Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljyisen linnun pelastaminen on vaikeaa ja vaarallista – vapaaehtoiset harjoittelevat öljyonnettomuuden varalle Helsingissä

Vapaaehtoiset linnunpelastajat harjoittelivat öljyisten lintujen pesemistä suuronnettomuuden varalle.

Kaupunki
 
Öljyisen linnun peseminen voi olla hankalaa ja vaarallista
Öljyisen linnun peseminen voi olla hankalaa ja vaarallista
Öljyisen linnun peseminen on hankalaa, sillä linnut eivät ymmärrä omaa etuaan. Joidenkin lintujen kohdalla se on myös hyvin vaarallista, esimerkiksi harmaahaikaroiden. Toimittaja: Kaisu Moilanen, kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru
Fakta

Laaja harjoitus

 Helsingin edustalla järjestettävä nelipäiväinen öljyntorjuntaharjoitus alkoi maanantaina.

 Harjoitukseen osallistuvat Merivoimat, Rajavartiolaitos, Suomen ympäristökeskus, Helsingin kaupungin pelastuslaitos, Korkeasaaren eläintarha, luonnonsuojelujärjestö WWF sekä lukuisia vapaaehtoisia.

 Harjoituksessa simuloidaan konttilaivan karilleajo ja vaurioituminen.

  Helsingin edustalle lasketaan öljyntorjuntapuomeja kuuden kilometrin matkalle. Lisäksi öljyntorjunta-alukset Hylje, Halli, Louhe, Oili 1 sekä Turva osallistuvat harjoituksiin.

  Öljyisten lintujen ruokkiminen, peseminen ja kuntouttaminen on osa harjoitusta.

Tämä lintu on kuollut. Se ei voi enää puhkaista pelastajansa silmiä. Harmaahaikaran nokka on terävä ja kova, joten lintua pelastavan aina muistettava pitää tiukasti nokasta kiinni.

Näin opastetaan vapaaehtoisia linnunpelastajia Korkeasaaren villieläinsairaalassa.

Jos Helsingin edustalla seilaavalle laivalle sattuisi onnettomuus ja öljyä valuisi mereen, toimitettaisiin öljyiset linnut hoitoon todennäköisesti juuri tänne.

Öljyonnettomuuksissa keskitetään eläinpelastustoimet merilintuihin, sillä öljy on niille tappavaa, eivätkä ne pääse pakoon. Pienikin tahra öljyä höyhenpuvussa on tuhoisa.

”Lintujen höyhenet ovat vesitiiviitä, mutta öljy tuhoaa sen ja vesi pääsee linnun iholle. Se johtaa siihen, että ennen pitkää lintu kuolee lämmönhukkaan”, kuvailee Teemu Niinimäki, luonnonsuojelujärjestö WWF:n suojeluasiantuntija. Öljyisillä linnuilla on siis hyvin kylmä.

Hyvin öljyiset linnut on kyllä helppo pelastaa, Niinimäki kuvailee. Eivät ne voi enää lentää. Ne ovat usein myös niin huonokuntoisia, että saattavat kuolla pesuun.

Yksi tärkeä tehtävä ennen pesua onkin arvioida linnun kunto, miettiä, onko linnulla mahdollisuuksia selviytyä ja palata takaisin luontoon.

”Sellaiset oikein harvinaiset kuten vaikka kyhmyhaahka menevät jonot ohi”, sanoo eläinlääkäri ja vapaaehtoinen Einar Eriksson. Heti niiden jälkeen pelastetaan lisääntymiskykyiset vanhemmat naaraslinnut.

”Nuorten lintujen kuolleisuus on muutenkin suuri, siksi on tarkoituksenmukaista pelastaa vanhempia”, sanoo Korkeasaaren eläinlääkäri Ville Vepsäläinen. Ne ovat jo osoittaneet selviytyvänsä luonnossa. Ehkä ne voivat vielä jopa lisääntyä.

”Tässä ovat nuoret urokset vähän heikossa asemassa”, sanoo Eriksson. Huonokuntoisimmat lopetetaan, elinkelpoisille työnnetään letkulla nestettä ja annetaan levätä. Vasta sen jälkeen pestään.

Tällaisella vapaaehtoisavulla voidaan pelastaa kymmeniä, ehkä satojakin lintuja, arvioi Eriksson. Lintuja joudutaan kuitenkin valikoimaan vasta suuronnettomuuksissa, kun pelastettavia on tuhansia tai kymmeniätuhansia.

Tällaisen suuronnettomuuden mahdollisuus on läsnä päivittäin kun Suomenlahden yli lipuu kymmeniä valtamerilaivoja, lastinaan öljyä.

Itämerellä seilaa sitä paljon: raakaöljyä ja raskasta polttoöljyä miljoonia tonneja vuosittain, kertoo Suomen ympäristökeskus.

Öljy on Venäjälle tärkeä vientiartikkeli ja sitä kuljettavat alukset ohittavat Helsingin edustan joidenkin kymmenien kilometrien etäisyydeltä. Suomen ympäristökeskuksen laskelmien mukaan tärkeimpien Suomenlahden satamien kautta on arvioitu kuljetettavan öljyä yli 160 miljoonaa tonnia vuodessa.

Siksi Suomella on jatkuva valmius pystyä torjumaan 30 000 tonnien suuruinen onnettomuus alueella.

Lintujen pelastuspaikalla siirrytään harjoittelemaan tositoimia: ilmassa tuoksuu astianpesuaine. Vapaaehtoiset harjaavat hammasharjoilla kuolleita lintuja puhtaiksi. Nämä eivät räpiköi - tositilanteessa on hankalampaa.

”Tämä on vielä helppoa, se on aika synkeää sitten oikeasti”, huokaa Eriksson.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat