Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ammattiliitot ärähtivät: Lisää rahaa homeisten koulujen ja päiväkotien korjauksiin

Vihaiset äidit osoittavat tänään mieltään Helsingissä.

Kaupunki
 
Tällaista on homeesta sairastuneen elämä
Tällaista on homeesta sairastuneen elämä
Opettaja Katariina Aaltonen kävi läpi kaksikymmentä koulua Helsingissä ennen kuin hän uskoi, että opettamisesta ei enää tule mitään. Kysyimme, millaista sairastuneen arki on. Toimittaja: Maija Aalto, kuvaus ja leikkaus: Rio Gandara.
Fakta

Huono ilma heikentää oppimistuloksia

Sisäilman laatu vaikuttaa suoraan oppimistuloksiin, kertoo terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) julkaisema tuore tutkimus.

Tutkimuksessa oppilaat suoriutuivat matematiikan tehtävistä paremmin, mikäli ilmanvaihto oli asetusten mukainen. Myös lämpötila vaikutti tuloksiin.

Ilmanvaihto todettiin riittämättömäksi 58 prosentissa tutkituista luokkahuoneessa. Kosteus- tai homevaurioita raportoitiin noin joka neljännestä koulusta.

Tutkimukseen osallistuneista 43 prosenttia kertoi kärsineensä jostain ylähengitysteiden oireesta kuten nuhasta, yskästä tai käheästä äänestä lukukauden aikana. Oireilevia oli 1,8 kertaa enemmän niissä kouluissa, joista kerrottiin sisäilman ongelmista. Ero näkyi myös poissaoloina koulusta.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super vaatii valtiolta kiireesti lisää rahoitusta koulujen ja päiväkotien homekorjauksiin sekä terveyshaittojen vähentämiseen tarvittavaa kattavaa suunnitelmaa.

Puheenjohtaja Silja Paavola perustelee tätä ihan silkalla taloudella. Tarvittavien korjausten on laskettu maksavan puolitoista miljardia, mutta yllättäen saman verran palaa muutamassa vuodessa sisäilmasta johtuviin terveysongelmiin.

”On järjetöntä antaa tilanteen jatkua näin, jos ongelman korjaaminen veisi saman verran kuin poissaoloihin kuluu koko ajan”, Paavola selittää.

Ammattijärjestö haluaa myös sairastuneiden sosiaaliturvan parempaan kuntoon. Liiton mukaan ongelmiin puututaan usein liian myöhään ja työntekijöitä vaaditaan salaamaan oireilu. Sairastuneista monet eivät saa hoitoa oireita lievittäviä lääkkeitä lukuun ottamatta. Super tahtoo myös lisäkoulutusta sekä terveydenhoito- että rakennusalalle, koska osa ongelmista johtuu ammattiliiton arvion mukaan osaamisen puutteesta.

Superin jäseniä työskentelee paljon esimerkiksi päiväkodeissa, joissa sisäilmaongelmat ovat yleisiä. Moni joutuu myös jäämään hoitamaan kotiin omaa lastaan, jos tämä sairastuu koulun tai päiväkodin sisäilman vuoksi.

”Parempi olisi käyttää rahaa siihen, että ihmiset pystyisivät olemaan terveenä ja töissä”, Paavola sanoo.

Kannanotto liittyy Helsingin Kansalaistorilla kuudelta tiistaina järjestettävään mielenilmaukseen. Vihaiset äidit -ryhmä osoittaa mieltään terveen sisäilman ja lasten oikeuksien puolesta.

Ammattiliitoista myös OAJ ottaa osaa mielenosoitukseen. OAJ on jo aiemmin vaatinut oppilaitosten ja päiväkotien korjauksiin suurempaa rahoitusta. Opettajien ammattijärjestön puheenjohtaja Olli Luukkainen toteaa esimerkiksi, että sairastuneista opettajista vain noin joka kymmenes saa ammattitautipäätöksen. Näin on, vaikka sisäilmaongelmat aiheuttavat lukuisille työntekijöille vakavia terveysongelmia.

”Herkimmin kosteus- ja homevaurioista sairastuvat lapset. Sisäilmaongelmista tiedetään, mutta niihin ei vieläkään puututa riittävän vakavasti lasten terveyden kannalta”, Luukkainen toteaa tiedotteessa.

HS kertoi tiistaina, mitä kuuluu kahdelle koulun sisäilmasta vakavasti sairastuneelle lapselle. Seitsemäsluokkalainen Roope Lempiäinen käy nyt koulua skypen kautta vanhalla alakoulullaan, samanikäinen Arttu Kurenniemi kokonaan verkossa.

Kimmo Räisänen
Esimerkiksi Vantaan Kanniston koulussa on jouduttu tekemään korjauksia sisäilmaongelmien vuoksi.
Esimerkiksi Vantaan Kanniston koulussa on jouduttu tekemään korjauksia sisäilmaongelmien vuoksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat