija, biologi ja konduktööri Jarkko Korhonen sienestää Luukin ulkoilualueella.
Heli Palo rakensi Karjakaivon alueen ulkoilumajan HS:n piparikilpailuun vuonna 2014.
Heli Palo rakensi Karjakaivon alueen ulkoilumajan HS:n piparikilpailuun vuonna 2014.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat