Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaa purkaa kaksi isoa koulua peräkkäisinä vuosina

Hämeenkylän ongelmakoulu häviää näkyvistä jo tänä syksynä

Kaupunki
 
Sami Kero / HS
Vantaa ratkaisi Hämeenkylän koulun kohtalon viime huhtikuussa. Lähes 600 oppilaan yhtenäiskoulu puretaan syksyn aikana, ja sen tontille rakennetaan uusi koulu.
Vantaa ratkaisi Hämeenkylän koulun kohtalon viime huhtikuussa. Lähes 600 oppilaan yhtenäiskoulu puretaan syksyn aikana, ja sen tontille rakennetaan uusi koulu. Kuva: Sami Kero / HS

Länsi-Vantaalta katoaa kaksi isoa koulurakennusta peräkkäisinä vuosina.

Ensimmäisenä on häviämässä sisäilmaongelmainen Hämeenkylän koulu, jonka purkamisesta Vantaa pyytää jo tarjouksia. Apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä arvioi, että 600 oppilaan yhtenäiskoulu saadaan purettua syksyn aikana.

Seuraavana purkutöiden listalla on huonokuntoisen Rajatorpan koulun päärakennus. Lähes 400 oppilaan koululla on käytettävissään suojeltu Ilpolan koulu, päärakennus sekä paviljonki.

Rajatorpan päärakennus ja paviljonki on määrä purkaa ensi vuoden aikana, jotta uuden koulutalon rakentaminen voisi alkaa vuonna 2018.

Vantaan opetuslautakunta käsittelee molempien isojen koulujen rakennushankkeita maanantaina.

Vantaan tiukassa taloustilanteessa näin mittavat koulu-urakat ovat huomattava ponnistus. Uuden koulun rakentaminen Hämeenkylään maksaa noin 20,5 miljoonaa euroa, ja sen päälle tulevat purkukustannukset sekä väliaikaiset opetustilat rakennustöiden aikana.

Rajatorpan koulun uudisrakennuksen ja peruskorjausten yhteishinnaksi on arvioitu 12,1 miljoonaa euroa.

Sivistystoimen apulaiskaupunginjohtaja Elina Lehto-Häggroth myöntää, että Hämeenkylän koulun purku on pakottanut lykkäämään esimerkiksi sisäilmaongelmaisesta Korson koulusta luopumista. Taloussuunnitelmassa korvaavien opetustilojen rakentaminen Leppäkorven ja Nikinmäen kouluihin on siirretty vuosiin 2020-2021.

Opetuslautakunta ja tekninen lautakunta ovat saaneet lauantaina kahden kuntalaisaktiivin vaihtoehtoisen ehdotuksen, jossa kahden uuden koulun sijasta Länsi-Vantaalle rakennettaisiin vain yksi uudisrakennus, ja muuten hyödynnettäisiin olemassa olevia koulutiloja tehokkaammin.

Toinen kirjoittajista, kouluaktiivi Sirpa Annala, laskee, että kaupunki voisi säästää länsivantaalaisissa investoinneissa noin neljän miljoonan euron verran ja ohjata varoja muihin vantaalaiskouluihin.

Ideana on, että Hämeenkylän uudesta koulusta tehtäisiin hieman isompi ja Rajatorpalle rakennettaisiin päärakennuksen sijasta vain erillinen liikuntasali-ruokalatila Kirkkonummen Masalan koulun tapaan.

Kuntalaisaktiivien ideassa nykyiset alakoulut, myös jo lakkautettu Tuomelan koulu, jatkaisivat toimintaansa. Ehdotuksessa ollaan samoilla linjoilla tilakeskuksen kanssa siitä, että Rajatorpan Ilpolan koulusta pitäisi saada terve koulutila. Sodan jälkeen valmistunutta Ilpolan koulua on remontoitu useita kertoja.

Oikaisu kello 21.23: Uutisessa mainittiin, että Rajatorpan koulun huonokuntoinen paviljonki on määrä purkaa. Se on kuitenkin korvattu uudella paviljongilla tänä kesänä. Ilpolan koulua on remontoitu useita kertoja, ei erityisesti sisäilmaongelmien vuoksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat