Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ekat soittotreenit ja keikka viikonloppuna – uudenlainen bändikoulu vie musiikkia Itä- ja Koillis-Helsinkiin

Rytmimajakka pyrkii lisäämään musiikin harrastusta idässä ja koillisessa, missä sitä on tähän asti ollut tarjolla harvalle lapselle.

Kaupunki
 
Näin tänään aloittanut bändi treenaa kolme biisiä keikkakuntoon
Näin tänään aloittanut bändi treenaa kolme biisiä keikkakuntoon
Jakomäen viihdeorkesteriin saavat tulla ihan kaikki lapset. Kuinka treenit sujuvat, kun keikka on samalla viikolla ja harjoittelijoista osa näkee soittimensa ensimmäistä kertaa? Toimittaja: Maija Aalto, kuvaus: Juhani Niiranen, leikkaus: Janne Järvinen
Fakta

Asuinpaikka on ratkaissut pääsyn viulutunnille

 HS kertoi elokuussa selvityksestä, jonka mukaan lasten ja nuorten osallistumisessa taiteen perusopetukseen on suuria alueellisia eroja kaupungin sisällä. Usein samoilla alueilla on paljon pienituloisia perheitä ja vähän opetustarjontaa.

 Itä-Helsinki saa myös lasten ja nuorten määrään suhteutettuna paljon vähemmän kaupungin tukea lasten taideharrastuksiin kuin muut osat kaupungista. Taiteita harrastavien lasten ja nuorten osuus on selvityksen mukaan kaupungin pienin Jakomäessä. Toki sielläkin on ennestään toimintaa: esimerkiksi ennen viihdeorkesteria samoissa tiloissa treenasi Tempo-orkesteri.

 Helsingissä musiikki on suosituin opiskeltu taiteenala. Sitä seuraavat kuvataide, teatteri, tanssi ja sirkus.

 Helsingin kaupunki päättää tänä vuonna, miten kaupungin omaa avustusjärjestelmää oppilaitoksille muutetaan.

Helsingissä viedään nyt soittimia ja opetusta niille lapsille, joiden on ollut vaikeinta päästä harrastamaan musiikkia.

Kolmen musiikkiopiston Rytmimajakka perustaa bändejä Itä- ja Koillis-Helsingin kouluille. Bändiin saa tulla, vaikkei olisi omaa soitinta tai soittotaitoa.

Musiikkiopistot lähtevät siitä, että musiikki kuuluu ihan kaikille. Ajatus ei ole uusi, mutta ympäröivä todellisuus ei nykyisin aidosti toimi näin.

Helsingin kaupungin elokuussa julkistaman selvityksen mukaan mahdollisuudet taiteen harrastamiseen riippuvat pitkälti lapsen asuinalueesta Helsingissä. Tätä Rytmimajakka pyrkii nyt taklaamaan.

Kävimme Jakomäessä kurkistamassa, miten uudenlainen bändikoulu toimii.

Alkuun tarkkailijaa vähän hirvittää musiikkiluokassa Jakomäen viihdeorkesterin treeneissä. Tällä viikolla on jo keikka, mutta kokeneemmista soittajista moni on poissa. Sisään virtaa koko ajan uusia lapsia kyselemään, saako tänne tulla. Saa!

”Minä olen Jussi, kuka sinä olet? Mitä haluaisit soittaa?” kysyy soitonopettaja Jussi Saksa rennosti. Jos samaa soitinta pyrkii kokeilemaan useita, vuorotellaan tai istutaan vierekkäin.

Opettajat näyttävät ensikertalaisille, miten päin soittimia pidellään. Kokeneempien kanssa käydään läpi sormituksia. Puhutaan vähän siitä, että musiikki lähtee aina hiljaisuudesta, koska ensimmäiset äänet ovat maagisia.

Sitten aletaan soittaa porukalla jazzia, koska miksi ei alettaisi.

Rytmimajakka toimii nyt 18 koululla, idän ja koillisen lisäksi Meri-Helsingin musiikkiopiston päätoimitiloissa Kruununhaassa.

Jakomäki on sikäli poikkeus, että koululla on laaja valikoima soittimia viuluista puupuhaltimiin. Siksi täällä toimii täysimittainen viihdeorkesteri. Muilla kouluilla bändit ovat pienempiä ja soittimet lähempänä osastoa basso, kitara ja rummut.

Periaatteet ovat kaikkialla samat. Treenit ovat koulun tiloissa ja soittimilla. Keikoille lähdetään heti esimerkiksi nuorisotalolle. Lukukausimaksu on 90 euroa eli selvästi vähemmän kuin useimmissa musiikkiopistoissa. Lisäksi koulu myöntää tarvittaessa vapaaoppilaspaikkoja, koska rahanpuute ei saa olla este osallistumiselle.

Rytmimajakan takana olevat Meri-Helsingin musiikkiopisto, Pohjois-Helsingin bändikoulu ja Kallion musiikkikoulu haluavat laajentaa toimintaa vähitellen koko Helsinkiin.

Laajentamissuunnitelmat riippuvat siitä, saavatko musiikkiopistot lisää rahoitusta. Taiteen perusopetuksen vieminen yhä useamman saataville on esimerkiksi yksi Juha Sipilän hallituksen kärkihankkeista.

Mitä sitten seuraa siitä, että soittamaan saa tulla ilman pääsykokeita?

”Ensimmäinen kokemus soittamisesta on ilo”, toivoo rehtori ja viulunsoiton opettaja Laura Lintula. Se ei siis saisi olla häpeä, pelko tai tunne, että musiikki on kauhean vaikeaa.

Rehtori muistelee itse saaneensa lapsena jännityksen vuoksi konservatorion pääsykokeista ensimmäisen migreenikohtauksensa ja kuumeen. Oppilailleen hän tahtoo parempaa. Tasa-arvo ja yhteisöllisyys ovat myös sanoja, jotka toistuvat hänen puheissaan.

Jussi Saksan mukaan Rytmimajakka ei tarkoita, etteivätkö perinteiset soittotunnit kahden opettajan kanssa tai vaikka oikean soittoasennon säntillinen opettelu olisi tärkeitä. Rytmimajakassa kaikki lähtee kuitenkin lapsen omasta kiinnostuksesta ja kokemuksesta, ei aikuisen luomista kehyksistä.

Alusta asti on myös tärkeää, että musiikkia tehdään yhdessä.

Niin kuin nyt täällä Jakomäessä. Kolme opettajaa neuvoo lapsia ympärillään mutta jammailee samalla itse.

Ensi kertaa viulua pitelevä soittaa vapaata kieltä mutta pysyy hienosti rytmissä. Nuori saksofonisti taas soittaa sooloa opettajan kanssa vuorotellen.

Herra Duke Ellington olisi ihmeissään, jos saisi kuulla, miten sukkelaan hänen biisinsä alkaa svengata. Tunnissa keikkakuntoon treenataan kaksi muutakin kappaletta.

”Soittotaito tulee matkan varrella, mutta innostuksen pitää tulla ensin”, Jussi Saksa sanoo.

Juhani Niiranen / HS
Mika Dernov osaa jo muistisäännön basson kielten nimiin: Esko Aho Diggaa Golfia. Jussi Liski opastaa, keskellä Reigo Nomme ottaa kontrabassoa kaapista.
Mika Dernov osaa jo muistisäännön basson kielten nimiin: Esko Aho Diggaa Golfia. Jussi Liski opastaa, keskellä Reigo Nomme ottaa kontrabassoa kaapista.
Juhani Niiranen / HS
Laura Lintula neuvoo oikeaa soittoasentoa, kun Milana Junolainen kokeilee ensimmäistä kertaa viulua leukansa alle. Taustalla katselee Sondra Nomme.
Laura Lintula neuvoo oikeaa soittoasentoa, kun Milana Junolainen kokeilee ensimmäistä kertaa viulua leukansa alle. Taustalla katselee Sondra Nomme.
Juhani Niiranen / HS
Mika Dernov opettelee basson stemmaa, Jussi Liski opettaa vierellä.
Mika Dernov opettelee basson stemmaa, Jussi Liski opettaa vierellä.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat