Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikenneraivo iski taas, tällä kertaa Herttoniemessä – ”En uskonut, että hän todella löisi”

Jalkakäytävällä pyöräillyt mies ei pitänyt siitä, että jalankulkija pyysi häntä siirtymään pyörätielle Helsingin Herttoniemenrannassa torstaina

Kaupunki
 
Sami Kilpiö
Välikohtaus tapahtui Laivalahdenkaarella Herttoniemenrannassa.
Välikohtaus tapahtui Laivalahdenkaarella Herttoniemenrannassa. Kuva: Sami Kilpiö

Viime aikoina taajaan otsikoihin nousseet liikenneraivotapaukset saivat jatkoa torstaina alkuillasta Helsingin Herttoniemessä.

Tällä kertaa osallisina olivat polkupyöräilijä ja jalankulkija. Viimeksi mainittu huomautti pyöräilijää jalkakäytävällä ajamisesta ja sai vasta-argumenttina nyrkistä kasvoihinsa.

Hannu Liekso kertoo, että hänellä on tapana pyytää jalkakäytävällä ajavia pyöräilijöitä siirtymään pyörätielle tai ajoradalle. Yli 12-vuotiaat eivät saa lain mukaan pyöräillä jalkakäytävällä.

”Koen, että jollen sano siitä, niin silloin hyväksyisin asian”, Liekso toteaa.

Hän toimi periaatettaan noudattaen myös torstaina Herttoniemenrannassa. Liekso odotteli bussia iltaseitsemän aikoihin Laivalahdenkaarella, kun jalkakäytävää pitkin lähestyi keski-ikäinen mies polkupyörällä.

Liekso kertoo pyytäneensä miestä käyttämään jalkakäytävän sijasta kadun toisella puolella kulkevaa pyörätietä.

”Mies oli sitä mieltä, että hänellä on oikeus ajaa just siellä, missä hän haluaa.”

Pyöräilijä oli Liekson mukaan myös vakuuttanut ”ottavansa jalankulkijat huomioon”. Toisaalta hän myös kysyi jalan liikenteessä olleelta Lieksolta, että ”pitääkö sua vetää turpaan”.

”En uskonut, että hän todella löisi”, Liekso sanoo.

Pyöräilijä kuitenkin löi Lieksoa kerran nyrkillä kasvoihin.

Tämän jälkeen Liekso ilmoitti tekevänsä lyönnistä poliisiasian ja ottavansa sen vuoksi valokuvan pyöräilijästä. Tämä ei jäänyt enää setvimään asiaa vaan polki vauhdilla pois paikalta.

Lyönnistä aiheutuneet vammat jäivät lieviksi.

”Hammas rikkoi vähän huulta, ja illalla päätä kivisti”, Liekso kertoo.

Hän on tehnyt tapauksesta sähköisen rikosilmoituksen, johon on myös liitetty kuva pyöräilijästä.

Rikoskomisario Petri Juvonen kertoi perjantaina puoliltapäivin, että ”juttu ei ole vielä koneistossa”. Tämä johtuu siitä, että netin kautta tehtyjen rikosilmoitusten käsittely ottaa oman aikansa. Poliisi myös priorisoi tutkittavia asioita niiden vakavuuden ja kiireellisyyden perusteella.

Juvonen johtaa kevyen liikenteen väylä Baanalla Helsingin keskustassa 15. elokuuta tapahtuneen kuristamistapauksen tutkintaa. Poliisi epäilee noin 45-vuotiaan miespyöräilijän raivostuneen soittokelloa kilauttaneelle ja ohituksen tehneelle naispyöräilijälle ja kuristaneensa tätä tilanteen päätteeksi.

Mies pyöräili pois paikalta, eikä poliisi ole toistaiseksi saanut häntä kiinni.

Poliisin tutkittavana on myös Helsingin Käpylässä 11. elokuuta sattunut tapaus, jossa ekaluokkalaisia iltapäiväkerhoon saattamassa olleen äidin jalkaterän yli ajettiin autolla.

Poliisi tavoitti iäkkään miesautoilijan tapahtumapaikalta. Hän kiisti vahingoittamistarkoituksen, mutta kertoi kuitenkin poliisille olevansa kyllästynyt lasten reittivalintoihin.

Edestäpäin tullut autoilija ei poliisin mukaan hidastanut lainkaan vauhtiaan noin 30 ekaluokkalaisen ryhmän kohdalla. Auto ei kuitenkaan osunut lapsiin.

Liikenneraivo on herättänyt keskustelua Helsingin Sanomien mielipidesivuillakin. Vantaalainen Pasi Oinonen kertoo perjantaina 9. syyskuuta julkaistussa kirjoituksessa Aleksanterinkadulla Helsingin keskustassa tiistaina sattuneesta tapauksesta, jossa hänen mukaansa pyöräilijän nyrkistä sai pakettiauto.

”Sanotaan, että jalankulkijoista tulee ratin takana itsekkäitä öykkäreitä. Mitä tulee jalankulkijoista polkupyörän satulassa?” pohtii Oinonen mielipidekirjoituksessaan.

Liikennepsykologi Martti Peräaho kertoi HS:lle elokuussa, että liikenneraivon syttymiseen vaikuttaa niin yksilön persoonallisuus kuin ympäristön aiheuttama stressikin.

He, jotka käyttäytyvät muutenkin aggressiivisesti, ovat aggressiivisia myös liikenteessä. Ulkoiset tekijät, kuten ruuhkat, kiire ja väsymys lisäävät painetta.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat