Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiläinen kokoomusvaltuutettu katsottiin käräjäoikeudessa syyttömäksi pahoinpitelyyn

Valtuutettu Timo Raittisen kimppuun käynyt mies sai tuhannen euron sakon lievästä pahoinpitelystä.

Kaupunki
 
Helsingin kaupunki
Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen ja Helsingin kirkkovaltuuston jäsen Timo Raittinen (kok) vapautui torstaina pahoinpitelysyytteestä.
Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen ja Helsingin kirkkovaltuuston jäsen Timo Raittinen (kok) vapautui torstaina pahoinpitelysyytteestä. Kuva: Helsingin kaupunki

Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen ja Helsingin kirkkovaltuuston jäsen Timo Raittinen (kok) vapautui torstaina pahoinpitelysyytteestä. Syyttäjä Elina Karvo vaati Raittiselle sakkorangaistusta toisen vuosaarelaismiehen pahoinpitelystä kokoomuksen vaaliteltalla keväällä 2015.

Käräjäoikeus katsoi kuitenkin, että syyte on hylättävä. Käräjäoikeuden mukaan todistajien ja muun näytön perusteella Raittinen ei ole lyönyt vuosaarelaismiestä.

Raittinen kiisti syytteen alun perinkin sillä perusteella, että hän vain nosti kätensä itsepuolustukseksi eikä kukaan ole nähnyt hänen lyövän eläkeläismiestä. Oikeudenkäynnissä viime viikolla kuultu ainoa todistaja tuki Raittisen kertomusta: Raittinen nosti kätensä eläkeläismiestä kohden itsepuolustukseksi.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi sen sijaan 68-vuotiaan vuosaarelaismiehen lievästä pahoinpitelystä 40 päiväsakkoon. Maksettavaa kertyi tuhat euroa.

Vuosaarelaismies oli saanut syytteen myös virkamiehen eli Raittisen väkivaltaisesta vastustamisesta, mutta oikeus hylkäsi syytteen. Syyte johtui siitä, että kunnanvaltuutettu luetaan lain mukaan virkamieheksi, jos hän joutuu väkivallan kohteeksi. Samassa asemassa ovat myös muun muassa kunnanhallituksen ja lautakunnan jäsenet.

Ainoa mahdollinen rangaistus virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta on vankeusrangaistus.

Käräjäoikeus katsoi kuitenkin jääneen näyttämättä, että vuosaarelaismiehen Raittiseen kohdistama väkivalta ”olisi johtunut Raittisen asemasta kaupunginvaltuuston jäsenenä”. Näin siitä huolimatta, että välikohtaus oli käynnistynyt kaavoitusriidasta.

Lisäksi Raittisen vammat ja muut tapahtumaan liittyvät yksityiskohdat olivat sellaisia, että tekoa kokonaisuutena arvostellen oli pidettävä vähäisenä, käräjäoikeus tuomitsi.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, vaan siitä on mahdollisuus valittaa hovioikeuteen.

Tapahtumat käynnistyivät kokoomuksen eduskuntavaaliteltalla huhtikuussa 2015. Eläkkeellä oleva vuosaarelaismies myönsi oikeudenkäynnissä, että hän löi ensin avokämmenellä Raittista poskeen.

Tapahtumapaikkana oli Mosaiikkitori, joka on Helsingin Vuosaaressa. Sen eteläpuolella sijaitsee kauppakeskus Columbuksen pohjoinen sisäänkäynti ja pohjoispuolella Vuosaaren kulttuurikeskus.

Eläkeläismiehen mukaan Raittinen oli haukkunut häntä ja hänen laatimaansa Rastilan kaavaehdotusta ”paskaksi”. Hän kertoi tämän vuoksi tuohtuneensa ja läpäisseensä avokämmenellä Raittista kasvoihin.

”Myönnän lievän pahoinpitelyn”, eläkeläismies sanoi oikeudenkäynnissä.

Raittinen kertoi oikeudenkäynnissä eläkeläismiehen hyökänneen yllättäen hänen kimppuunsa, vaikka ei ollut provosoinut tai haukkunut tätä. Raittisen mukaan kyseessä ei ollut läpsäisy, vaan selvä ja yllättävä nyrkinisku kasvoihin.

Miesten kertomus erosi myös siinä, mitä eläkeläismiehen hyökkäyksen jälkeen tapahtui. Raittinen kertoi nostaneensa kätensä itsepuolustukseksi, minkä vuoksi hän osui kädellä eläkeläismiestä rintaan.

Eläkeläismies taas kertoi oikeudessa, että Raittinen ”huitaisi nyrkillä kovaa kasvoihin”. Tämän seurauksena tuntui veren makua suussa ja nastahammas meni poikki, eläkeläismies selvitti.

Eläkeläismies vaati valtuutettu Raittiselta kivusta ja särystä 500 euroa ja hampaan uusimisesta 2 150 euroa. Raittisella ei ollut vaatimuksia.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat