Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norjan kuningaspari saapuu kolmeksi päiväksi Suomeen – helsinkiläiset pääsevät näkemään vieraat tiistaina

Ohjelmassa on taloutta ja terveyttä Helsingissä ja Oulussa. Liikenne Presidentinlinnan läheisyydessä häiriintyy tiistaiaamuna.

Kaupunki
 
Tasavallan presidentin kanslia
Norjan kuningas Harald V ja kuningatar Sonja sekä tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio Norjan Kuninkaanlinnassa vuonna 2012.
Norjan kuningas Harald V ja kuningatar Sonja sekä tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio Norjan Kuninkaanlinnassa vuonna 2012. Kuva: Tasavallan presidentin kanslia

Norjan kuningaspari, kuningas Harald V ja kuningatar Sonja saapuvat tiistaina kolmipäiväiselle valtiovierailulle Suomeen.

Presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion isännöimä vierailu alkaa Helsingistä tiistaina ja päättyy Ouluun torstaina. Ohjelma keskittyy talouteen, terveyteen ja oppimiseen.

Kuningasparin mukana matkustaa useita norjalaisministereitä ja laaja liikemiesvaltuuskunta. Ministereistä mukana ovat ulkoministeri Børge Brende, elinkeinoministeri Monica Mæland, terveysministeri Bent Høie ja puolustusministeri Ine Eriksen Søreide.

Ulkoministeri Brende tapaa vierailun yhteydessä kahdenvälisesti Suomen ulkoministerin Timo Soinin (ps). Keskusteluja käydään muun muassa Venäjästä ja arktisesta yhteistyöstä. Brende tapaa myös pääministeri Juha Sipilän (kesk).

Kaupunkilaisille kuninkaallisten vierailu näkyy erityisesti tiistaiaamuna, jolloin vastaanottoseremoniat pidetään Presidentinlinnan edustalla. Tilaisuutta voi seurata Kauppatorilla kello kymmenen jälkeen.

Vierailu vaikuttaa aamulla myös liikenteeseen. Liikenne Presidentinlinnan edustalla katkaistaan noin 9.30:n ja 10.15:n väliseksi ajaksi.

Katajanokalle pääsee vain Pohjoisrannasta tai muualta Kruununhaan suunnasta, ja liikenne Etelärannasta ja Eteläesplanadilta Katajanokan ja Pohjoisrannan suuntaan suljetaan. Keskiviikkona ja torstaina keskustan liikenteessä voi niin ikään olla lyhyitä liikennekatkoksia valtiovierailun ajoreiteillä.

Presidentinlinnan virallisten keskustelujen jälkeen kuningaspari vierailee eduskunnassa ja tapaa sekä puhemies Maria Lohelan että pääministeri Juha Sipilän. Helsingin kaupunki tarjoaa heille lounaan kaupungintalolla. Presidenttipari järjestää juhlapäivälliset Presidentinlinnassa illalla.

Keskiviikkona kuningaspari ja presidenttipari osallistuvat talousseminaariin Wanhassa Satamassa. Aiheita ovat muun muassa peliteollisuus ja terveydenhuollon digitalisointi. Lisäksi he vierailevat lääketieteen tutkimus- ja opetuskeskuksessa Biomedicumissa ja osallistuvat talouselämän pyöreän pöydän keskusteluihin.

Illalla Norjan kuningaspari järjestää konsertin ja vastaanoton Kalastajatorpalla.

Valtiovierailu päättyy torstaina Ouluun, missä kuningasparia isännöivät elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) puolisoineen sekä kaupunginjohto.

Norjan nykyinen kuningaspari on käynyt virallisella valtiovierailulla Suomessa kahdesti aiemmin, vuosina 1993 ja 2007. Lisäksi Norjan kruununprinssi Haakon vieraili Suomessa 2013.

Sauli Niinistö ja Jenni Haukio tekivät valtiovierailun Norjaan vuonna 2012.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat