Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tallinnanaukiosta tuli maahanmuuton vastustajien tyyssija – Kauppakeskus Itis: Ei haittaa liiketoimintaa

Tallinnanaukiolla kauppakeskus Itiksen kupeessa on järjestetty viime kuukausina useita maahanmuuttovastaisia mielenosoituksia. Sisällä kauppakeskuksessa järjestettiin puolestaan tänä kesänä ensimmäistä kertaa muslimien id al-fitr -juhlan ympärille rakennettu kampanja.

Kaupunki
 
Ensio Kempe
Itäkeskuksen Tallinnanaukiolla osoitettiin mieltä maahanmuuttoa vastaan viimeksi viime sunnuntaina. Kuva on lukijan ottama.
Itäkeskuksen Tallinnanaukiolla osoitettiin mieltä maahanmuuttoa vastaan viimeksi viime sunnuntaina. Kuva on lukijan ottama. Kuva: Ensio Kempe

Tallinnanaukiolla Helsingin Itäkeskuksessa on järjestetty viime aikoina tasaisin väliajoin maahanmuuttovastaisia mielenosoituksia. Kesällä mielenosoituksia on ollut kuukausittain, ja viimeisin Suomi ensin -kokoontuminen järjestettiin viime sunnuntaina.

Tallinnanaukiolla oli tarkoitus järjestää viime lauantaina myös Pidetään Suomi Suomena! -niminen mielenosoitus, mutta poliisin kehotuksesta tapahtuma siirrettiin Vuosaareen.

Poliisi arvioi ennakkoon, että Tallinnanaukio voi käydä liian ahtaaksi kyseiselle mielenosoitukselle ja siihen liittyvälle vastamielenosoitukselle. Mielenosoitukset sujuivat lopulta rauhallisesti Vuosaaren Mosaiikkitorilla, jossa oli kymmeniä poliiseja valvomassa järjestystä.

Tallinnanaukio sijaitsee kauppakeskus Itiksen kupeessa. Itis myös hallinnoi sen kaupallisia toimintoja.

Kauppakeskus Itiksen omistavan Wereldhave Finland Oy:n operatiivisista asioista vastaava johtaja Richard Belt kertoo, että kauppakeskuksen tehtävä ei ole ottaa kantaa poliittisiin tai uskonnollisiin mielipiteisiin.

Viime aikoina Tallinnanaukiolla on siis huudettu megafonilla rajoja kiinni ja muuta vastaavaa, mutta esimerkiksi vaalien alla siellä järjestetään runsaasti eri puolueiden poliittisia tilaisuuksia.

”Koska Tallinnanaukio on julkista tai ainakin puolijulkista tilaa, ei ole täysin meidän päätettävissämme, minkälaisia tilaisuuksia siellä saa järjestää”, Belt sanoo.

“Ymmärrämme ja hyväksymme sen, että ihmisillä on oikeus osoittaa mieltään.”

Julkinen tila määritellään järjestyslaissa paikaksi, joka on tarkoitettu yleisesti käytettäväksi – riippumatta siitä, kuka alueen omistaa.

Yleisillä paikoilla ulkona saa puolestaan järjestää mielenosoituksia. Niille ei tarvitse anoa lupia, mutta kokoontumisesta on ilmoitettava poliisille vähintään kuusi tuntia ennen sen alkamista.

”On poliisin tehtävä valvoa mielenosoituksia ja organisoida niihin liittyviä asioita”, Belt toteaa.

Maahanmuuttovastaiset mielenosoitukset tai muutkaan Tallinnanaukion tapahtumat eivät ole Beltin mukaan aiheuttaneet haittaa kauppakeskuksen liiketoiminnalle. Hän kehuu yhteistyön poliisin kanssa toimivan kitkatta.

”Poliisilla on ollut erittäin hyvin tilanne hallinnassa, ja meillä on hyvä keskusteluyhteys poliisin kanssa.”

Rajat kiinni -henkisten mielenosoitusten lisääntyminen Tallinnanaukiolla liittynee ainakin jollakin tavalla siihen, että kauppakeskus Itis järjesti kesällä ensimmäistä kertaa kampanjan muslimien ramadanin ja id al-fitr -juhlan ympärille.

Belt kertoo kampanjan kirvoittaneen ”95-prosenttisesti” positiivista palautetta.

”Ramadan-kampanja ei ollut mikään poliittinen tai uskonnollinen kannanotto. Haluamme vain palvella kaikkia asiakkaitamme, ja 25 prosenttia lähialueiden asukkaista on maahanmuuttajataustaisia”, hän kertoo.

Samalla Belt muistuttaa Itiksen ydintoiminnasta: ”Me olemme kauppakeskus, ja tehtävänämme on myydä tuotteita asiakkaille.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat