Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyttäjä: Poliisi ei tehnyt rikoksia tarkastaessaan Mustan Barbaarin sukulaisten paperit

Syyttäjän mukaan poliisilla oli perusteet papereiden tarkastamiseen ja lievään voimankäyttöön.

Kaupunki
 
Terhi Ylimäinen
Tapauksesta syntyi kohu, kun Musta Barbaari eli James Nikander kirjoitti siitä Facebookissa.
Tapauksesta syntyi kohu, kun Musta Barbaari eli James Nikander kirjoitti siitä Facebookissa. Kuva: Terhi Ylimäinen

Mustan Barbaarin eli muusikko James Nikanderin sukulaisten papereiden tarkastamisesta alkanut kohu ei johda poliisien osalta esitutkintaan.

Kihlakunnansyyttäjä Hanna Puhakka tiedotti tiistaina, ettei poliiseja ole syytä epäillä rikoksista. Syyttäjä sai päätöksensä pohjaksi selvityksen kuudelta paikalla olleelta poliisilta. Lisäksi asiaa on selvitetty kuulustelemalla viittä paikalla ollutta ulkopuolista todistajaa sekä Nikanderin siskoa ja äitiä.

Nikanderin äiti oli tehnyt tapahtumista tutkintapyynnön. Hänen mukaansa poliisi olisi pahoinpidellyt hänet maahan kaatamalla. Hän kertoi myös, että hänen päällensä olisi syljetty ja että häntä olisi nimitelty rasistisesti.

Syyttäjän selvityksen mukaan ulkopuoliset silminnäkijät eivät olleet tehneet havaintoja, jotka tukisivat naisen väitteitä.

Selvityksen mukaan kaksi poliisia oli ilmoittanut Nikanderin sukulaisnaisille olevansa poliiseja, näyttäneet virkamerkkinsä ja tiedustelleet naisten passeja tai henkilöllisyystodistuksia. Tarkastus oli ollut osa alueella tehtyä ulkomaalaisvalvontaa.

Selvityksessä kerrotaan, että naiset eivät olleet uskoneet miesten olleen poliiseja ja he olivat kieltäytyneet näyttämästä papereitaan. Tämän jälkeen poliisit olivat ilmoittaneet, että asia pitää siinä tapauksessa selvittää poliisilaitoksella.

Tämän jälkeen poliisi oli laittanut käden Nikanderin äidin olkapäälle ohjatakseen tätä eteenpäin. Selvityksen mukaan nainen oli tässä tilanteessa alkanut vastustaa poliiseja voimakkaasti. Ulkopuolisten todistajien mukaan poliisit olivat yrittäneet selvittää tilannetta puhumalla, mutta nainen oli ollut aggressiivinen suusanallisesti ja jatkanut myös fyysistä vastarintaa.

Selvityksessä todetaan, että lopulta poliisit olivat laskeneet naisen rauhallisesti maahan ja laittaneet tälle käsiraudat. Myös Nikanderin sisko oli raudoitettu turvallisuustarkastuksen ajaksi.

Sisko kertoi videoineensa tapahtumaa, muttei ollut varma, oliko videokuvaaminen käynnistynyt. Naisen mukaan häntä oli kielletty kuvaamasta ja puhelin oli otettu hänen kädestään. Tästä ei kuitenkaan löytynyt selvityksessä näyttöä.

Syyttäjän päätöksen mukaan poliisilla oli ollut ulkomaalaislain mukainen peruste tarkistaa naisten henkilöllisyys.

Naisilla oli myös ollut velvollisuus noudattaa poliisin antamia käskyjä, vaikka tilanne oli tuntunut kiusalliselta ja ikävältä. Poliisilla oli myös ollut oikeus käyttää lieviä voimakeinoja vastarinnan vuoksi.

Tapauksesta nousi kohu heinäkuussa, kun James Nikander kirjoitti asiasta Facebookissa. Nikander kertoi, että poliisi oli vaatinut hänen siskoltaan ja äidiltään passeja Helsingin keskustassa kertomatta syytä. Naiset olivat olleet matkalla ravintolasta raitiovaunupysäkille.

”Siviilipoliisit eivät kertoneet, mistä syystä he pysäyttivät siskoni ja äitini, vaan pistivät röyhkeästi heidät rautoihin ja äitini maahan. Siskoni kysyi vielä kertaalleen, että miksi heitä kohdellaan näin ja mitä he ovat muka tehneet, johon poliisit eivät vastanneet yhtään mitään! Äitini pelkäsi henkensä edestä, ja luuli tulevansa hakatuksi, sillä poliisien otteet olivat erittäin röyhkeät”, muusikko kuvaili.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat