Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Helsingin seudun rahat käytettävä alueen asukkaiden palveluihin” – pk-seutu haluaa oman sote-alueen

Helsinki hyväksyi maanantaina ehdotuksen pääkaupunkiseudun omasta sote-alueesta. Helsingin kaupunginhallituksen johtaja haluaa valinnanvapauden palveluihin myös Helsingin seudulle.

Kaupunki
 
Juhani Niiranen / HS
Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok) haluaa myös pääkaupunkiseudun sote-palveluihin valinnanvapauden.
Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok) haluaa myös pääkaupunkiseudun sote-palveluihin valinnanvapauden. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Helsinki haluaa muiden pääkaupunkiseudun kuntien tapaan pääkaupunkiseudulle oman sote-alueensa.

Asia selvisi maanantaina, kun Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisen kaupunginjohtajien esityksen yhteisen sote-alueen perustamisesta.

”Nyt on mahdollista, että Helsingin seudulle tulee oma sote-alueensa, koska valtiolta tuli aikanaan sellainen viesti, että he ovat valmiit pohtimaan erillisratkaisua, jos pääkaupunkiseudun kaupungeilta tulee yhteinen ehdotus”, sanoi Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok) päätöksen jälkeen.

Pääkaupunkiseudun malli poikkeaa lähtökohtaisesti huomattavasti hallituksen valmisteleman sote-uudistuksen yleisistä linjauksista. Pääkaupunkiseudun mallissa tarkoituksena on, että kunnat perustavat yhteisen organisaation, jonka vastuulla olisi perustason sosiaali- ja terveydenhuolto.

Kaupunkien nyt hyväksymän esityksen mukaan kaupungit voivat tuottaa jatkossa sote-palvelut itse, yhteistoiminnassa tai hankkia ne ostopalveluina.

Hallituksen valmistelema malli puolestaan pohjaa keskenään kilpaileviin tuottajiin, joiden välillä potilaat voivat valita vapaasti. Tässä mallissa esimerkiksi kuntien terveysasemat pitäisi yhtiöittää.

Yhtiöittämisiä saattaa olla edessä kuitenkin myös pääkaupunkiseudulla, ainakin jos palveluiden valinnanvapaus halutaan toteuttaa, arvioi kokoomuksen Rauhamäki.

Sote-palveluiden valinnanvapaus on ollut kokoomukselle koko uudistuksen yhteydessä keskeinen asia. Siksi on ymmärrettävää, että Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtajan Rauhamäen mielestä valinnanvapauden pitää koskea myös pääkaupunkiseutua.

”Jos kansallisesti valinnanvapaus tulee, niin ilman muuta sen pitää tulla myös tälle alueelle”, Rauhamäki sanoo.

Rauhamäen mielestä tämä olisi toteutettavissa niin, että sellaiset kaupungin tai pääkaupunkiseudun yhteisesti tuottamat sote-palvelut pitäisi yhtiöittää, joita valinnanvapaus koskee.

”Se siis vaatisi todennäköisesti yhtiöittämisvelvoitetta myös kaupunkien sisäiseen omaan tuotantoon”, hän sanoo.

Rauhamäki pitää seudun päätöstä taloudellisesti merkittävänä, sillä hänen arvionsa mukaan erillisratkaisu johtaisi siihen, että seudun asukkaat rahoittaisivat pääosin vain pääkaupunkiseudun palveluja.

Aiemmin on pelätty, että sote-uudistus nostaisi veroja pääkaupunkiseudulla. HS uutisoi toukokuussa, että suurin korotuspaine kohdistuisi Espooseen ja Vantaaseen.

Rauhamäen mielestä pääkaupunkiseudun erillisratkaisu ”turvaisi sen, ettei pääkaupunkiseudun soteen laittamia rahoja kulkeutuisi muualle maahan”.

”Tämä on iso periaatteellinen kysymys. Ne rahat, mitkä tältä alueelta sote-palveluihin kerätään, on käytettävä myös tämän alueen asukkaiden hyväksi”, Rauhamäki sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat